Förändringar i skrotsaxbranschen

Publicerad 19/12, 2018 kl. 14:08

Under året har inte så många nyheter lanserats avseende skrotsaxar på den svenska marknaden. La Bounty behåller en fortsatt stark ställning. Varumärkena är dock många men än har inte amerikanska nykomlingen Fortress siktats på svensk mark.

I fråga om tunga mobila verktyg för klippning av skrot och metall inom rivning-, process-, offshoreindustrier och övrig skrothantering förändras inte produktutbudet jättemycket över åren. På marknaden finns en klar dominans av framförallt ett fabrikat som vi berättade om tidigare i år. Det handlar om Stanley La Bounty som fortsatt håller ett järngrepp om marknaden ifråga om skrotsaxar. I Sverige, Norge och Danmark har La Bountys produkter marknadsförts och sålts av företaget IPE Göteborg sedan mitten av 1980-talet. Det var Bengt Lisén som startade företaget 1983 men i dag drivs det av sonen Jonas Lisén. La Bounty har ett omfattande produktsortiment med många klassiska modeller som uppgraderas kontinuerligt. IPE marknadsför framförallt 13 olika skrotsaxstorlekar från La Bounty i vikter från 250 kg till hela 20,000 kg. Förutom egen service- och reparationsverksamhet samt i samarbete med andra företag på många orter i Norden lagerför man skär till många olika saxfabrikat. Tidigare i år lanserade man dessutom en pulveriserare som kompletterar rivningssortimentet och som IPE just har börjat marknadsföra. Modellen kallas MHP och finns i två storlekar, 2000 kg och 3000 kg.

 

Nyheter från Cat och Demarec

Andra existerande skrotsaxfabrikat på den svenska marknaden är Epiroc, Trevi Benne, FRD/Furukawa, VTN, Rammer, NPK, SMC, Demarec, Robi, Caterpillar Work Tools och några ytterligare mindre fabrikat. Under året har dock ganska få regelrätta nyheter lanserats. Vad som närmast kan betecknas som en nyhet som släppts under året är att Caterpillar Work Tools lanserat sina nya multiprocessorer MP332, MP345 och MP365 där S-käften är avsedd för klippning av skrot. Demarec has släppt sin nya DMS-05-S-serie som också är en serie av tre multiprocessorer avsedda för bärare mellan 7-9 ton. 

 

Nya Fortress från Wisconsin

Ett nytt varumärke som seglat upp på arenan är bolaget ShearCore med varumärket Fortress. Än så länge är man inte representerade i Sverige vad PD erfarit. Vad som är speciellt med bolaget ShearCore är att det grundats och ägs av legendaren Bruce Bacon. Ursprungligen arbetade Bruce Bacon som försäljningschef för Roy Labounty. När Roy Labounty såldes verksamheten till Stanley Tools slutade Bacon och grundade bolaget Genesis Attachments med en kollega. När bolaget sedan såldes till Paladin valde Bacon att starta ShearCore med varumärket Fortress. Första gången som Fortress visades i Europa var på mässan Intermat tidigare i år. Fortress sortiment av skrotsaxar omfattas av sju modeller i vikter från 2,495 kg till 9,616 kg. Förutom skrotsaxsortimentet tillverkas andra typer av demoleringsverktyg samt rivnings- och sorteringsskopor.

Tidigare i år meddelades att Stanley Black & Decker inlett förhandlingar om att förvärva Genesis, Paladin och Pengo. Dock ryktas det att förvärvet är föremål för granskning då Stanley skulle få en mycket stark dominans på marknaden med båda varumärkena La Bounty och Genesis.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×