En slagfältsrapport om rivningsutrustade grävare

Publicerad 17/6, 2020 kl. 13:36

Med en pandemi som nästan dagligen förändrar villkoren för vår vardag blir nyheter gamla väldigt fort. Världen som vi kände igen den verkar inte finnas längre och vi måste nu alla ta itu med en ny verklighet.

Rivningsprojekt avbryts medan tillverkare av byggutrustning omvandlar sina produktlinjer för att göra ventilatorer för sjukhus. Det är ytterligare ett världskrig, även om varje nation denna gång kämpar mot en gemensam, osynlig fiende. Lyckligtvis kan inte ens ett krig stoppa mänskliga framsteg. PD rapporterar om den senaste utvecklingen inom grävmaskinindustrin.

 

En grävmaskin med klös

Cats höga Cat 352 UHD rivningsutrustade grävmaskin är specifikt designad för rivning av höga byggnader. Framsidan kan ändras för en rak eller böjd (retrofit) bomposition för vanlig rivning eller schaktning. Ändringen kan göras av två personer inom loppet av en kvart utan specialverktyg. 352 UHD har ett variabelt underrede och Cat Active Stability Monitoring-system som kontinuerligt informerar operatören om verktygets position. Med UHD-konfigurationen har grävmaskinen en vertikal räckvidd på 28 meter och en horisontell räckvidd på 15,8 meter vid användning av redskap på 3,7 ton. Dessa faktorer gör det möjligt att riva byggnader på 8-9 våningar. 352 UHD har en längre sticka, en 3,08 m³ skopa, ett grävdjup på 6670 mm och en maximal räckvidd på 11 880 mm. Maskinen drivs av en 408 hk (304 kW) Cat C13-motor som uppfyller utsläppsstandarderna EU Steg V och U.S. EPA Tier 4 Final. C13 kan även drivas på biodiesel upp till B20. Tre kraftlägen tillåter föraren att anpassa grävmaskinens prestanda till den aktuella uppgiften. Vid användning av retrofitbommen kan maskinen användas med maskinkontrollsystemet Cat Grade med 2D, ”swing e-fencing” och Cat Payload vägningssystem ombord. Nyttolastsystemet kan användas med det nätbaserade telematikgränssnittet VisionLink för att hantera produktionsmål fjärrstyrt via maskinens telematiksystem Product Link. Förarhytten har ett skydd för fallande objekt, så kallat Falling Objects Guard Structure, och inkluderar laminerat, P54-klassat glas på framsida och tak. Hytten kan luta upp till 30 grader för optimal sikt. Vindrutan och takglaset levereras med parallella torkar med tre intermittenta inställningar med tvättspray.

www.zeppelin-cat.se

 

Doosan lanserar högtflygande nyhet

Doosan introducerar sin DX235DM, först ut i den nya serien av rivningsutrustade grävmaskiner med hög räckvidd (två till modeller kommer senare i år). Med dess lutning på 30 grader och goda sikt är den lämpad för rivningsjobb som kräver hög räckvidd. Grävmaskinens höjdpunkter är en modulär bomdesign och en hydraulisk låsmekanism på maskinen. Detta gör det möjligt för användaren att använda maskinen inom fler användningsområden än rivning. Tack vare dess innovativa design går det snabbt och enkelt att byta mellan en rivningsbom och en schaktbom. En specialställning ingår för att underlätta bytet av bom. Ett cylinderbaserat system hjälper till att sätta låspinnarna på plats. Multibomdesignen möjliggör även montering av schaktbom på två olika sätt. Utrustad med en 18 meter lång rivningsbom når DX235dM en maxhöjd på 16 meter medan grävbommen i sin raka konfiguration gör att maskinen når en maxhöjd på 9 meter. Maskinen har ett hydrauliskt justerbart underrede som förlängs till en maxbredd på 3,74 meter för stabilitet på rivningsplatser.

www.maskinia.se

 

Hyundai släpper ny bandgrävare

Hyundai Construction Equipment Europe, HCEE, introducerar HX220AL, en ny 22 ton Steg V-kompatibel bandgrävare. Den är utrustad med Electric Positive Flow Control som förbättrar bränsleeffektiviteten och styrbarheten. Auto Safety Lock förhindrar oavsiktlig start av grävmaskinen, vilket förbättrar säkerheten. Eco-vägledning indikerar "ineffektiv drift" för att förhindra onödig bränsleförbrukning. Maskinstyrning och maskinkontroll indikerar arbetsstatus och styr verktyget. Engine Connected Diagnostics hjälper tekniker och återförsäljare inom eftermarknad genom att generera diagnostiska rapporter om motorns prestanda. Machine Connected Diagnostics gör det möjligt för användaren att samla in och analysera data om maskinens totala prestanda. Peter Sebold, produktspecialist HCEE, kommenterar den nya modellen: ”HX220AL inleder lanseringen av vår nya A-serie, en serie grävmaskiner med intelligenta funktioner som tillgodoser den nuvarande efterfrågan på smarta och miljövänliga, men ändå robusta och produktiva maskiner.”

www.ems.se

 

Rusch är tillbaka!

Nederländska Rusch specialiserar sig på renovering av rivningsbommar och modifiering av grävmaskiner, och är tillbaka i rivningsmatchen med sina skräddarsydda lösningar. Rusch senaste innovation var RS 7500 Quatro, byggd runt en Hitachi 1900 grävmaskin för några år sedan. Ferma Corporation, en amerikansk entreprenör som specialiserar sig på rivning, tillhandahöll basmaskinen vars bandlängd hade blivit förmodifierade baserat på Rusch specifikationer. Därefter konstruerade Rusch den kompletta Quatrobommen med retrofitbom och underram för att passa basmaskinen. RS 7500 är ursprungligen avsedd för undervattensdrift och hade en räckvidd på 28 meter med ett verktyg på 15 ton, alternativt 20 meter med ett verktyg på 25 ton. I högräckviddsläge nådde denna gigant 42 meter och 32 meter, med ett verktyg på 15 ton respektive 25 ton. Alla bomsektioner ligger på en plan ställning för enkel och billig transport. Grävmaskinens kontrollsystem var utvecklat och installerat i entreprenörens högkvarter nära San Francisco. Kontrollsystemet var sammankopplat med Rusch säkerhetssystem som skyddade grävmaskinen från att välta. Den skräddarsydda maskinen hade sin ”jungfrufärd” i Los Angeles, USA, där den användes vid rivning av ett brofundament.

www.ruschcranes.com

 

Atlas sätter ny säkerhetsstandard med 1604ZWblue

Tyska kran- och grävmaskinstillverkaren Atlas, ett företag med hundra års erfarenhet, har lanserat en ny järnvägsgrävmaskin som sägs sätta en ny standard för operatörssäkerhet och komfort. Den nya 1604ZWblue-modellen har en omdesignad, fast axel med automatiska snabbkopplingar av axlarna, så kallade RADL, en speciell funktion som resulterar i förbättrad säkerhet och operativ flexibilitet. Grävmaskinens bakre axel kan låsas helt med hjälp av ett automatiskt, differentiellt låssystem för järnvägsapplikationer. När den bakre axeln automatiskt låses av systemet avlastas den direkt från sin last, vilket innebär att lastfördelningen är balanserad på båda sidor av maskinen. Den operativa fördelen är framförallt tydlig när man arbetar på ”tvärgående” spår, eftersom dragkraften under lasten kan hanteras mer exakt och därmed med en högre nivå av säkerhet. Dessutom kan nya Atlas-grävmaskiner köra över större spårvridningar med friktionsdrift utan att grävmaskinen förlorar dragkraft.

www.traktornord.se

 

Tysk specialistentreprenör väljer Sennebogen

Sauer Bau und Projektentwicklung är en tysk entreprenör inriktad på rivning och återvinning som valde att införskaffa en Sennebogen 870 E grävmaskin baserat på fyra huvudsakliga kriterier. För det första har den 117 ton tunga maskinen en räckvidd på 20 till 33 meter vid användning av en rivnings- och sorteringsskopa. Samtidigt är den enkel att kontrollera vilket är essentiellt vid arbete i trånga utrymmen. Sedan 2019 finns dessutom en version av 870 E som når upp till 36 meter. För det andra är denna modell en riktig mångsysslare när det kommer till kontrollerad rivning. Den kan montera ner sektioner av en byggnad med en grip, krossa rivningsmaterialet på marken med en betongsax eller en hydraulhammare och försortera det innan det flyttas från arbetsplatsen. Detta är möjligt tack vare Sennebogens valfria snabbkopplingssystem. Bränsleeffektivitet, enkel montering och transport var Sauer Baus tredje kriterium. 870 E erbjuder upp till 20 % i bränslebesparingar tack vare de automatiska stopp- och tomgångsfunktionerna och den sömlösa matchningen av motor och hydraulsystem. Ett sofistikerat självmonteringssystem som möjliggör installation av motvikt och bom utan en extra kran gör det möjligt att transportera maskinen i enbart tre delar. Tack vare det kompakta teleskopunderredet kan grävmaskinens huvuddel enkelt passa på en plan ställning. Sist men definitivt inte minst kommer arbetssäkerhetsfaktorn. ”Mina anställdas säkerhet är min topprioritet”, säger Florian Trinkl, vd Sauer Bau. ”Vi kan bekräfta att den tyngre vikten på 870 E har en positiv effekt på dess stabilitet.” Förutom stabiliteten har grävmaskinen andra funktioner som bidrar till ökad säkerhet: en krossäker vindruta, front- och takskydd för att skydda från fallande material, ytterligare stickmonterade kameror för att kunna ha uppsikt över arbetsområdet och den 30 grader lutningsbara hytten. Maskinen kommer med ett förinstallerat och elektroniskt uppsiktssystem som förhindrar tippning. 

www.opsystem.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×