En av vattenbilningsentreprenörernas “Grand Old Men”

Publicerad 29/3, 2021 kl. 13:13

Vattenbilningsindustrin, det vill säga att man började använda högtrycksvatten för att bila bort skadad betong på olika typer av ytor för att sedan ersätta med ny betong, startade i början av 1980-talet.

Dessförinnan hade man avlägsnat skadad betong med exempelvis pneumatiska eller hydrauliska bilningshammare. Men det visade sig att de gjorde mer skada än nytta då de skapade mikrosprickor i betongen där nytt vatten enkelt kunde ta sig ner i den friska betongen och snabbt skada betongen igen. Vattenbilningstekniken däremot, tar endast bort den skadade betongen och lämnar kvar frisk betong utan mikrosprickor med god vidhäftning för ny betong. Vattenbilningstekniken uppfanns i Sverige och de två första tillverkarna var svenska Conjet och Aquajet Systems. 

 

Började med vattenbilning i mitten av 1980-talet

De som var med på tiden då vattenbilningstekniken uppstod och fortfarande är aktiva är lätträknade. Men det finns en handfull “Grand Old Men” av svenska vattenbilningsentreprenörer och Roland Hällgren från Skellefteå är en av dem.

Roland började sin karriär med att jobba som så kallad bergarbetare som montör och svetsare. I mitten av 1980-talet jobbade han med sanering vilket ledde honom vidare till det första vattenbilningsuppdraget 1986. Roland jobbade en tid på anrika företaget Rivteknik i Skellefteå som dessutom ursprungligen var ena halvan av vad som skulle leda till att rivningsroboten Brokk skapades. Efter Rivteknik gick Roland vidare till Högtrycksvatten AB där han kom i kontakt med vattenbilningstekniken vilket ledde honom vidare till Waterjet Nord AB som gjorde många uppdrag för NCC Waterjet. När NCC Waterjet fasades ut och verksamheten togs över av Waterjet Entreprenad AB och dess ägare Thomas Åberg anställdes Roland i bolaget och ansvarade för företagets verksamhet i norra Sverige. Roland har också arbetat på bygg- och anläggningsföretaget Berggren & Bergman AB under en mellanperiod och kom sedan tillbaka till Waterjet Entreprenad AB. Bolaget såldes för några år sedan till Delete AB som är Rolands nuvarande arbetsgivare. Största delen av hans yrkesverksamma liv så här långt har det dock handlat om vattenbilning i alla dess former.

Men det har hänt en hel del med branschen sedan 1980-talet det kan Roland försäkra.

“Jag skulle vilja säga att branschen har förbättrats avsevärt under årens lopp. Det har hänt mycket på tekniksidan. Utrustningen har utvecklats genom att bli bättre och säkrare. Sedan har regelverket också ändrats vilket gjort jobbet behagligare och upphandlingen är mycket smidigare idag”, berättar Roland.

 

Förbättrad utrustning och arbetsförhållande

En orsak till att arbetsförhållandena blivit bättre, enligt Roland, är att tillverkarna börjat lyssna på de som utförde arbetena och började bygga maskinerna efter jobbet de skulle göra och de som körde dem.

“Idag ställs också helt andra krav på vattenbilningsutrustningen vad gäller säkerheten, krav på personalen och utbildning”, tillägger han.

Han berättar också att så som i många andra branscher har även miljölagstiftningen skärpts ordentligt avseende vattenbilning. “Hårdare miljökrav är bra i grunden men ibland kan lagstiftningen bli lite fyrkantig. Ett exempel är att när man bilar kantbalkar på broar får man inte spilla vatten eller massor från bilningen ner i vattendraget under bron. Det kan bli en näst intill omöjlig ekvation ibland och kräver avancerade uppsamlingsanordningar under kantbalken. Så jobbet är sällan enkelt”, säger Roland.

Den typ av vattenbilningsprojekt som Roland främst jobbat med är på vattenkraftverk. Det har handlat om att bila alla betongytor runt turbinerna där vattnet forsar ner till turbinerna samt exempelvis branta skibord där vattnet leds ut ur kraftverket. I runda tal har han utfört vattenbilningsuppdrag vid ett 50-tal kraftverk under åren i norra delen av Sverige där de flesta kraftverken återfinns men även i andra delar av landet. Han har också åkt på uppdrag i övriga delar av Norden, Tyskland och Skottland. Fram till mitten av 1990-talet var uppdragen mest i norra delen av landet men efter det över hela landet.

Några riktig svåra kraftverksuppdrag under tuffa förhållanden som Roland kommer ihåg var Akkats kraftverk 2002, Stenkullafors kraftverk 2005, Edensforsen kraftverk 2009 och Stensele kraftverk 2008. 

Som sagt tycker Roland att det hänt väldigt mycket under åren med utrustningen. Vattenbilningsrobotarna har blivit mycket flexiblare och pumparna idag är betydligt mera hållbara. “Jag kanske ska tillägga att för egen del tycker jag att detta med flexibilitet och vidareutveckling av robotarna kanske är lite på gott och ont. Det är idag väldigt mycket datainställningar och mjukvara som talar om för operatören hur han ska vattenbila istället för att det är operatören som berättar för roboten hur det ska bilas så att man gör det med rätt känsla liksom. Förr var det mera hantverk och mycket mera känsla”, säger Roland.

Han tycker dock att med den nya tekniken kan betydligt mer avancerade operationer göras med bara roboten. Idag kan en robot bila ovansida och utsida kaj utan att man behöver bygga om roboten vilket man fick göra förr i tiden. Att robotarna även finns som dieselversion är ytterligare en stor fördel så att man slipper kabeln. “Jag kommer ihåg förr när det både var elkabel för drift av roboten och kabel till fjärrkontrollen. Väldigt mycket kablar att hålla reda på och inte bila sönder. Förr byggde vi dessutom om utrustningen mycket eller helt enkelt skräddarsydde vår egen utrustning. Det händer inte så ofta idag”, säger Roland.

 

Ökad renodling i branschen

När Roland började arbeta i vattenbilningsbranschen på 1980-talet var de väldigt få företag som arbetade med tekniken. Antalet aktörer har inte ökat särskilt snabbt under åren då det krävs ganska mycket att bli en vattenbilningsentreprenör. Det är inte bara att kunna köra robotarna utan det ligger mycket kunskap bakom om exempelvis materialet, betongkonstruktioner, konstruktions- och applikationslösningar, kunskaper om robotarnas och pumparnas funktion och underhåll med mera. Enligt Roland, är den lilla grupp av vattenbilningsentreprenörer idag väldigt renodlade. De arbetar uteslutande med vattenbilning och det är också ett krav för att behålla kompetensen uppe. Annars åker man ganska snart ut, enligt Roland. Förr såg det lite annorlunda ut. Då kunde företagen som erbjöd dessa tjänster även jobba med andra saker som byggnadsarbete, smide, betong i allmänhet, uthyrning med mera.  

Vad gäller tillgången på jobb och typ av uppdrag så ändrar det sig inte mycket inom vattenbilningssektorn utan varje år ser ganska lika ut. Sedan kan vissa riktigt stora projekt, som kraftverk, som spänner under en längre tid göra att vissa år ser annorlunda ut. Just nu jobbar Delete mycket med bilning av vindkraftverksfundament, broar och kajer. Efterfrågan är god, berättar Roland. “Det finns alltid ett behov av vattenbilning då betongytor slits kontinuerligt och måste underhållas. Man kan exempelvis inte byta ut en bro eller en kaj för att betongen börjar bli dålig utan den renoveras så långt det går. Sedan kommer man naturligtvis till en punkt då det inte går att renovera mer utan betongkonstruktionen måste ersättas. Då finns inget behov av vattenbilning. Just nu är vi inne i en period med lite mer nybyggnation upplever jag”, säger Roland.

Det var hösten 2018 som Delete förvärvade Waterjet Entreprenad AB och sedan dess har bolaget blivit en renodlad entreprenör inom industrisanering och betongreparationer för industri, bygg- och fastighetsbranschen. Man har lämnat sektorer som rivning, återvinning och betonghåltagning. “Vattenbilningstekniken passar tjänstemässigt väldigt bra ihop med övriga tjänster inom bolaget”, säger Roland. Han berättar för övrigt att han trivs väldigt bra med att arbeta inom Delete som är en stark organisation med hög kompetens inom de områden man arbetar.

Roland är som sagt född och uppvuxen i Skellefteå och bor två mil norr om stan. Han har bott här hela sitt liv men varit mycket på resande fot under längre perioder. “När man ligger ute mycket på olika jobb som ibland tar månader är det väldigt skönt att komma hem till hemmets lugna vrå. Här har jag min fru och vår lilla hund. Vi har två barn, en dotter och son, som nu är utflugna ur hemmet. Min son har också arbetat med vattenbilning under en period men har nu bytt inriktning”, säger Roland.

Även på fritiden håller sig Roland sysselsatt. Han har en del hobbies som att meka och åka skoter, svetsa, bygga möbler eller jobba i trädgården. Han och frugan gillar också att ta en sväng med husbilen några gånger om året och då kopplar han bort vattenbilningen helt och hållet. 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×