Eldrivna bandgrävmaskiner från Volvo i kinesisk kundpilot

Publicerad 29/3 kl. 13:34

Under Bauma China 2020 presenterade Volvo CE två eldrivna grävmaskinsmodeller, 5,5-tonnaren Volvo EC55 Electric och 22-tonnaren EC230 Electric, som båda kommer att testas av kinesiska kunder inom kort.

De nya grävmaskinerna drivs av litiumjonbatterier och kan enligt Volvo CE arbeta en hel dag med en snabbladdning under lunchpausen. Det här är första gången någonsin som Volvo CE utvecklar elektriska kundpilotmaskiner för Kina. Grävmaskinerna är inte kommersiellt tillgängliga ännu, men Volvo CE strävar efter att kommersialisera dem efter denna utvärderingsfas.

Även om de två grävmaskinerna skiljer sig åt i storlek, kommer de båda att leverera samma prestanda som sina dieseldrivna motsvarigheter, med extra fördelar med noll utsläpp, låg ljudnivå och låg total ägandekostnad, enligt Volvo CE. Energidriftskostnaderna för EC55 Electric förväntas vara 50 procent lägre än för dess dieseldrivna motsvarighet EC55D, medan EC230 Electric förväntas uppnå en minskning med 60-70 procent jämfört med den dieseldrivna EC220E, enligt Volvo CE.

EC55 Electric har utvecklats i Kina med lokala komponenter för kinesiska kunders behov, med en elektromobilitets- och laddningsplattform som passar den inhemska marknaden. Två litiumbatteripaket med 350 V, samma spänning som finns i kinesiska hem och elbilar, och en kinesisk standardlösning för laddningen gör det enkelt för förarna att plugga i och köra, enligt Volvo CE. Parallellt har den större EC230 Electric konstruerats vid Volvos anläggning i Changwon, Sydkorea, för att passa en bredare asiatisk kundbas.

De två modellerna EC55 Electric och EC230 Electric är specifikt byggda för kundpiloten på den asiatiska marknaden och det finns inga planer på att maskinerna ska introduceras i Europa.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×