Eggvena Schakt satsar på Liebherr 924 WLC

Publicerad 23/12, 2019 kl. 13:46

När Benny Andersson från företaget Eggvena Schakt skulle investera i ny grävmaskin föll valet på Liebherrs 27-tonnare R924 WLC. Han kör nu den först levererade maskinen ur G8-serien i Sverige.

Att Benny Andersson skulle välja en Liebherr var ingen självklarhet, men provkörning och rekommendationer från en kollega avgjorde saken. ”Mest imponerad är jag nog över hyttkomforten”, säger Benny Andersson. ”Den här maskinen har en rymlig hytt med mycket låg ljudnivå och så här långt är alla erfarenheter av 924:an bara goda.”

Han pekar också på stabiliteten som undervagnen ger. Han valde nämligen att utrusta sin 924 med en WLC undervagn (Wide Long Crawler) med 750 mm breda plattor. Samma vagntyp är standard på den större 29-tonnaren R926 från Liebherr. Syftet med den kraftiga undervagnen är att få hög stabilitet och mycket god bärighet. På liknande sätt har han gjort egna val på ytterligare ett tjugotal punkter. Det handlar om exempelvis LED-belysningen, belysning i service- och motorutrymmen, larvstyrning i spakarna, premiumstol, HD-kamera på stickan, Engcons tiltrotator, fästen och OilQuick, Moba GPS-utrustning, gråmålad hytt och mycket mera.

Liebherr R924 WLC ur generation G8 uppfyller kraven för utsläppsstandarden Steg V. Maskinen har nytt hydraulsystem som styrs med elservo, vilket både ger utökade och enklare inställningsmöjligheter, samt gör att maskinen svarar snabbare på spakutslagen. Maskinen har en vikt på 26,6 ton, 129 kW (175 hk) effekt och en 4-cylindrig Liebherr D924 A7-04-motor (4,5 liter).

Benny Andersson driver Eggvena Schakt tillsammans med Daniel Gustavsson. Med dem själva inräknade har företaget sex anställda. I maskinparken finns ytterligare två grävare, varav en i 14-tonsklass och en på drygt 20 ton. Dessutom har de två jordbrukstraktorer med schaktkärror och en maskintrailer, som de mindre grävarna kan flyttas med.

“Vi kör inte bara som underentreprenörer, eller på mindre jobb. Vi räknar på egna entreprenader, hittills runt 5-7 miljoner kronor. Det lyckas ibland och skapar förutsättningar för oss att tjäna lite bättre och få utlopp för vår kreativitet och viljan att växa. I år omsätter vi cirka 15 miljoner kronor.”

Under hösten 2019 befann sig Benny med den nya Liebherrmaskinen på det stora industriområdet Viared väster om Borås för att arbeta med en markentreprenad för en lagerbyggnad.

“Vår nya Liebherr är optimal i mina ögon. Den rår på volymarbeten men fungerar också för att småpyssla. Om man räknar grävmaskinens grävkapacitet i ton per liter bränsle, så får man ett rättvisande mått på den goda driftsekonomin.”

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×