Effektiv damm- och slamhantering marknadens nya produkter

Publicerad 29/3 kl. 13:42

Nya högtrycksvattenpumpar, stoftavskiljare och luftrenare – läs om det och mycket mer i Professionell Demolerings temaartikel om ny betongdamm- och betongslamsutrustning för en ren och säker arbetsplats 2021.

Tar över rättigheterna för Jonex luftrenare
Midhage har under flera år sålt joniseringsaggregat framtagna för byggindustrin. Aggregaten, som i Sverige marknadsförs under namnet Jonex, finns i tre storlekar och kan användas för att avlägsna kvartsdamm och för att reducera lukter, mögelsporer och andra partiklar i luften. Tidigare har Midhage agerat som återförsäljare åt Mpirum, den tidigare tillverkaren i Sverige, men har nu köpt loss produkterna och äger därmed rättigheterna och den globala försäljningen av aggregat och tillbehör, som Midhage nu tillverkar i egen regi. Övertagandet öppnar även upp möjligheter för exportförsäljning med nya samarbetspartners. “Vi tycker det är en mycket intressant produkt som har framtiden för sig”, säger Magnus Lindstrand, produktchef Midhage. “Vår investering i Jonex är ett led i en bredare satsning inom företaget, på produkter som främjar en bättre arbetsmiljö.” Läs mer om förvärvet och om produkternas användning i en separat artikel i detta nummer av Professionell Demolering.

www.midhage.se

 

Ny pumpmodell från Dynaset
Dynasets HPW-serie med högtrycksvattenpumpar får en ny pumpmodell vid namn HPW160. Den nya pumpmodellen är speciellt utformad för att användas för applikationer till dammbindning. HPW-Dust är Dynasets produktfamilj för dammbindning i exempelvis rivnings- och gruvindustrin. Den nya pumpen kan också användas som högtryckstvätt. “Det mest uppenbara som skiljer sig från andra HPW-modeller är effekten”, säger Vilgot Mäntynen, försäljningschef Dynasets vattenpumpar Amas. “Denna pump producerar 160 bars tryck och ett flöde på 18 l/min. En av de största skillnaderna är den helt ny kolvmodellen. Den nya kolvmodellen för dessa pumpar har gjort dem extremt kompakta då konstruktionen har kunnat förenklats.”

HPW160 är den minsta i HPW-serien med en höjd på 110 mm, 210 mm i bredd och 100 mm i längd. Den har en total effekt på 4,8 kW. HPW160 är särskilt avsedd för applikationer inom dammbindning. Den kan exempelvis användas för dammkontroll vid rengöring av gator och vägar och för dammbindning av små pulveriserare och borriggar. Den nya modellen finns som standard i tre olika versioner likt de andra pumpmodellerna. Den första är en basmodell utan ytterligare ventiler. Den andra modellen har en vattenavlastningsventil som gör den möjlig att använda som högtryckstvätt. Den tredje modellen är VR-PA-modellen som har en speciell ventil som säkerställer att hydrauloljeflödet inte överstiger det inställda värdet.

www.dynaset.com

 

Föravskiljare och stofthanterare från Blastrac
Blastrac lanserar sin föravskiljare BPS-LP-0020, framtagen för att användas tillsammans med små Blastrac-stofthanterare. Den har en vikt på totalt 25,5 kg (enbart 7 kg utan trolley) och fångar upp till 95 procent av dammet innan det går vidare till stofthanteraren, enligt Blastrac. Mellan föravskiljaren och stofthanteraren går en två meter lång dust hose. Föravskiljaren har flera användningsområden tack vare sitt trolleysystem. Trolleyn kan användas separat eller tillsammans med ett krokbaserat system för att fästa avskiljaren till modellerna BDC-122 eller BDC-133. Föravskiljaren är utrustad med Longopac-system, vilket gör att användaren aldrig behöver komma i kontakt med dammet. Det manuellt styrda valvet gör att den fulla Longopac-påsen kan bytas samtidigt som stofthanteraren är på.

Blastrac lanserar även den bensindrivna stofthanteraren BDC-187PLP-UD, utrustad med Longopac-system för påsar på 25 kg. Den är utrustad med Up & Down-systemet (”låg” position vid transport och ”hög” position vid användning) vilket enligt Blastrac gör det enklare att transportera från arbetsplats till arbetsplats. Denna stoftavskiljare kan med fördel användas tillsammans med ”scarifying”-maskinerna BMP-335GHY och BMC-335GHY. Det betyder att användaren inte behöver ta med en generator till arbetsplatsen.

www.blastrac.se

 

Nät- och batteridrivna dammsugare från Milwaukee
Milwaukee håller ett högt tempo i lanseringen av nya produkter och det gäller att hänga med i svängarna. På dammsugarsidan finns en hel del olika modeller. Fyra intressanta som vi skulle vilja lyfta fram är först den batteridrivna M18 FUEL PACKOUT våt- och torrdammsugaren. Dammsugaren är en fullständigt PACKOUT-kompatibel våt-/torrdammsugare som kan användas både ihop eller utan övrigt PACKOUT-sortiment. POWERSTATE, kolborstfri motor ger kraftfull prestanda för att enkelt rengöra torrt och vått skräp på arbetsplatsen. PACKOUT-kompatibiliteten gör denna batteridrivna dammsugare enastående mobilitet, vilket sparar tid att transportera verktyg på och från arbetsplatsen. Försedd med HEPA-filter som samlar 99,97% av luftburna partiklar ner till 0,3 mikron för fin dammuppsamling. Den har upp till 30/50 min. drifttid på hög-/lågläge. Integrerad förvaring av slang och munstycken samt DEK26-adapter för anslutning av dammutsug till elverktyg. Maskinen fungerar med alla MILWAUKEE M18-batterier.

En annan modell är M12 FUEL Våt- och torrdammsugare. En kraftfull M12 FUEL-motor med ett maximalt luftflöde på 1275 l / min och 105 mbar ger 18 V-prestanda för både våta och torra applikationer. Med ett 6,0 Ah-batteri har dammsugaren 14 minuters drifttid på hög och 26 minuter vid låg inställning. Denna kompakta dammsugare är perfekt för punktarbeten och snabba rengöringsbehov. Det högeffektiva HEPA-filtret samlar 99,97% av luftburna partiklar ner till 0,3 mikron. Flexibelt batterisystem som passar samtliga MILWAUKEE M12-batterier.

Milwaukees nätdrivna dammsugare AS 42 MAC är en kompakt med 42 liters tank för byggarbetsplats-/verkstadsbruk. Den har ett luftflöde på 4500 liter/min med 250 mbar sugkraft. Dammklassen är M. Maskinen har en kontakt för automatisk till / från funktion vid användning ihop med elverktyg. Försedd med slitstarkt PTFE-filter med hög filtreringseffektivitet och tvättbart non-stick membran med automatiskt filterrengöringssystem. Luftflöde och filterövervakning med visuell LED och akustisk varningssignal. Lättåtkomligt filter för att underlätta service och underhåll. Maskinen levereras med 2 maskinadaptrar, dammsugarrör, 2 förlängningsrör, golvmunstycke, smalt munstycke, filterpåse i fleece, dammsugarpåse, slang 4 m x 38 mm.

Den fjärde modellen från Milwaukee heter AS 2-250 ELCP och är försedd med en 25 liters tank. 1000 W motor med över 210 mbar sugkraft. Kontakt för automatisk till / från funktion vid användning ihop med elverktyg. 2600 W kontakt för automatisk till / från funktion vid användning ihop med elverktyg. CLEAR-PRESS filter rengöringssystem. Tvättbart PET filter förlänger livslängden på filtret. Dammklassen är  L och maskinen kan användas både för torr- och våtsugning. Levereras med 3,5 m slang med golvrengörings kit, PET filter, 2 x maskinadapter, filterpåse i fleece, dammsugarpåse och smalt munstycke.

www.se.milwaukeetool.eu

 

Drome lanserar stoftavskiljare för proffs
Dalstorpsbaserade Drome lanserar nu två helt nya stoftavskiljare för proffsanvändning inom invändig håltagning, rivning, betonggolvslipning, bygg och hantverk. Modellbeteckningarna är G18 med en 1700W motor, samt G22S med dubbla 1700W-motorer. Egentligen finns fem olika modeller i G-serien. Övriga är G12, G22 och G32. “Att G18 och G22S “Att stofthanterarna är på 1700W särskiljer dem en del från övriga på marknaden förekommande fabrikat som oftast ligger 1200W”, berättar Anton Brattlöf, PR- och marknadskommunikationsansvarig Drome, som framhåller effekten, luftflödet och vakuumet som stoftavskiljarna skapar. “Det här är två gedigna stofthanterare, för de riktigt tuffa jobben, som klarar stora påfrestningar.”

Båda modellerna är utrustade med tvåstegsförfiltreringssystem som rengör stoftavskiljarna med inbyggd luftpulsreningöring, samt Hepa-filter (H13) som uppfyller asbestkraven. Det sitter en stoppskiva vid suginloppet för snabb rengöring av filtren. Båda maskinerna har en robust konstruktion med förstärkta framhjul, gjutet suginlopp och timräknare. G18 har ett luftflöde på 300 m³/h och G22S ett luftflöde på 528 m²/h. “Vi tror att båda stofthanterarna som utvecklats av oss själva kommer att bli ett riktigt lyft för entreprenörerna”, säger Roger Jonasson, vd Drome. “De håller hög kvalitet, har alla egenskaper för en säker och effektiv stofthantering i riktigt dammiga miljöer och är dessutom verkligen prisvärda. Vi har nu haft dem ute hos ett flertal håltagare på testning och allt har fungerat prickfritt.”

Båda stofthanterarna följer Arbetsmiljöverkets rekommendationer för hantering av kvarts- och stendamm där H13-filtren bör användas enligt AFS 2015:2. Vid köp ingår 5 meter antistatisk slang, tubepack på 22 meter, handrör, samt torrmunstycke.

 

Luftrenare från Branova och Comeco
Branova och Comeco i Enköping säljer effektiv utrustning för ren luft på byggarbetsplatsen genom sitt koncept “Renare luft på jobbet”. Konceptet sjösattes redan 2018 och omfattar rent produktmässigt Faither och Lifa Air luftrenare.

Faither 2000 är en kraftfull luftrenare för byggarbetsplatsen som klarar tuffa påfrestningar då den är tillverkad i formgjuten plast. “Det här är en perfekt produkt för uthyrning som tål just tuff hantering”, säger Fredrik Norell på Branova Nordic som delar lokaler med Comeco.

Faither 2000 är försedd med förfilter, HEPA-filter och aktivt kolfilter och väger endast 20 kg och är därmed lätt att flytta runt på arbetsplatsen. Luftrenaren har ett maximalt luftflöde på upp till 2020m³/h vid öppet inlopp och 1245m³/h med HEPA-, kol- och förfilter. Luftrenaren indikerar när det är dags att byta/tömma filtren.

Luftrenaren Lifa Air är avsedd att förbättra inomhusklimat på exempelvis kontor, mobila moduler, hem eller liknande. Modellen LA502 klara att rena luften i lokaler upp till 110 m² och LA352 lokaler upp till 60 m². Lifa LA502 har en mycket hög filterkapacitet och är försedd med två HEPA-filter på hela 4,6 m² samt impregnerade aktiva kolfilter på 3,5 kg som ger LA502 en stor reningskapacitet. Den tar bort hela 99,97% av bakterier, pollen, virus och många fler ohälsosamma partiklar samtidigt som det enorma kolfiltret tar bort oönskade lukter. Den mindre modellen LA352 med ett HEPA-filter och fyra aktiva kolfilter säkerställer bra luften på en yta upp till 60 m².

“Vi har fått väldigt många positiva kommentarer från uthyrarna både vad gäller Faither och Lifa-produkterna. Luftrenarna från Lifa har i synnerhet visat sig väldigt effektiva att skapa frisk luft i byggbodarna. Faither-renarna är också väldigt konkurrenskraftiga prismässigt vill jag framhålla”, berättar Fredric.

Konceptet “Renare luft på jobbet” utgår förstås ifrån de varumärken och produkter som man marknadsför men tar ett helhetsgrepp på hur man skapar ett bättre och mera hälsosamt klimat på arbetsplatsen. “Ett bra inomhusklimat med ren och syrerik luft, fritt från damm, virus och sporer gör att man känner sig friskare och man blir så mycket piggare och effektivare. Det finns mycket att vinna på genom att ta tag i detta. Jag tror att vi är ganska ensamma om det här konceptet och vi sjösatte det på Nordbygg 2018 i Ramirents monter”, berättar Fredric Hallberg på Comeco.

Att ha ett renare och friskare inomhusklimat kräver dock lite insatser och underhåll. Det räcker inte med att bara införskaffa luftrenarna utan de behöver underhållas genom regelbundna filterbyten om det ska bli optimalt. För att underlätta för kunden erbjuder ”Renare luft på jobbet” något som liknar ett abonnemangsavtal där alla filter byts regelbundet för bästa möjliga effekt på inomhusklimatet. Idag erbjuds detta genom olika samarbetspartners som sköter det löpande underhållet för de kunder som abonnerar på just “Renare luft på jobbet”.  

www.comeco.nu

 

Starmix och Delfin också från Drome
Drome släpper nu nya uClean ARDL-1455 EHP KFG från Starmix. Modellen är en L-klassificerad våt- och torrdammsugare med en effekt på 1400W och 250m3/h luftflöde. Det är en väldigt praktisk modell med automatisk pulsfilterrengöring, sug-/blåsfunktion, automatisk start- stoppfunktion och eluttag för att enkelt ansluta elverktyg. Filterytet kan göras snabbt och enkelt och maskinen har en mycket ergonomisk konstruktion. Konstruktionen är också robust i rostfritt stål med ergonomiska detaljer såsom förvaringsytor av tillbehör och stativ som går att luta för smidig tömning. Modellen kan användas ihop med fleece-påse alternativt ingen påse alls. Vid köp ingår 3,2m slang, handrör, munstycke och handtag. Maskinen är tillverkade i Tyskland av Starmix. Starmix är ett kvalitetsvarumärke som funnits i över 100 år. Tyskland har ett tufft regelverk vad gäller krav på effektiv avskiljning av alla typer av dammpartiklar och i synnerhet hälsovådliga såsom kvartsdamm. Starmix dammsugare finns i tre klasser vilka är L, M och H. L-klassen avser relativt ofarligt damm som hushållsdamm, jord och kalk. M-klassens dammsugare från Starmix står emot trädamm, damm från spackel, filter. Gips, cement, betong, fästmassa och färger som lates och oljefärger. H-klassdammsugarna är de tuffast och tar hand om det riktigt hälsovådliga dammet som är cancer- och sjukdomsframkallande såsom asbest, mineralfibrer, mögel och glasfiber. Drome marknadsför tio av Starmix modeller. Flera av modellerna är utrustade med ISC som är ett filterrengöringsprogram som körs igång mellan arbetspassen när det anslutna elverktyget inte är igång. Andra modeller är försedda med Starmix patenterade iPulse. iPulse-funktionen baserar sig på att man mäter luftflödet och när flödet är för lågt startar filterrengöringen automatiskt. Dammsugaren rengör båda filtren i 3,5 sekunder var med elektromagnetiska pulser samtidigt som den fortsätter arbeta. Även svårt damm som gips lossnar då filtret rengörs med kraften på 300g. I Starmix-sortimentet finns även effektiva våtsugar för olika typer av betongslamrenöring. Drome säljer även våtsugare från italienska tillverkaren Delfin.

www.drome.se

 

 

 

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×