Det är ytan som räknas

Publicerad 27/12, 2023 kl. 16:35

Sektorn av utrustning för behandling av betongytor fortsätter att ånga på sedan HTC Sweden lanserade sin planetväxlade golvslipar och superfloor-konceptet. I den här temaartikeln hittar du de senaste
nyheterna på den svenska marknaden.

I detta tema hittar du de senaste nyheterna när det gäller maskiner och verktyg för behandling av betongytor. I de flesta fall spelar olika typer av stofthanterare och luftrenare en stor roll för att hålla ytan och luften ren från damm vilket har en given plats i det här temat.

 

Diamond Products introducerar nya CV150S slurry vakuum

Diamond Products, ett dotterbolag till Tyrolit, har presenterat sin nya CV150S, en våtsug designad speciellt för byggbranschen. CV150S syftar till att sätta en ny standard för effektivitet, tillförlitlighet och prestanda för hantering av betongslam. CV150 har en robust och hållbar design och byggd för att klara de krävande förhållandena på byggarbetsplatsen. Dess robusta design ger hållbarhet, minskar underhållskostnaderna och ökar den totala livslängden. Den är också kraftfull med sin 150 CFM elmotor som klarar de tuffaste jobben på arbetsplatsen. Den har också en stor kapacitet som kan rymma många liter betongslam. CV150S våtsug är en del av ”Core Vac”-linjen som innehåller många olika produkter för effektivt arbete i håltagningsmiljöer. 

www.diamondproducts.com

 

De kompletta lösningarna inom ytbehandling från Husqvarna

Husqvarna Construction har ytterligare stärkt sitt erbjudande för ytbehandling genom att introducera kulbläster, stålbläster och relaterade dammuppsamlare under varumärket Husqvarna. Detta är det sista steget i integrationen av Blastrac-sortimentet. ”Att lägga till den viktiga kulblästringsapplikationen under varumärket Husqvarna till våra befintliga ytbehandlingslösningar - såsom golvslipning, skurning, fräsning och shavers representerar en viktig milstolpe i vårt mål att stödja våra kunder med alla ytbehandlingsutmaningar de kan ställas inför”, säger Stijn Verherstraeten, senior vice president Concrete Surfaces & Floors på Husqvarna Construction.

Kulblästring eller shotblasting som metod möjliggör effektiv rengöring och omstrukturering av betong och asfalt. Metoden kan användas för att ta bort beläggningar, färg, epoxi och ta bort markeringar och gummi från motorvägar. Förbättring av halkbeständigheten på trottoarer, vägar och landningsbanor är också användningsområden för dessa mångsidiga hagelsprängare. Tillägget av stålblästringslösningar förbättrar avsevärt Husqvarnas befintliga ytbehandlingsportfölj. Stålblästringstillämpningarna är bredare än bara konstruktion, designade för att leverera kostnadseffektiva och effektiva lösningar för färgborttagning och stålytorsanering på väderkvarnar, fartygsdäck och petrokemiska lagringsfartyg. ”Vi är fast beslutna att stödja våra kunder hela vägen – före, under och efter deras projekt. Vi har dedikerade team för ytbehandling på våra nyckelmarknader och investerar kontinuerligt i interna utbildningsprogram och kundutbildningsprogram för att förbättra kompetensen i att ta bort, förbereda och förädla golv”, säger Stijn Verherstraeten. Det kompletta utbudet av nytillkomna maskiner under varumärket Husqvarna inkluderar kulbläster, stålbläster och dammuppsamlare för blästermaskiner.

www.husqvarnacp.com

 

Många nyheter från tyska Schwamborn

I Sverige säljs Schwamborn produkter av Epox Maskin i Sollentuna. Här är några nyheter från tillverkaren. Schwamborn släpper DSM 250S för ytbehandling och polering av betong- och designgolv, vars användning gör det möjligt att slipa upp till kanten vid markförberedelse, och även under efterbehandling och polering av betong- och designgolv. Nya DSM 250S har DSM 250s alla fördelar för slipning upp till kanten, inklusive det svängbara sliphuvudet och den fritt justerbara fläktkåpan som automatiskt anpassar sig till väggkonturen vid kantslipning. Dessutom har DSM 250S försetts med en vattentank för våtslipning och en steglöst justerbar rotationshastighet, vilket möjliggör kantslipning upp till den helt färdiga designgolvkanten.

Schwamborn erbjuder nu även specialmaskiner för borttagning av mattor, sportgolv, kakel och parkett. 

Produktsortimentet sträcker sig från kompakta, robusta maskiner för små och medelstora ytor, såsom modellerna FBS 105 eller FBS 190, som är designade för att vara kraftfulla med hydraulisk teknik, till att åka på maskiner. Till exempel sägs körningen på golvstrippern FBS 1200 kunna ta bort ett slitet sportgolv i ett gym på nolltid. Detta beror på att den optimerade motortekniken säkerställer långa drifttider för denna batteridrivna modell. Valet av lämpliga verktyg gör också att nästan alla problem kan hanteras. Skäraxlar används för hartsbundet grus, kakel och keramik. En rad olika fräsar och skrapblad finns tillgängliga för att ta bort linoleum, sportytor, mattor och lim. Dessa finns i olika geometrier, dimensioner och grader av skärpa för att passa respektive applikation, vilket sparar operatören mycket arbete, tid och materialkostnader.

www.schwamborn.com

 

Nya produkter från Superabrasive och expansion av fabriken

Superabrasives Lavina-serie, som i Sverige säljs av JLM Group, har nyligen utökats med introduktionen av nya modeller för S7-generationen av slipmaskiner. De första 783 mm S7-modellerna presenterades på World of Concrete i januari 2023, och nu har flera 673 mm-maskiner lagts till i sortimentet. Dessa inkluderar två propanslipar (en med Kawasaki-motor och en med en Kohler), samt två elektriska slipmaskiner. Alla de nya modellerna har S7 ramdesign med uppgraderade vikter och handtag, samt ett helt tätt och dammtätt sliphuvud med en omdesignad kedjedriven planetdrivning, starkare kamrem och uppgraderade axlar och remskivor. Dessa nya funktioner ger en bättre förarupplevelse med färre vibrationer, enklare verktygsbyten och längre serviceintervall. Under det senaste decenniet har Superabrasive gjort några betydande förbättringar av sin fabrik i Bulgarien, utökat den från 18 500 m2 till 30 840 m2 och investerat i ny utrustning och teknik. En helt ny anläggning som sträcker sig över 7 246 m2 byggdes i år, och kommer att användas för tillverkning av elektriska glättare.

www.superabrasive.com

 

Tyrolit fokuserar på bästa resultat vid golvslipning och golvpreparering

Tyrolit sätter nya standarder inom golvslipning och golvpreparering med sitt egna sortiment av verktyg och maskiner för detta användningsområde. I mitten av oktober 2023 var den gamla vinkällaren i Bächlingen (Lanenburg), Tyskland, platsen för en omfattande golvrenovering där en stor del av Tyrolits sortiment för golvslipning användes och visade bästa resultat. Vinkällaren härstammar från 1766 och används ofta för olika samhällsevenemang samt för fester och bröllop. Kommunen begärde ett lågunderhållsgolv för byggnaden, varpå det befintliga golvet renoverades i totalt sju slipprocesser med diamantverktyg i olika kornstorlekar. Efter tre grova slipsteg fylldes befintliga sprickor och därefter finslipades och polerades golvet i ytterligare fyra steg. Som sista åtgärd impregnerades golvet för att på bästa sätt klara framtida belastningar och för att säkerställa enkel rengöring. Det gamla golvet bestod av olika ytor och material, var mycket ojämnt och hade sprickor på vissa ställen, vilket i princip visade sig vara projektets största utmaning. Trots detta kunde Tyrolits team slutföra arbetet inom den planerade tidsramen utan problem. Resultatet var övertygande på alla sätt och även borgmästaren var mycket nöjd med det slutliga golvet.

 

Ett omfattande sortiment för golvslipning och golvförberedelse 

Tyrolits sortiment för golvslipning och golvförberedelse är omfattande: från golvslipmaskiner, stoftavskiljare och strippmaskiner till blästrar och fräsar erbjuder experten på slipning olika maskiner till sina kunder. Sortimentet kompletteras med ett brett urval av perfekt matchade diamantverktyg, inklusive metallbundna slipsegment för golv med olika hårdhetsgrader, liksom resin- och keramikbundna slip- och poleringsverktyg. Kemikalier för reparation och ytbehandling av golv, olika fogmassor och tätningsmedel avslutar sortimentet.

 

Golvslipmaskiner med slipningsbredder upp till 780 mm

Tyrolits golvslipmaskiner är för närvarande tillgängliga för slipningsbredder från 280 mm till 780 mm. Särskilda höjdpunkter är de kraftfulla golvslipmaskinerna FGE515 och FGE780. Båda har ett innovativt växelkoncept för maximal produktivitet. Medan FGE515 imponerar med sin kompakta design och demonterbara maskindelar är FGE780 en självgående, professionell maskin med vattentank och ett dammsugningssystem som ändå kan användas enkelt och intuitivt via fjärrkontroll. Båda golvsliparna användes för renoveringen i Bächlingen. Längs väggarna slipades golvet med den kompakta golv/kantslipen FGE280, samt för hand med Tyrolits egna vinkelslipare och motsvarande diamantverktyg.

 

Paulo Bergstrand återvänder till Tyrolit

En annan intressant nyhet är att vi kan hälsa Paulo Bergstrand, tidigare ägare, försäljningschef och vd för svenska golvsliptillverkaren Scanmaskin, tillbaka till branschen. Bergstrand lämnade Scanmaskin för några år sedan för att arbeta inom en annan sektor av anläggningsmaskiner. Men nu är han tillbaka i ytbehandlingsbranschen igen. Tidigare i år anställdes han av den österrikiska tillverkaren Tyrolit och utsågs till försäljningsdirektör, golvslipning och ytbehandling, Europa och Mellanöstern. Bergstrand är stationerad i Göteborg, Sverige. Välkommen tillbaka Paulo.

www.tyrolit.com

 

Von Arx in i dammutsugningsbranschen

Det händer mycket hos schweiziska tillverkaren Von Arx som numera ägs av Fredrik Åkermark. I en fristående artikel direkt efter detta inslag kan du läsa om Von Arxs resa under det senaste året, med en intervju av företagets ägare Fredrik Åkermark, tidigare Pullman Ermator och Husqvarna.

www.vonarx.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×