Byggnadsberedning möttes på nätet

Publicerad 17/6, 2020 kl. 13:39

Corona-pandemin gör det svårt för alla. Men skam den som ger sig. Branschorganisationen Byggnadsberedning valde att hålla sin årsstämma digitalt på internet.

I dessa Corona-tider valde även Branschorganisationen för Byggnadsberedning, där Håltagarna och Riv- och Saneringsentreprenörerna ingår, att hålla sitt årsmöte digitalt. Mötet hölls med det digitala mötessystemet Teams den 22 april och samlade 23 deltagare av 31 anmälda. Efter 25 år är tidningen Professionell Demolering och ägarbolaget SCOP AB numera medlemmar i BFB. 

 

Certifiering av medlemmarna

Nuvarande ordförande Håkan Karlsson hälsade alla välkomna och förklarade stämman öppnad och valdes även till stämmans ordförande. Roger Blomqvist på BFBs kansli valdes till sekreterare för mötet och Linda Dahlin prickade av alla deltagare. 

Linda Dahlin och Annelie Hallqvist valdes till justeringskvinnor tillika rösträknare.

När all formalia avklarats redogjorde Roger för verksamhetsberättelsen som godkändes.

Roger redogjorde också för att det idag finns totalt 168 medlemsföretag inom BFB.

Branschorganisationen består fortsatt av tre föreningar, det vill säga BFB, Håltagarna och Rivarna. Men alla aktiviteter är samlade i BFB. Däremot går branschstödet från Byggföretagen (Sveriges Byggindustrier) in i Håltagarna och Rivarna. Blomqvist berättade bland annat att man under 2019 börjat ta fram underlag för att skapa en auktorisation eller certifiering för medlemmarna i föreningen. Ett så kallat körkort för rivare och håltagare. Detta har varit ett uttalat önskemål från medlemmarna som kan underlätta konkurrenssituationen och förhoppningsvis minska antalet oseriösa aktörer på marknaden. Certifiering tros också öka behovet för entreprenörer att vara medlemmar i BFB. BFB uppvisade ett positivt resultat för 2019 trots att Byggföretagen minskat branschstödet med 20 procent. 13 nya medlemsföretag anslöt sig till BFB under 2019 vilkte är en bra siffra. Föreningen har ökat sina tillgångar och har en god kassalikviditet.

Det beslutades också att inte ändra medlemsavgiften under 2020. Den rörliga serviceavgiften har dock ändrats och avgiften till Byggföretagen har minskats med 20 procent. Medlemsavgiften för leverantörer kommer att förändras och anpassas efter hur mycket företaget omsätter. I budgeten för 2020 beslutades att satsa en dryga halv miljoner kronor i utbildningsstöd.

 

Nya styrelsen valdes

På årsmötet gjordes inga stora förändringar i BFBs styrelse. Håkan Karlsson omvaldes som ordförande. Till övriga ledamöter i BFBs styrelsen valdes Anders Andersson (vice ordförande), Roger Blomqvist (sekreterare), Linda Dahlin, Elisabeth Johansson, Igor Kecskés Maconkai, Gunnar Boman, Jörgen Persson, Tony Stigmanslid och Pio Rodriguez (ledamöter), Malin Söderson, Amanda Borneke, Andreas Lindström och Stefan Molinder (suppleanter). Ny ledamot är Pio Rodriguez och nya suppleant Stefan Molinder. Pauli Hietala lämnade styrelsen. Lars Sandström sitter kvar i styrelsen året ut men går sedan i pension. Lars avtackades för sin värdefulla insats i branschföreningen under många år. Erik Håkansson omvaldes till ordförande i valberedning och sparras av Sonny Petterson.

Blomqvist meddelade att föreningens kansli numera sitter på Kungsholmen i Stockholm, närmar bestämt på Flemingatan 7.

 

BFB och framtiden

Vad händer i föreningen under 2020 och i framtiden? Roger Blomqvist meddelade att arbetet med att skapa en certifiering för medlemmarna fortsätter med oförändrad styrka. Man fortsätter också arbetet med föreningens arbetsmiljöutbildning RAM som är en ny digital utbildningsplattform som ser mycket lovande ut. Som grund för plattformen ligger Ställningsmontörernas digitala plattform. Man räknar även med att andra branschföreningar kommer att bygga sina egna plattformar på RAM, som exempelvis Takentreprenörerna.

Kvartsdamm, vibrationer och buller är tre andra viktiga ämnen som man också kommer att bygga utbildningar kring.

I arbetet med utbildningar exempelvis framhölls att det är viktigt att involvera föreningens leverantörsmedlemmar som besitter mycket kompetens och kunnande inom dessa ämnesområden och bidrar till att öka medlemsnyttan. Under Corona-pandemin har det varit svårt att arrangera lokala medlemsmöten som man gjorde tidigare. De lokala medlemsmötena uppfattades mycket positivt och är något man kommer att fortsätta med när Corona-pandemin ebbat ut. Man har stort fokus på medlemsmöten inom BFB rent generellt. Ett prioriterat arbete sedan starten av både HiB och Riv och Saner har alltid varit att sträva efter att höja statusen på branschen. Det arbetet fortsätter oförändrat. En annan viktig del i BFBs arbete är att bevaka vad som händer inom Byggföretagen (Sveriges Byggindustrier). En ytterligare och viktig arbetsuppgift för BFB är att hålla en kontinuerlig och kvalitativ information ut till sina medlemmar.

Något som framkom var också att trots Corona-pandemins härjningar så är läget ganska bra inom branschen. Arbetet och uppdragen rullar på och de flesta av medlemmarna verkar att ha en hyfsad sysselsättning, i alla fall i nuläget.

www.byggnadsberedning.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×