“Dom har gjort det igen”

Publicerad 27/5, 2010

På Bauma släppte tillverkare Aquajet System AB en intressant ny vattenbilningsrobot som både design och egenskapsmässigt har fört branschen framåt.

Tillverkaren Aquajet Systems AB håller en verkligt hög utvecklingstakt och har under de senaste åren lanserat flera nya produkter och förbättringar. På mässan Bauma som nyligen genomfördes gjorde man det igen och med besked. Med nya Aqua Cutter 710V evolution har tillverkaren höjt ribban. Vid första anblicken är det främst maskinens design som väcker intresse. Den nya roboten har tagit designen av vattenbilningsrobotar ett steg framåt med nya mjukare kurvor och betydligt mera uppkäftigt utseende.

...och under huven
Men vid närmare betraktelse är det inte bara designen som intresserar. Modellen har försett med flera intressanta nyegenskaper. Programmeringen av arbetsmönster har gjorts näst intill gränslös och alla parametrar är lätt överskådliga med den nya TFT-skärmen i färg. Man kan dessutom programmera olika bearbetningsdjup i samma moment. Även 710V klarar att vattenbila oregelbundna former exakt som den programmerats att göra. Bara operatören själv sätter begränsningarna. Robotens datasystem sparar inställningarna för varje unik bearbetning så att de kan eftergranskas. Programmet kan också utföra beräkningar och visa ytan i kvadratmeter/H som skall bearbetas och verifiera den yta som har avlägsnats.
Roboten är också utrustad med Aquajet Systems EDS teknologi som innebär att avståndet mellan munstyckets yttersta spets och material är det samma oavsett lansens vinkel. Lansens vinkel kan varieras upp till 45° i vardera riktningen.
Egenskaperna är många på nya AquaCutter 710V evolution och några ytterligare är att maskinen gjorts ljuddämpad, larvbanden kan ställas i bredd från 1,0 till 1,6 m, den har gjort mycket lättåtkomlig för servicearbeten genom att de inre delarna är tillgängliga från tre sidor genom enkelt uppfällbara kåpor. Displayen är tydlig och lätt avläsbar. Även denna modell kan användas med såväl utan torn. Med tornet är räckvidden upp till sju meter utan extra stöd. Med en extra tillsats kan maskinen arbeta upp till fyra meter i bredd. Den klarar naturligtvis alla traditionella arbetspositioner som horisontellt, vertikalt i alla lansvinklingar, under en yta med roboten stående på ytan, takpositioner, bilning av pelare m m. 710V är dieseldriven som standard men kan förses med en elektrisk tillsats med elmotor för arbeten där förbränningsmotor ej är tillåtna. Kort sagt Aqua Cutter 710V evolution, en unik ny modell från Aquajet Systems som fört vattenbilningsteknik ett snäpp längre.
www.aquajet.se


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×