Vi har mycket att förvalta och utveckla

Publicerad 22/12, 2016 kl. 16:51

Då har vi åter igen nått vägs ände på ännu ett år. Men på andra sidan årsskiftet döljer sig ett nytt med nya möjligheter.

Det här året blev ganska lyckat, i alla fall för den svenska marknaden. Konjunkturerna har varit bra på de allra flesta håll i landet med många stora och små projekt. Priserna kunde kanske varit bättre men det är resultatet av en tuff konkurrens både bland entreprenörer och leverantörer. Året kanske varit mindre bra om man tittar på världsläget. Det är fortfarande mycket oroligt runt om i vår värld vilket är något som framförallt våra tillverkare med exportverksamhet känner av. I en värld där nyheter sprider sig snabbt har konjunkturerna en förmåga att hänga på, särskilt om det handlar om dåliga nyheter. Krisen i Mellanöstern påverkar oss alla och vi får hoppas på att läget stabiliseras under nästa år.  Valutgången i USA kom också som en ordentlig överraskning. Men både börsen och valutorna påverkades faktiskt mindre än förväntat. Effekterna direkt efter valet blev också mindre än förväntat. Däremot har inte Trump satt sin politik i verket än vilket på sikt kan påverka exempelvis handeln negativt om han får igenom slopningen av handelsavtalet med EU. Den som lever får se. I övrigt har 2016 varit ett intressant år för vår egen bransch, det vill säga demoleringsbranschen. Vi har en rad tunga mässor under året med en hel del nya produkter. Först ut var World of Concrete, sedan Nordbygg och så megamässan Bauma och i höst DEMCON. Nyhetsflödet har varit mycket överväldigande med en rad olika spektakulära nyheter såsom Husqvarnas sågmodul till sina väggsågar, nya rivningsrobotar från Brokk, Pentruder har visat prototypen på sin riktigt stora HF-såg både på Bauma och DEMCON och även Hilti flaggade på Bauma för en stor HF-såg. HTC släppte nya plattformen Duratiq och så vidare. Detta var exempel på några nyheter men listan kan göras lång. Det som också hänt under året är att ytterligare en centralfigur i branschen gått ur tiden, Owe Persson. Nu är det inte så många kvar av den “gamla stammen” vilket kommer att ställa krav på nästa generation att så att säga ta över och fortsätta utveckla branschen. Ja tror att det kommer att gå bra då det finns mycket bra material att ta ut av både vad gäller utvecklare och tillverkare av produkter och de som vet att använda dom på rätt sätt. Men med Owe och flera andra försvinner lite av den pionjärsanda som varit så viktig för den svenska håltagningsbranschen. Mycket på grund av att Owe och de andra som gått före honom var med när branschen föddes. Det är svårt att bibehålla den känslan om man inte var med på den tiden.

Men vad händer nästa år då? Ja, det är “Business as Usual” förstås men först ska vi ha lite julledighet så vi orkar ladda om för ett nytt år. Sedan drar året igång med World of Concrete redan i januari för den som har möjlighet att resa till Las Vegas. På hemmaplan blir det ett ganska lugnt år på mässfronte i alla fall vad gäller renodlade mässor för rivning och håltagning. Vad som händer dock är att branschföreningarna Håltagningsentreprenörerna och Riv- & Saneringsentreprenörerna går samman till en förening. Det kommer att bli spännande att följa utvecklingen. Jag tror att jag stannar där och vill rikta ett stort tack till alla för 2016, våra annonsörer och läsare samt andra samarbetspartners. Jag vill också passa på att tillönska er en riktigt God jul och ett Gott Nytt År och så ses vi 2017.

 

 

Jan Hermansson, Chefredaktör
jan.hermansson@pdworld.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×