StreetArt gav rivningsrester nytt liv

Publicerad 3/5, 2018 kl. 09:56

Det som en gång var Wargöns Pappersbruk är idag bara lite betongstumpar av de gamla byggnaderna. Något som duktiga streetart-konstnärer insåg att det gick att göra någonting av. Lennart Eijerstam, boende i Vargön har fångat det på bild.

För drygt 10 år sedan beslutade Holmen Paper att lägga ner verksamheten vid Vargöns Pappersbruk. Verksamheten vid Wargöns bruk, som är den gamla stavningen, startade redan 1874. Men när nedläggningen var ett faktum och bruket skulle rivas förlorade 320 anställda sitt jobb och verksamheten var ett minne blott. Det företag som uppdrogs att riva bruket var Lodab Demolition från Örebro, sedermera DEMCOM som numera ingår i Delete. Professionell Demolering skrev om projektet då det genomfördes 2009.

Det enda som finns kvar av det gamla pappersbruket idag är egentligen bara ruiner. Framförallt delar av grunderna och betongfundament som sticker upp i marken tills dessa man beslutar att uppföra något annat på tomten.

 

StreetArt lättar upp rivningsresterna

Men duktiga StreetArt-konstnärer insåg att det går att göra något bra av de gamla betongstumparna som sticker upp ur marken. Det fick Lennart Eijerstam, boende i Vargön, erfara när han tog en promenad på det gamla bruksområdet för en tid sedan. Lennart arbetar som Lead Engineer Electrical Architecture vid NEVS i Trollhättan men en av många hobbies är att fotografera. Här bjuder Lennart på bilder av en rad vackra konstverk som lättar upp det idag annars ganska tråkiga bruksområdet. Ett bevis på att även gamla rivningsrester kan få nytt liv. Resande med båt från Vänern som äntrar Götakanal, som har sitt inlopp precis vid bruket, kan se grafittin från sjösidan.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×