Sorteringsverkspensionären som vägrar sluta

Publicerad 12/10, 2017 kl. 16:56

Håkan Björk är 73 år gammal och bor på Alnön, utanför Sundsvall. Han har arbetat med sorteringsverk i mer än halva sitt liv och med 47 år i branschen är han lite av en legend. För åtta år sedan gick han i pension, men har fortfarande svårt att slita sig från yrket. Idag jobbar Håkan med att sälja produkter av märket Keestrack.

Att det blev just sorteringsverk som blev Håkans kall i livet är lite av en tillfällighet. Han råkade se en affisch föreställandes en stor maskin, vilket skapade en önskan om att jobba med maskiner av liknande kaliber. Till en början sålde han maskiner i norra Sverige, från Gävle och uppåt, med bas i Knivsta. För att sedan avancera till att sälja på nationell nivå. Han minns tydligt den första maskin han sålde. Året var 1970 och det var en försäljning som gav mersmak åt både Håkan och kunden. På den tiden var maskinerna helt annorlunda mot vad de är idag. Inte minst vad gäller prestation och utseende. Han menar att det är lika svårt att jämföra utvecklingen i denna bransch som i alla andra branscher. Allt utvecklas och förbättras hela tiden. Det är en ständig process. Ju mer tiden gick, desto större blev Håkans säljområde. Det dröjde inte länge innan hans område sträckte sig över hela Sverige. Han poängterar att den viktigaste uppgiften som säljare av stora maskiner även är den svåraste   att matcha rätt produkt med rätt kund. Maskiner av denna typ är oftast inget som spontanköps. Därför är det viktigt att maskinen passar den specifika kundens önskemål och behov. Under Håkans tid som säljare har han aldrig varit anställd. Istället har han drivit sitt egna företag, Björks Maskin. Det bästa med hans typ av yrke är enligt honom själv att känna frihet gällande när, hur och var han väljer att arbeta. “Det absolut roligaste med jobbet är att få sälja stora och dyra maskiner”, säger Håkan. 
Med åtta års erfarenhet från Keestracks maskiner är det få som har samma rutin och kännedom om varumärket som Håkan. Enligt honom har Keestrack alla komponenter som krävs för att vara i toppen av branschen. De håller hög kvalité, är driftsäkra, lättservade och är enkla att hantera. Det är även det enda märket inom yrkesgenren som har en treårig garanti på alla sina produkter. En funktion som är bra både för kund och för säljare. Det är inget avgörande säljargument. Men det skapar trygghet för kunden, enligt Håkan.
Sedan 10 år tillbaka har Håkan samarbetat med Fredheim Maskin. Det hela började när Fredheim Maskin sålde Keestracks produkter i Norge år 2006. Vilket innebar en hel del inbyten av gamla maskiner, som Håkan sedan köpte och sålde i Sverige. När de tre år senare fick agentur i Sverige började han sälja Keestrack åt dom. I nuläget har inte Håkan några planer på att sluta. Men han understryker att allt kan hända vid hans ålder.  
“Det är svårt att lämna branschen eftersom jag har så många vänner och bekanta inom den. Jag är en person som alltid vill ha något att göra”, säger Håkan.
www.fredheim-maskin.se

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×