Snart slut på knackandet

Publicerad 12/10, 2017 kl. 17:21

Vi brukade kalla det att ”knacka ner en byggnad”. Men idag är det mindre och mindre vanligt att se en byggnad som knackas ner med en hydraulhammare. Ett stort antal demoleringsverktyg har ersatt hydraulhammaren i rivningssammanhang. PDs Jan Hermansson rapporter.

Anledningarna är många men främst orsakar hydraulhammare mer vibrationer, mer buller, mera damm och vidare är dagens byggnadskonstruktioner mer komplexa, vilket kräver andra typer av rivningsverktyg. Ofta görs materialsortering och återvinningen direkt på plats och då är det andra verktyg än hydraulhammare som kan erbjuda detta.

 

Green Attachments

En ny aktör inom affärsområdet rivningsutrustning är den finska tillverkaren Green Attachments, som ligger i Lahtis och vars grundare och koncernchef är Benjamin Pitkäsalo. Trots att företaget bildades ganska nyligen har medarbetarna lång erfarenhet av att utveckla och tillverka rivningsverktyg och hydraulhammare.

Green Attachments är en del av den finländska Cleantech-koncernen och har skapat en rad lösningar för rivning och återvinning. Med en stor erfarenhet av att designa och sälja olika tillbehör bygger nu företaget ett nätverk av distributörer i Europa för att leverera snabba leveranser till internationella kunder. Företaget har ett OEM-sortiment av tillbehör till grävmaskiner och hjullastare, inklusive hydraulhammare, rivnings- och sorteringsgripar, rivningskrossar och pulveriserare. Alla produkter och reservdelar finns på företagets webbaserade butik. Kärnvärdet i företaget är att öka de gröna värdena på ett hållbart sätt, återvinning kan vara både produktivt och effektivt för kunden och miljön.

Två exempel på nya produkter är RV-serien med roterande pulveriserare och GR-seriens sorteringsskopor. RV-seriens pulveriserare har konstruerats för primär och sekundär rivning. RV-serien har tillverkats helt i Hardox 400 och har en regenerativ kretsventil för snabb käftrörelse. Cylindrarna är reverserade för att skydda kolvstången.

GR-griparna har utformats för alla rivnings- och återvinningsapplikationer. De har en hydraulisk motor för positionering och många käftalternativ.

Just nu letar bolaget återförsäljare i Sverige.

www.greenattachments.com

 

Atlas Copco

Atlas Copcos nya betongsax CB 2500 är avsedd att användas med långa rivningsbommar. Med käftens öppning på 1,1 m och vikten 2,6 t, gör CB 2500 arbetet enkelt att klippa stålbjälkar och betong på extrema höjder. Med en krosskraft på 100t kan CB 2500 tackla betongväggar till en tjocklek av 900mm.

Ett annat nytt verktyg är SC Steel Cutter för klippning i skrotsammanhang. Käften är utrustad med ett automatiskt styrsystem, vilket säkerställer att materialet tvingas djupt in i käften där skärkraften är störst. Alla SC Steel Cutters är utrustade med utbytbara blad. Fästet är lämpligt för användning med bärare som väger 16t till 110t, beroende på om det är pinne eller bommen monterad.

Atlas Copco har också släppt nya CombiCutters CC 3700, CC 5000 och CC 7000. Dessa nya verktyg erbjuder en kombination av hög krosskraft, korta cykeltider och hög driftsäkerhet. De mest anmärkningsvärda designförändringarna inkluderar en omformad upphängning för kroppen, som nu är i ett stycke, färre delar i kroppen och förbättrat käftstöd. Plattor svetsas i stödområdet och bredare buskar ger mer yta.

www.atlascopco.com

 

Indeco

Den italienska tillverkaren Indeco har förbättrat sina IFP-fasta och IRP-roterande pulveriseringsområden. De nya modellerna har utbytbara tänder på mobilkäken för optimal penetration av materialet som rivs. Indeco har dock ingen distributör för sina demoleringsverktyg i Sverige. Hydraulhammarsortimentet säljs av Andersen Contractor.

Indeco IMP multiprocessorn har omformats och fått en mer robust kropp. Den maximala käftöppningen har ökats och käftgenometrin förbättrats. Käftarna har uppdaterats för att göra det lättare att demontera och byta ut och erbjuda bättre grepp. Pulveriseringsversionen har nu utbytbara tänder. Skrotsaxserien har nu reversibla och utbytbara skär, och ett dubbelprofilat piercingsystem som finns på ISS-serien Indeco-skjuv. 

De nya IMG-taggarna har utvecklats från de tidigare IDG-rivningstagen. På ett enda hus, med samma hydrauliska krets både för öppning, stängning och rotation, är de nya IMG-taggarna nu gjorda i fem olika versioner för fem olika specifika jobb inom olika sektorer:

IMG S Sorteringskäkar är verktyg för sortering av slamavfall, röjning av stenig mark och muddring.

Alla tysta rivnings- och materialhanteringsprodukter har samma rotationsmekanism som nu kommer att användas på alla framtida roterande produkter.

www.indeco.it

 

Viper Metal

Den finska tillverkaren av sikt- och krosskopor, Viper Metal, har ett brett sortiment för  jordförflyttning, rivning och återvinning och avfallshantering. Det omfattande sortimentet av siktskopor finns tillgängligt för grävmaskiner, hjullastare och kompaktlastare i klassen 2t till 50t. 3D-skärmteknik används för att bidra till ökad produktivitet och förbättrad siktkvalitet. Alla Viper-skopor är gjorda av Hardox och är generellt 20 procent lättare än konventionella siktskopor, enligt tillverkaren.

Ny roterande krossteknik har applicerats i Viper Metals patenterade krossar som erbjuder en högre krosskapacitet än tidigare. Ett exemepel från verkligenheten är att vid en rivnings av en byggnad användes VPCH-21 krossningsskopa vid krossningen. Byggnaden i tre våningar byggd i betong kunde rivas och krossas ner till betonggrus på bara 50 timmar. 

www.vipermetal.fi

 

Sandvik Rammer

På den tyska mässan Steinexpo visade Rammer den senaste versionen av sin största hydrauliska hammare, Rammer 9033. Den nya modellen ersätter Rammer 7013 och drar nytta av ett antal viktiga förändringar och förbättringar, av vilka många har bevisats i mindre Rammer-hammare. Dessa inkluderar ett 20 procent bredare bärvågsintervall och en 22 procent högre inmatning, vilket väsentligt ökar slaghastigheten och produktiviteten jämfört med föregångaren.

Dessa förbättringar har uppnåtts genom att utrusta den nya Rammer 9033 med många av de nyckelfunktioner som nyligen tillämpats på andra modeller. “Våra ingenjörer har tillämpat lärdomar från andra hammarmodeller för att placera denna Rammer hammer högst upp i sin klass”, säger Rafa López från Rammer.

Med vikten på 7 ton, är Rammer 9033 lämplig för bärare mellan 60 till 120 ton. Effektfrekvensen för Long-Stroke-inställningen stiger från högst 450 slag/min till 520 slag/min, medan det maximala oljeflödet ökar till 460 liter/min jämfört med 400 liter/min på Rammer 7013. Ingångseffekten har ökat 22 procent till 138kW.

Slaglängd och tomgångsskydd kan anpassas så att Rammer 9033 matchas till enskilda applikationer. Long-Stroke-inställningen använder en lägre slagfrekvens för optimal brytning i hårda material, medan kortslagets inställning ger högre slagfrekvens, vilket är idealiskt för mjukare material. Tillvalet för inaktiv slagskydd på/av väljer operatörerna att justera arbetsläge för att skydda mot tomgång.

Ramvalve övervakar oljeflödet genom hammaren. Om oljeströmmen överstiger den fördefinierade inställningen, justerar ventilen flödet till en mycket låg nivå och sänker hammarens slaghastighet. Ramvalve återställs efter att hammaren åter börjar med ett korrekt oljeflöde. Detta högt effektiva system ger utmärkt skydd mot oavsiktlig överflöde och övertryck, ökar hammarens tillförlitlighet och ger bättre skydd mot oljeutsläpp.

Rammer 9033 erbjuds med tre smörjningsalternativ. Dessa är ett centrerat manuell alternativ, bärarmonterad Ramlube I automatisk smörjning eller Ramlube II, som använder en patron monterad på hammaren för att automatiskt leverera smörjning. Den är också utrustad med Ramdata II, serviceindikatorn som gör det möjligt för operatörer och servicepersonal att övervaka och logga in via en digital service- och underhållssida.

Rammer har också meddelat att man ämnar introducera sin nya serie Performance Line. Den nya linjen, som ursprungligen bestod av fyra modeller, är utformad för att möjliggöra för första gången kunder och marknader att njuta av Rammer-upplevelsen men vid optimerade investeringar. De första Rammer Performance-modellerna kommer att vara R18P, R25P, R35P och R45P. En ytterligare medelstor modell kommer att följa tidigt 2018 med ett komplett utbud av små Performance Line-modeller som planeras att följa strax efter.

R18P är en 1,24t hammare som är lämplig för bärare från 15 till 23 ton. Den större R25P är lämplig för bärare från 20 till 29 ton och väger 1,65 ton. Designad för bärare på 27 till 40 ton, är R35P som väger 2,32 ton medan R45P väger 3 ton är avsedd för bärare mellan 36 till 53 ton.

Var och en av de nya Performance Line-hammarna drar nytta av låga ljudnivåer, vilket gör dem lämpliga för de flesta applikationer, inklusive stads- och stadsprojekt. De nya modellerna är ett tillägg till företagets omfattande sortiment och ersätter inte befintliga modeller.

www.rammer.com

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×