“Skrot har gått som en röd tråd genom hela livet”

Publicerad 2/4 kl. 12:23

Thomas Wadstedt är kanske lite av en doldis men har ägnat större delen av sitt liv åt skrot- och rivningsbranscherna. Sedan 2014 bygger han upp det egna bolaget IDS som bland annat säljer verktyg för rivning och skrothantering från amerikanska Shearcore som tillverkar och säljer varumärket Fortress och som redan gjort avtryck på marknaden.

Allt började på hemmaplan i Karlskoga

Men allting började i Karlskoga en gång i tiden där han föddes. Han fick jobb på Karlskoga Järn & Metall 1964 och stannade där i nära tio år. Efter en kort ajour som taxiförare började han arbeta på Skånska Cementgjuteriet genom kontakter vilket förde honom till Gdynia i Polen. Här jobbade han i 1,5 år bland annat med at bygga torrdockor. Sedan bar det iväg tillbaks till Karlskoga och Järn & Metall under några år. Det var nu som Thomas av en händelse halkade in i rivningsbranschen. Närliggande Bofors behövde arbetskraft för rivningsarbeten. Det ena rivningsjobbet gav det andra och från mitten av 1970 fram till en bit in på 1990-talet jobbade han uteslutande med rivningsarbeten. Merparten var industririvningar. “Jag tog ner många fabriker under några år. Bland annat Ferro i Trollhättan där vi rev 5000 ton stål och 20 000 ton betong. Jag rev Svenska Slipers fabrik och Gypron i Varberg samt i flera byggnader i de centrala delarna av Malmö och Limhamn”, berättar Thomas.

Mellan industrijobben åtog han sig en rad mindre rivningar också samt specialrivningar där bara fantasin satte gränser. Thomas berättar att han nog var först i Sverige med att lyfta upp en 45-tons Åkerman H16 på taket på en byggnad som skulle rivas, 36 meter upp i luften. Men det kunde ha slutat illa. Maskinen gled ner i ett schakt och blev som tur var hängande på bommen och bakpartiet. Thomas lyckades kravla sig ur innan maskinen störtade ner i schaktet. Men skam den som ger sig. Thomas visste att metoden funkade och införskaffade en ny grävare och slutförde rivningen på plats uppifrån och ner.

 

Startade Kiesel Sverige

Av en slump träffade han vid ett tillfälle Janne Ling som då var säljare av tyska Fuchs skrothanterare i Sverige. Sammanträffandet ledde till att Thomas kom överens med Ling att börja sälja Fuchs till skrotbranschen där han fortsatt hade många kontakter. Thomas öppnade stort och sålde tre maskiner till Stena. “Försäljningen gick som en dans under ganska många år och jag hade ett bra hum om vad skrotbranschen behövde för maskiner. Det fanns dock ett problem, vi hade ingen egentlig serviceverksamhet i Sverige och det är ett måste på längre sikt”, berättar Thomas. I diskussioner med moderbolaget Kiesel i Tyskland och dess VD Tony Kiesel bestämdes att Kiesel Sverige skulle startas med Thomas som delägare och VD. Kiesel förvärvade inkromet till Thomas bolag och året var 2000. Inriktningen på verksamheten var försäljning av maskiner och verktyg för skrot- och rivningsbranschen samt service. Totalt arbetade Thomas 14 år i bolaget och ganska tidigt kom även sonen Stefan in i verksamheten och fick huvudansvaret för reservdelarna. Med tiden började Stefan att arbeta med försäljning och idag är han VD för bolaget. 2014 hoppade Thomas av men inte för att slå ner på takten. Under åren Thomas arbetade med Kiesel besökte han Tyskland regelbundet och fick insyn i Kiesels olika produkter för rivnings och skrothantering. Vid ett tillfälle var han med då det första OilQuick-fästet levererades på en maskin i Tyskland. Verktyget som satt på var en skrotsax från Genesis. Sedermera blev Kiesel Sverige återförsäljare för Genesis i Sverige och Thomas fick bra kontakten med en av nyckelpersonerna i  företaget, nämligen ägaren Bruce Bacon i USA. Kortfattat kan nämnas att Bruce Bacon är ett välkänt namn vad gäller skrotsaxar. Han arbetade ursprungligen för La Bounty. Han lämnade företaget när det såldes till Stanley för att starta Genesis.

 

Återförsäljare för Fortress skrotsaxar

Efter att Thomas hoppat av Kiesel Sverige 2014 och sonen Stefan tagit över började Thomas samla på sig lite olika agenturer. Ungefär samtidigt hade Bruce Bacon på Genesis sålt verksamheten till ett investmentbolag och samtidigt startat ett nytt bolag inom samma bransch kallat Shearcore som tillverkade rivningsverktyg och skrotsaxar med namnet Fortress. Bruce behövde en återförsäljare i Norden och fick genom kontakter reda på att Thomas numera drev sitt eget bolag och skulle passa perfekt som återförsäljare av Fortress. Vid ett tillfälle var Bruce Bacon i Skottland samtidigt som Thomas var i London på ett av föreningen Svenska Järns möten. Thomas har suttit i styrelsen för Svenska Järn sedan dryga 20 år tillbaka. De två träffades och återförsäljareskapet för Fortress knöts. Vi är framme i nutid och med ett antal agenturer för skrothantering inklusive Fortress verktyg för skrothantering och rivning räknar Thomas Wadstedt med sitt bolag ISD AB att göra ett ordentligt avtryck på marknaden. Förutom skrotsaxar har Fortress också flera olika produktserier för rivningsarbeten. “Trots att jag börjar närma mig 70 har jag inga planer på att slå av på takten. Jag är full av idéer och just nu håller vi på att bygga ut våra lokaler i Gunnilse”, säger Thomas.

Man kommer att bygga ut de befintliga lokalerna med 360 kvm. I de nya lokalerna kommer man att inrymma en serviceverkstad samt utställningslokaler för produkterna och nya kontor. Men verksamheten är sedan länge i full gång. Man säljer skrotutrustning åt alla håll och inte bara i Sverige.  Man har monterat skrotsaxar i en rad olika länder från Ryssland och ända till Namibia i Afrika.

Thomas är inte bara produktiv i sitt professionella liv utan även på det privata planet. Han har totalt sju barn där alla arbetat in familjeverksamheten och de flesta gör fortsatt det. Stefan Wadstedt driver som sagt Kiesel Sverige och en annan son, Ronnie Wadstedt är operatör och arbetar med skrotklippning. Både rivnings- och skrotbranschen kommer att få höra mer från Thomas Wadstedt och IDS med Fortress produkter i framtiden.

Shearcore/Fortress ställer ut på Bauma och Thomas kommer att finnas i montern.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×