Sista sucken för Arvikas stolthet

Publicerad 22/12, 2016 kl. 16:27

Det klassiska ”Dahlinshuset” i centrala Arvika i Värmland råkade under nyårsnatten ut för en kraftig eldsvåda. Filipstads Specialmaskiner AB fick uppdraget att riva fastigheten – därefter ska ett nytt Dahlinshus byggas upp.

Text och bilder: Vitor Hermansson

I Arvika i hjärtat av Värmland fylldes nyårshimlen av rök, när det började brinna i en anrik fastighet kallad Dahlinshuset precis vid stadens torg. En misstänkt raket eller lykta hade landat på en balkong. Snabbt var hela vinden övertänd och taket totalförstört.

 

Behövde rivas

Fastigheten byggdes av Johan Dahlin vid 1800-talets slut, efter att föregångaren Sandbergs hotell brunnit ned. Huset rymde runt 18 lägenheter och dess gatuplan huserades av flera klassiska verksamheter, såsom järnhandeln Eskilstunaboden och Karl Svanberg Charkuteri. Den tidigare så majestätiska fastigheten, som var en del av ett sammanbyggt kvarter, hade brand- och vattenskador ända ned till bottenvåningen. Det rådde inget tvivel om att fastigheten behövde rivas. Rivningsentreprenaden gick till företaget Filipstads Specialmaskiner AB och företagets vd, Morgan Carlsson kommenterar:

”Kåken var i väldigt dåligt skick. Den hade ju stått där sedan nyår, alldeles blöt och vinglig. Man får tänka sig för när man river ett sådant hus. Det är trångt och en bit in i staden.
Under hösten har fyra till fem man från det 35 år gamla företaget arbetat med att jämna huset med marken. Rivningsprojektet har gått på tre miljoner kronor och var inte det enklaste att genomföra.”
”Man kommer inte in i huset, utan måste riva från gatan. Dessutom är det mycket deponi och sortering. Det är betong, trä, tegel och massor av skräp som man får plocka.”

 

Höjdrivare och verktyg från SMC

Vid rivningen användes hydraulhammare, pulveriserare, stålsax och magneter från Ståhle Mining & Construction AB. Den ena grävaren är en Komatsu med runt 14 m långt rivningsaggregat, den andra en Hitachi med aggregat på 24 m. Man rev runt 4000 ton betong, vilket i och för sig inte var någon större utmaning för Morgan Carlsson.
”Runt 1999 till 2000 rev vi 34 hyreshus i en smäll. En annan gång fick vi 91 timmar på oss att riva en bro och bygga en ny i Karlstad.”

Filipstads Specialmaskiner har rivit mycket runtom i Mellansverige. Det har handlat om alltifrån flervåningshus till mejerier och bensinmackar, hela vägen från Trelleborg till Timrå. Morgan Carlsson beskriver sig som en pionjär inom hydrauliska betongsaxar och dess användning, samt återvinning av rivningsrester. Även vid rivningen i Arvika ska materialet återvinnas.

”Trä skickas till flisning, kläder och trasor till förbränningen. Arvika kommun bygger upp en återvinningsanläggning, en stor plan på 40-50 m, och där ska betongen läggas som grund. Därefter lägger de på bergkross och asfalt.”

När fastighetshuset rivits ska det åter byggas upp, med gammaldags fasad som tidigare men med ett parkeringsgarage i källarvåningen. För Filipstads Specialmaskiners del väntar nya, spännande projekt.
”Jag har lämnat anbud på tre, fyra stycken stora jobb. Det rullar på hela året, med allt ifrån småjobb till storjobb.”

www.filipstadsspecialmaskiner.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×