Rapport från håltagarna

Publicerad 21/12, 2015 kl. 15:36

Men hur har året sett ut för våra håltagare? Responsen från PDs utskick har varit svag men de som svarat ger oss en hyfsad fingervisning hur branschen sett ut i år. Ett stort tack till er som tagit er tid att svara.

Arnessons Betongborrning

Först ut är Arnessons i Kil. Det har hänt mycket inom företaget under de senaste åren. Vi berättade för et tid sedan om att bolaget sålts till tre nya ägare. Två av de nya ägarna hoppade av för drygt ett år sedan. Den siste, Göran Eriksson, var kvar tills under hösten då även han lämnade. Idag är de gamla ägarna tillbaka, det vill säga Mario Larsson, Henric Nyman, Arne Andersson, Johnny Källhagen samt att tre nya delägare dykt upp i Lennart Östervald, Per Carlsson och Marcus Jakobsson. Bolaget jobbar med håltagning, lätt och tung rivning, sanering och balkongsågning. Idag arbetar 61 personer på företaget som omsatte 91,8 Mkr 2014 och beräknas komma upp i cirka 100 Mkr i år. Orderingående har varit bra under hela året och man räknar med att nästa år kommer att vara minst lika bra. Arnessons upplever trots detta att konkurrenssituationen blivit något tuffare under 2015 jämfört med tidigare år. På maskinsidan har man gjort en del nya investeringar. Bland annat har ett antal fordon av skiftande slag införskaffats, man har investerat i nya balkongjiggar samt väggsågar av fabrikatet Husqvarna HF 482.

Maskinparken på Arnessons består idag av ett 15-tal rivningsrobotar, ett 1o-tal väggsågar, 4 vajersågar, 6 st. Bobcat, en stor och en liten rundahålsåg samt 8 balkongsågningsjiggar samt en stor mängd borrsystem och andra typer av verktyg.

Exempel på uppdrag som utförs under året är bilning och borrning vid Höljes kraftstation, rotrenovering vid Lillängen i Skoghall och Dragspelet i Arvika samt på Rud i Karlstad. Man har bytt löphjul vid Skedvi kraftstation. Man har utfört balkongdemontering ibland annat Salem som vi berättar om på annan plats i detta nummer. I övrigt har man sågat ner 1976 balkonger på olika platser i Sverige och Danmark under året. Balkongsågningsverksamheten snurrar på riktigt bra för Arnessons.

www.arnessons.se

 

Betongborrargruppen

Betongborrargruppens vd Jan Törner meddelar att bolaget, med säte i Järfälla, har haft ett hektiskt år. Törner berättar att året innehållit mycket jobb och uppskattar att man vuxit med mellan 5 till 10 %. Han räknar med att växa i samma omfattning under 2016. Förra året när verksamheten fusionerades omsatte man cirka 135 Mkr och i år räknar man med att komma upp i cirka 150 Mkr vilket gör företagsgruppen till landets största håltagare med inslag av rivning. Idag sysselsätter man 150 personer. Tjänsterna man erbjuder är lätt och tung rivning, håltagning och återvinning. Det geografiska arbetsområdet är Mälardalen. De kunder som dominerar  är bygg- och fastighetsbolag.

Törner berättar att man kontinuerligt uppgraderar sin maskinpark. Under året har man framförallt investerat i bolagets återvinningsverksamhet med nya lastbilar, flak med mera. Bolaget är certifierat enligt Bf9K och personalen har en rad olika utbildningar in heta arbeten, tunga lyft, asbest med mera. Bolaget ägs av Hasse Pettersson, Maria och Anders Jäderholm, Tony Westman, Fidde Ohlsson och Håkan Ahlm.

www.betongborrarn.se

 

Betonghåltagning NBT

I Bromma ligger huvudkontoret för håltagningsfirman Betonghåltagning NBT AB som grundades 1992. Förutom att man jobbar i Stockholmsområdet har man även en filial i Jokkmokk. Verksamheten ägs av Thomas Mickelsson. Man arbetar med alla typer av betonghåltagning och injekteringsborrning. Omsättningen i år kommer att hamna på cirka 12 Mkr och man hoppas hamna på ungefär samma nivå under 2016. Totalt arbetar 10 personer på företaget. Thomas Mickesson berättar att 2015 har varit ett bra år men framförhållningen är väldigt kort. Hans bedömning är att de flesta håltagningsfirmor han har kontakt med har haft ganska bra med jobb i år. I år har inga större investeringar gjort. Maskinsortimentet består av högfrekvenssågar från Pentruder, Onram 100 bergborr, ett stort antal borriggar. Diamantverktygen kommer i huvudsak från SDC och Levanto. Exempel på genomförda och pågående jobb är arbeten vid Messaure kraftstation i Jokkmokk. Beställare är Vattenfall. Man har också utfört arbeten på kvarteret Björnen i Stockholm på uppdrag av rivningsentreprenören DEMCOM.

www.betonghaltagningnbt.se

 

Härnösands Byggreturer

Härnösands Byggreturer grundades 1997 och ingår numera i AF Decom-gruppen. Härnösands Byggreturer har verksamhet i Norrland och i synnerhet runt Härnösand men tyngdpunkten i verksamheten ligger dock på Stockholmsområdet. De tjänster man erbjuder är selektiv rivning, totalrivning, håltagning och sanering. Under 2014 omsatte man 138 Mkr och för innevarande år uppskattar man att hamna ungefär på samma nivå. Man sysselsätter idag 55 personer. Nicklas Klingberg på Härnösands Byggreturer säger att konjunkturerna är goda och man tror att nästa år kommer att ligga kvar ungefär på samma nivå. Konkurrensen är dock fortsatt hård med tuff prispress men beställarna är väl medvetna om kvalitetsnivån vilket tyder på en ökad kunskap i beställarleden. Under året har företaget gjort diverse mindre maskininvesteringar. Klingberg nämner inga detaljer om maskinparken men framhåller att den är komplett och att de anställda besitter god kompetens. Pågående jobb är Klara C där man utför invändig tungrivning och håltagning.

www.byggreturer.se

 

King Concrete

Allas vår Janne Månsson på King Concrete har varit med i håltagningsbranschen under många år och på både sidor, det vill säga som håltagare och som leverantör. Sedan 2007 driver han egna håltagningsföretaget med huvudkontor i Göteborg och filial i Jönköping. Omsättningen under 2014 hamnade på 5,3 Mkr och i år räknar man med att nå upp till 6 Mkr. Antal anställda är 8. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är traditionell betonghåltagning, vajersågning i stål och betong och betonggolvsförädling inklusive slipning och polering. Om konjunkturerna säger Janne att det var segt under vårvintern 2015 för att bli mera stabilt över sommar och höst till att rusa iväg ordentligt de tre senaste månaderna. Han säger att utvecklingen i Väst-Sverige ser mycket ljus ut för det kommande året. Konkurrenssituation är oförändrat tuff. Investeringar under året har bland annat varit stativ från Mpirum. Janne nämner att man varit delaktiga i utvecklingen av stativen. Man har införskaffat en ny vägg- och vajersåg från Pentruder, importerat vajerhjul från Asien med mera. Maskinparken består av maskiner från Pentruder, Husqvarna, Hilti och Dr Bender. Vad gäller genomförda och pågående jobb inom bolaget hänvisar Janne läsare att besöka företagets sida på Facebook där det mesta finns upplagt. Han nämner att man i dagarna påbörjat ett stort vajersågningsjobb i Göteborg. Det är en bro på cirka 300 ton som skall tas bort. Tilläggas kan att Janne sitter med i Håltagningsentreprenörernas styrelse sedan några år tillbaka.

www.kingconcrete.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×