Professionell Demolering firar 20 år!

Publicerad 13/5, 2015

Bäste läsareDet har gått några månader sedan vi äntrade det nya året. Förra året blev åter igen lite av ett mellanår och den där riktiga framryckningen av konjunkturerna väntar på sig. De nya jobben och projekten lanseras inte riktigt i den takt som branschen hoppas på vilket resulterar i att investeringstakten bland entreprenörer blir avvaktande.

På de rivnings- och håltagningsjobb som ligger ute för räkning är konkurrensen stenhård. I sådana här tider ska man, och det har jag skrivit om många gånger tidigare, ha resurser sparade att investera i personal, utbildningar, ny utrustning, marknadsföring med mera. Det är nu som du kan öka avståndet till dina konkurrenter. Men det är lätt att säga och betydligt svårare att genomföra. Men faktum är att när hjulen börjar snurra för fullt finns det oftast inte tid för den typen av satsningar. Då gäller det istället att se till att få jobben gjorda i rätt tid och till kundens fulla belåtenhet.
Trots den avvaktande marknaden finns det ett starkt och uppdämt behov av att bygga flera bostäder, upprusta vår infrastruktur, där vägnätet är prioritet ett, renovera våra vattenkraftstationer, kärnkraftverk, våra kajer och pirar med mera. Hoppet står till att konjunkturerna under 2015 blir lite stabilare och det finns faktiskt ganska mycket som talar för det. Det handlar egentligen inte så mycket om Sverige. Vi har skött oss bra under ett antal år vad gäller vår ekonomi. Utan det är mera vår omvärld som hållit ner vår utveckling. Men nu börjar det så sakteliga ordna upp sig i en del europeiska länder samt att USAs ekonomi börjar varva upp vilket är en viktig dragmotor för hela världen. Något som dock blev en sten i maskineriet var Sveriges diplomatiska konflikt med Saudiarabien som blossade upp nyligen. Att Saudiarabien har en hel del att jobba på vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter är samtliga europeiska stater eniga om. Men i våra uttalanden om ett annat land är det viktigt att vara nyanserad. Det går att leverera sin mening på olika sätt. Jag hörde att när detta inträffade drogs 120 affärsvisum till Saudiarabien för svenska affärsmän. Endast ett beviljades. Men nog om det. Nu verkar det hela blåst över och relationerna är på väg tillbaka till det normala igen.
2015 är ett speciellt år för tidningen. Professionell Demolering startades 1995 och tidningen fyller därmed hela 20 år i år. Vi har ännu inte bestämt hur vi ska fira detta men det kommer med all säkerhet att märkas under året på olika sätt. Vi kommer att bjuda på lite tillbaka blickar från de 20 år som gått. PD är ett bra tidsdokument över hur den svenska demoleringsbranschen utvecklats under åren. Lite skrämmande är det dock att 20 år går så snabbt. Men när man har kul brukar det vara så. Jag vill rikta ett särskilt stort tack till alla er läsare och våra annonsörer som stött tidningen under alla dessa år. Utan er hade vi inte nått detta jubileumsår.
Detta årets första nummer innehåller en hel del intressanta reportage, temaartiklar, pressreleaser och annat. Det är dessutom snart dags för den franska mässan Intermat och första upplagan av World of Concrete Europe. Mer om det läser du längre fram i tidningen.

Jan Hermansson,
jan.hermansson@pdworld.com
Chefredaktör

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×