Nya Zeeland, olikt men lika

Publicerad 18/5, 2015

Under jul och nyårshelgen besökte Lennart Östervald med sin familj Nya Zeeland. Lennart arbetar som bekant för Arnesson Betongborrning i Kil och är styrelseledamot i Håltagningsentreprenörerna inom Sveriges Byggindustrier. Nya Zeeland är ett land som till avståndet är långt från Sverige men inte lika mycket vad gäller liv och arbete.

Det finns onekligen en hel del skillnader mellan Sverige och Nya Zeeland, som till exempel en tidsskillnad på 12 timmar. När det är dag här, är det natt där. När vi har vinter har de sommar. De kör på vänster sida av vägen medan vi kör på höger. Detta för att nämna några saker, men det finns också mycket som vi har gemensamt. Länderna är ungefär lika stora. Båda länderna återfinns på Top 20 på Human Development Index som ingår i en rapport av FN över bland annat levnadsstandard. Lönerna och levnadsvillkoren ligger på ungefär samma nivå och länderna har liknande arbetsvillkor och har höga krav på säkerhet för sina arbetare. Betonghåltagningsbranschen har en stor och viktig roll såväl i Nya Zeeland som i Sverige.

Framgångsrikt familjeföretag
Vi har tittat närmare på ett av Nya Zeelands största betongborrningsbolag, Lowery, som grundades på 1960-talet. Efter 50 år är Lowery fortfarande ett familjeföretag och drivs idag av bröderna John och Steve Lowery och man har verksamhet på tre orter. Två av dessa finns på Nordön, Auckland och Wellington. Sedan tre år tillbaka har man även verksamhet i Christchurch på Sydön.
När man befinner sig ”Down under” i Nya Zeeland slås man av en slags prydlighet. Inte så att alla hus är i toppskick, men även de slitna husen har klippt gräsmatta och landet utstrålar en slags ordning och reda vilket är precis den känsla som företaget Lowery förmedlar. Det första som möter oss när vi kommer in på kontoret i Auckland är ett glatt leende och ett vänligt ”Hello! How are you?” från Marcia på kundtjänst. Lika trevlig i verkligheten som i telefon. Vi blir visade runt och blir väl bemötta av alla som finns inne för tillfället. Det är lite mindre aktivitet än vanligt då sommarens julledighet väntar runt hörnet. Bredvid kundtjänst står en julgran med julklappar under. Marcia berättar att det är förberett för julfest bland de anställda och deras familjer. Just det... det är jul om några dagar! Även om vi vet att det är jul snart, så känns det ”inte på riktigt”. Vid jul ska man inte gå i shorts, smörja sig med solkräm och köra runt med AC på högsta nivå.
Chefen Steve, som vi skulle möta, var tvungen att åka iväg på akut möte. Marcia visar oss runt på lagret och på utsidan av byggnaden där Allen står och separerar kaxblandat vatten. Det går inte att ta miste på att Marcia är stolt över sin arbetsplats. Hon berättar om de två ägarbröderna, att företaget växer och att brodern John är en riktig uppfinnare som hela tiden söker lösningar på problem och förbättringar inom det mesta. Som en konsekvens av detta har företaget olika ben att stå på. Det handlar om sågning och borrning i betong, skanning efter armering i betong samt hantering av kaxblandat vatten. I Nya Zeeland och även i Australien är det lag på att ta hand om ”slurry”, detta för att försäkra sig om att inga tungmetaller och andra farliga ämnen kommer ut i naturen. Lowery har byggt upp en separeringsanläggning och erbjuder andra håltagare och andra yrkesgrupper möjligheten att ta hand om deras problem med detta avfall. En metod utvecklad av John Lowery. För att vi ska få se hur processen går till tar Marcia med oss på utsidan av byggnaden där vi får träffa på en av arbetarna som står och separerar slurry i stekande sol.

Jordbävningsdrabbat område
Eftersom vår resa går vidare dagen efter bestämmer vi att vi ska besöka kontoret i Wellington istället när vi passerar några veckor senare.
Några dagar in på det nya året, den 5 januari träffar vi Rob Branch på ett café i Wellington. Han har varit i företaget i 16 år. Efter några dagars välbehövlig ledighet är han igång med arbetet igen. Det är mycket på gång och att företaget går bra stryker även Rob under på. Det går inte att sticka under stolen att det gamla ordspråket ”Den enes död, den andres bröd” har en sanning här. Nya Zeeland ligger på gränsen mellan två tektoniska plattor. Stillahavsplattan glider in under den Indo-Australiska plattan. Kollisionen mellan plattorna orsakar många jordbävningar i landet, även om stora är ovanliga. Landet upplever omkring 14 000 jordbävningar per år, en del runt magnitud 7 på Richterskalan.
Därför är det inte konstigt att 95 % av deras arbeten har något med jordbävning att göra. Det handlar om rivning av jordbävningsskadade hus, renovering av skadade hus och inte minst att förstärka byggnader så att de kommer att kunna stå emot nästa jordbävning. För så är det; det handlar inte om det händer utan när nästa jordbävning inträffar.
Ett sätt att säkra byggnader värda att bevara är att se till att fastigheterns konstruktion och fasad har möjlighet att röra sig oberoende av varandra. Detta sker genom att man förstärker husets bjälklag och bärande väggar med hjälp utav en ny stålkonstruktion. Sen sågar man bort 40 cm av betongbjälklaget mot fasaden som sedan ersätts av ett bjälklag som har möjlighet att deformeras i samband med en jordbävning. Med den här tekniken kan huset röra på sig vid kraftiga skakningar utan att konstruktion och fasad skadar varandra. En annan variant av jordbävningssäkring är att stärka äldre tegelfasader. Här borrar man lodräta hål på 40 mm genom teglet med jämna mellanrum. Sedan trär man in rör i hålen som därefter sammanbinds för att förstärka fasaden. Det måste självklart bli perfekt lodrätt så att rören passar. Detta är som alla förstår inget enkelt jobb utan det kräver sin man.
Att Nya Zeeland är rädd om och förtjusta i sina äldre byggnader är något som man förstår när Rob berättar om projektet att säkra fastigheten på andra sidan gatan där vi sitter.
Wellington Town Hall stod klar 1904 och är Wellingtons gamla rådhus med tillhörande konsertsal byggt i romersk stil och hade tidigare ett 150 fot högt klocktorn. År 1934 togs tornet bort som en försiktighetsåtgärd efter 1931 års jordbävning, som förstörde staden Napier i Hawke’s Bay endast 316 km från Wellington. Byggnaden förstärktes 1943 efter en jordbävning året innan. 2014 ville Wellington kommunfullmäktige förstärka fastigheten ytterligare men kostnadsprognoserna har ökat under projektets gång från 43 till 60 miljoner NZ dollar. Ökningen har tvingat staden att lägga projektet på is för att ordna finanserna. Vissa bedömare har uttryckt tvivel om projektets livskraft andra har föreslagit att man enbart skall behålla fasaden. Fastigheten står nu stängd, inte bara till förtret för möjliga konsertbesökare utan även för de entreprenörer som var mer eller mindre kontrakterade för att utföra jobbet, däribland Lowery.

Öppnade filial i Christchurch på grund av jordbärvningarna
Satsningen på att förstärka befintliga hus har lett till att företaget har öppnat en filial i Christchurch på Sydön. Christchurch är en stad i regionen Canterbury i Nya Zeeland. Den är Sydöns största och landets näst största stad med omkring 380 000 invånare i tätorten och ligger i mellersta delen av Sydöns östkust. Christchurch är den Nya Zeeländska stad som senast har drabbats allra hårdast av jordbävningar. Lördagen den 4 september 2010 inträffade en mycket kraftig jordbävning med magnituden 7,1, som orsakade betydande skador på många byggnader, men inga personer omkom. Det kom ett ovanligt starkt efterskalv den 8 september med magnituden 5,1. Även den 18 oktober kom ett efterskalv, detta med en magnitud av 5,0.
Den 21 februari 2011 drabbades staden än en gång av en stor jordbävning. Denna jordbävning hade magnituden 6,3 med epicentrum 10 km söder om centrum, totalt omkom 181 personer. Skadorna sades vara värre än efter jordbävningen i september 2010, som hade högre magnitud. Då var epicentrum längre från staden och djupare ned i marken och inga människor omkom. Att Nya Zeeländare är ett positivt folk som försöker göra det bästa av situationen märks tydligt vid ett besök i landets ”jordbävningsstad nummer ett”. Här kan man följa med på guidade turer och få veta mer om hur den dagen har påverkat och förändrat stadens liv. Katedralen är en av de drabbade byggnaderna och idag har man löst problemet genom att flytta in i en lokal i ett köpcentrum. Fortfarande fyra år efter katastrofen rivs det fastigheter och i dagarna startar man rivningen av ett hotell beläget centralt på totalt 20 våningar. Överallt gapar stadskärnan tom med sina obyggda tomter. Allt som byggs har en hög jordbävningssäkring och inga fastigheter får byggas med mer än sex våningar.
Lowery har under åren genomfört ett antal intressanta projekt och några exempel är:
Grafton Bridge Auckland, bron skulle förstärkas och repareras för att kunna användas som en del av bussvägen mellan Newmarket och Britomart. Denna bro hade just fyllt 100 år och var den största bågbetongbro i världen när byggdes. I arbetet som Lowery åtog sig ingick borrning av 76mm och 102 mm hål vertikalt ner i betongen för installation av armering. Hålen blev upp till 16m djupa. Vidare borrades 250 mm hål med fyra meters djup ner i brofundamentet för förstärkning för att öka lastkapaciteten. Slamskydd bestod av en vattentät låda och en dränkbar pump som pumpade kaxvattnet till en behållare uppe på som tömdes via en av våra Sugbilar.
Lowery Ltd har även satsat en del på jobb utanför Nya Zeeland och då främst Australien. De har skapat sig ett gott rykte inom branschen. “Vi tummar aldrig på kvalitén”, säger Rob Branch bestämt. “Andra företag tar in billig outbildad eller utländsk arbetskraft. Det gör inte vi. Kunden ska veta att de får ett bra arbete utfört som håller högsta kvalité när de tar in Lowerys. Man fakturerar kund cirka 125 dollar (ca 6-700 kr) per timme. Alltså i runda slängar ett pris motsvarande svenska priser för samma arbete. Dessutom”, fortsätter Rob. “Vår paroll är att aldrig säga nej till våra kunder. Vi gillar problem, det ger oss en möjlighet att utvecklas. Olika situationer och problem kräver olika och ibland nya lösningar”.
Text: Lennart och Malin Östervald

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×