Nya, moderna golvslipmaskiner från HTC

Publicerad 22/9, 2016 kl. 15:44

Under varumärket Duratiq lanserade HTC globalt sin nya serie golvslipmaskiner i början av september. För den svenska marknadens VIP-kunder ägde lanseringen rum på företagets huvudkontor i Söderköping. Vi var där.

Det är ingen tvekan, Duratiq-seriens två modeller är genomtänkta och användarvänliga. Ett steg i teknikutvecklingen fullt i klass med företagets lansering av diamantteknik för golvslipning för 30 år sedan. HTC talar om 100 nya funktioner och 54 % större effektivitet. Det nya varumärket Duratiq skall utläsas DURable (hållbar), T för teknik och IQ för intelligens. Maskinerna demonstrerades för intresserade dels för inbjudna gäster vid huvudkontoret i Söderköping dels under en turné genom landet med kulmen på DemCon.

Duratiq-maskinerna finns i två storlekar, Duratiq 6 med 600 mm slipbredd och Duratiq 8 med 800 mm slipbredd. Till maskinerna kan effektiva dammsugare anslutas, i princip lika med tidigare utföranden. Utvecklingen har fokuserats på själva slipmaskinerna. De kan konfigureras och extrautrustas på en mängd sätt för att passa och växa med användarens behov. För att ge den önskade flexibiliteten är byggsättet modulbaserat. Man kan således enkelt i efterhand utrusta golvslipmaskinerna i Duratiq-serien med exempelvis moduler/paket för vatten, ljus, GPS samt med en fjärrkontroll. Bland tillbehören märks extra vikter, elkabel, hållare för mugg och/eller mobiltelefon, väska och skulderbygel för fjärrkontroll.

 

Vilka är de viktigaste nyheterna?

Henrik Svärd, ansvarig för försäljningen i Sverige på HTC, framhöll några saker: informationen för användaren i den nya kontrollpanelen och fjärrkontrollen, nytt vältätat sliphuvud, chassikonstruktion för smidig manövrering och enkla transporter, förbättrad teknik för luftflöde och dammupptagning samt förbättrad ergonomi med lättjusterade vikter och minskade vibrationer. Vi väljer att här koncentrera oss på tre saker: kontrollpanel, sliphuvud och elsystem.

 

Kontrollpanelen

Den nya manöverpanelen är avsedd för att användaren skall kunna få ordentlig kontroll över maskinen. Där finns förstås alla reglage som behövs för manövreringen och en grafikskärm med information om tillgänglig och använd effekt, slipskivornas varvtal, information om elförsörjning och strömförbrukning, överlastskydd, ”trippmätning” med timmar/meter/kWh, framdrivningshastighet eller vattenmatning, manöverspänning samt aktiverade funktioner av typ serviceindikering, felmeddelanden, klocka och datum. Samma reglage och information finns såväl på den på maskinen monterade fasta kontrollpanelen som i den fjärrkontroll som är tillval.

 

Sliphuvudet

Det nya sliphuvudet tillverkas av gjuten och precisionsbearbetad aluminium. Snäva tillverkningstoleranser och en O-ring gör sliphuvudet i det närmaste hermetiskt tillslutet och dammtätt för största möjliga driftsäkerhet. Primärremmen spänns utifrån. Sekundärremmen är elastiskt och behöver aldrig spännas. Tätheten ökar livslängden hos de precisionstillverkade delar som finns inuti sliphuvudet, exempelvis lager, samtidigt som precisionen i arbetet förbättras. Vid beställning väljer kunden tre eller fyra sliphuvuden. Serviceintervallerna har kunnat förlängas och nu ligger på 1000 timmar.

 

Elskåpet

Elssystemet är av CAN bus-typ, en standard, som tillåter mikrodatorer och tillkopplad utrustning att kommunicera med varandra utan att signalerna behöver gå via en större värddator. Det är ett budskapsbaserat ”protokoll” som det heter i datorvärlden, använt i exempelvis moderna bilar.

Elskåpet är nykonstruerat, helt dammtätt och försett med ett kylsystem som sitter utanpå skåpet. Skåpet har också en extern panel för inkoppling av yttre enheter såsom USB-minnen för programuppdateringar, HDMI-anslutna enheter, mist, vatten, GPS och belysning. Skåpets insida förblir därför dammfritt så länge det inte öppnas. Det utanpåliggande kylsystemet bidrar också till lägre temperatur inuti vilket medverkar till ökad livslängd hos komponenterna.

Till lanseringen i Söderköping hade HTC bjudit in 150 gäster och fått 100 anmälda, en fantastisk uppslutning. Evenemanget startade kl. 9. Lunchens goda grillmeny stod stadens bästa krögare för.

www.htc-floorsystems.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×