Nya maskiner och verktyg för slipning och polering

Publicerad 12/12, 2017 kl. 14:06

Här kommer en sammanfattning av en del av nyheterna på slipnings- och poleringsmarknaden som är ett utdrag ur PDs internationella systertidning PDi Magazine.

Slipning och polering av betonggolv har blivit allt populärare runt om i världen de senaste 15 åren. Allt började, som vi alla svenska vet, med tillverkaren HTC Sweden i mitten av 1990-talet som revolutionerade marknaden med ett helt nytt tänkande. Snart följde andra tillverkare i spåren som Diamatic och King Concepts. Denna bransch har nu utvecklats med en mängd leverantörer. Här är nyheterna under det senaste året.

Den största nyheten är Husqvarna Construction Products förvärv av HTC Sweden. Detta följde några månader efter köpet av Pullman Ermator. Husqvarna har genom åren förvärvat ett antal konkurrenter, som har absorberats i Husqvarnas varumärke, men med HTC och Pullman Ermator verkar de fortsätta som separata varumärken. Ett klokt beslut! En annan sak som vi har sett under de senaste åren är att starka amerikanska märken har börjat satsa på den europeiska marknaden. Några exempel är Superabrasive, National Flooring Equipment och Sase. Sase har sålts på den tyska marknaden ganska länge men nu går företaget också in på Europas norra marknaderna och börjar med Sverige. Den svenska tillverkaren och distributören Jerneviken Maskin har börjat sälja hela Sase sortimentet. Om detta kan du läsa i en separat artikel på sidorna 20-21.

 

Blastracs nya shotblaster

Tidigare i år lanserade Blastrac sin nya bärbara shotblaster 1-8DM för små jobb. Den körs på enfasel och har en manuell körhastighet och 222 mm sprängmönster. Den här lilla maskinen kan användas som en komplementenhet för större jobb och för beredning av betong före trägolvinstallationer eller applikationer, såsom överlägg, färg eller dekorativa beläggningar. Den kan användas i trånga utrymmen intill väggar och andra vertikala utskjutningar om sidomagnetstätningarna avlägsnas. Än så länge har dock inte shotblaster-tekniken fått något riktigt fäste i Norden trots att den mycket väl skulle funka här också.

www.blastrac.com

 

DRS-FLOOR från Dr. Schulze

Tyska Dr. Schulze satsar hårt på slipning och polering av golvytor och lanserade flera nya produkter under året. Bland annat har man introducerat en multi-blade cutter/scarifier DBF-330 som är två maskiner i ett. Den kan användas med en vanlig 300 mm diameter scarifierblad utrustad med karbidverktyg eller upp till 40 diamantblad med en diameter av 270 mm. DBF-330 är utrustad med en elektrohydraulisk matningsenhet med kontinuerlig hastighetsjustering, avtagbara vikter och LED-ljus för bekväm drift.

Dr. Schulze har också lanserat nya slipmaskinen DBS-300 Vario, för bearbetning av hörn längs väggar och mindre områden med begränsad tillgång. Huvudfunktionen hos denna kantslip är dess justerbara hastighet från 0 till 1200 varv per min, vilket möjliggör applicering av PCD-fräsning, metall- och hartsbundna polerverktyg. Vattentank och enkel fixering av verktygshållaren gör DBF-300 till en av de mest universella enkla huvudkvarnarna tillgängliga.

DBS-300 Vario är utrustad med 4 kW 230V motor, frekvensomvandlare och elektrisk justering av maskinens höjd. Med denna justering kan slipvinkeln ändras och det går även att placera maskinen där sliphuvudet trycker mot väggen i sig, vilket möjliggör exakt drift.

www.dr-schulze.de

 

Klindex

Den italienska tillverkaren Klindex har under året utökat sortimentet med två maskiner. 

Poleringsmaskinen Max Orbit kan arbeta i trånga utrymmen. Roto-orbitalrörelsen gör kristallisationen snabb och enkel. Den dubbla rotations-, orbitalrörelsen minskar drastiskt maskinavfallet på ytor som ska kristalliseras, vilket gör jobbet lätt och enkelt för oerfarna operatörer. En annan ny Klindex-produkt är Bella golvpoleringsmaskin. Den är tillgänglig med motorer från 1,3kW till 2,9kW och är idealisk för rengöring, behandling, slipning och polering av alla ytor. Bella har alla utbytbara tillbehör för att övervinna alla utmaningar som uppstår på byggarbetsplatser. Klindex lanserade också nyligen Expander 530 propandriven slip- och polermaskin, med patenterat planetsystem. 

Klindex har också släppt den nya verktygserien Klindex Flash Diamond ett trestegs poleringssystem för marmor, terrazzo och betongytor. Systemet, som fungerar vått och torrt, reducerar poleringsarbetet ner till tre steg för polering av alla slags trottoarer och är idealisk för marmor terrazzo och betongytor.

www.klindex.it

 

Nya Schwamborn DSM 250

Den nya Schwamborn DSM 250 har ett svängbart sliphuvud som möjliggör tre arbetspositioner på vänster, höger och mitt som automatiskt anpassar sig till väggkonturen under kantslipning, även i hörn. DSM 250 möjliggör enkel och okomplicerad slipning av betong, och stengolv för avlägsnande av lim och fyllnadsmedel eller utjämning av golvytor. Schwamborn utvecklade ett diamantsystem med tillbehör för alla golvtyper och golvstatus med ETX-Easy Tool Exchange för ytbehandling, slipning eller polering.

Som alla slipmaskiner av Schwamborn är DSM 250 en flytande slipenhet för hållbarhet, maximal produktivitet och låga vibrationer. 

Schwamborn lanserade också den fjärrstyrda DSM 800RC-slipen ungefär för ett år sedan. Maskinen är avsedd för stora ytor och ger betydligt bättre operatörskomfort och hög produktivitet. ETX Duo kontrollsystem säkerställer att ytkvaliteten är jämn, verktyget avverkar effektivt och att maskinens maxprestanda uppnås. 

www.schwamborn.com

HTC lanserar superverktyg

HTC har lanserat HTC Superprep-serien av verktyg för golvberedning. Verktygen har utvecklats för de grovaste golvslipningarna, när tjocka beläggningar ska avlägsnas eller golvnivåer ska sänkas. Särskilt fokus har lagts på snabbare arbete med hjälp av verktyg med exceptionellt hög slipkapacitet. Samtidigt försäkras också en förbättrad livslängd för verktygen. Gemensamt för alla 24 verktyg i serien är den nya gröna färgen och den enkla metoden för att göra rätt val. Det optimala verktyget kan enkelt identifieras med en enkel visuell guide, som skrivs ut både på verktygskartongen och ingår separat i lådorna. Alla verktyg används bäst med HTCs golvslipar och dammsugare för maximal synergi.

www.htc-floorsystems.com

 

HTC lanserar ny dammsugare

Den nya HTC D60 dammsugaren har utformats för golvslipning och speciellt för användning med HTC Duratiq-slipmaskiner. Funktioner, såsom Duratiq fjärranslutning, automatisk filterrengöring och integrerad förskillning, ger ökad produktivitet och slipkapacitet och säkerställer kontinuerlig drift och konsekvent och säker dammutvinning. Andra fördelar är kompakta dimensioner, smarta funktioner för ergonomisk hantering och hög säkerhetsstandard med Hepa H13 filter.

HTC D60 rekommenderas för golvslipning med en slipbredd på 600mm till 700mm. Den är utrustad med en digital kontrollpanel för övervakning av extraktorn. En LCD-skärm ger information om de kritiska faktorerna för optimal dammutvinning, såsom luftflöde, undertryck och filterstatus.

Lätt hantering och säkerhet har också fått stor uppmärksamhet. HTC D60 är kompakt och är 680mm bred och 1,4m hög i transportläge. Detta gör att den kan transporteras i de flesta arbetsfordon och passerar enkelt genom vanliga stora dörröppningar. Extra stora hjul med bromsar gör det möjligt att flytta över trösklar och andra hinder. Maskinen är utrustad med PTFA-beläggningskoniska filter och Hepa H13-filter med snabblåsningssystem.

www.htc-floorsystems.com

 

Scanmaskin lanserar Luteus och nya dammsamlare

Scanmaskin har utvecklat ett nytt hybridverktyg, Luteus, för torrpolering av olika golv och beläggningar, som betong- och gipsprodukter och terrazzofloor. Luteus är lätt att applicera på Scanmaskin-maskiner, och har god hållbarhet och flexibilitet. Luteus finns i storlekarna 180mm, 210mm och 240mm och korn från 50 till 3000.

Scanmaskin har också nyligen introducerat två industridammsamlare, Scandust 8000 och ScanDust 3600, båda utrustade med HEPA-filter. Ett grovfilter av polyesterkvalitet ger en hög grad av materialavskiljning. Dessutom är design- och filterområdet för dessa nya modeller utformade för att ge största möjliga sugkapacitet. Båda modellerna utnyttjar Longopacs uppsamlingssystem, vilket gör hantering av damm enkelt och effektivt.

www.scanmaskin.com

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×