Nya demoleringsverktyg - här är dem

Publicerad 22/9, 2016 kl. 15:57

Det är lätt att bli imponerad av de många verktyg och metoder som står demoleringsentreprenören till buds.

Utvecklingsarbetet stannar inte av det vet vi ju. Ofta inspirerat och pådrivet av idéer från entreprenörerna själva. Men alla år bjuder inte på många nyheter. Detta tycks vara ett sådant år. Här en ändå en liten överblick.

 

VTN: Käftbyte på fem minuter med ny kombisax

Den nya CK-serien innehåller 3 modeller (för maskiner från 13 till 38 t) med vardera 5 käftar. Snabbt käftbyte på 5 minuter med VTNs Fastkey-system, enkelt och säkert. För att möta dagens komplexa rivningskrav har VTN tagit fram detta kombinationsverktyg för uthyrningsföretag som behöver olika lösningar för olika kunders behov samt entreprenörer som vill använda ett och samma verktyg för olika slags jobb.

www.vtneurope.com

www.amas.se

 

Toro Loco: Stubbfräs

Toro Loco betyder något i stil med galen tjur och är namnet på monstertruckar och restauranger. Men också på ett intressant företag i vår bransch. Att kalla en stubbfräs för Toro Loco är inte så dumt, då tanken till en ursinnig insats av redskapet är näraliggande. Toro Locos stubbfräs finns för minigrävare, grävmaskiner, kompaktlastare, grävlastare och teleskoplastare. Idealisk för att avlägsna stubben som blir kvar efter kapning av träd. I parker, grönområden och diken är det mycket lämpligt att använda fräsen för att undanröja risker med stubbar som sticker upp och för att förenkla gräsklippning. Lätt och stark ram, plåtskydd för hydraulmotorn. Motorn driver en skiva med utbytbara fasta bits. Ridå av gummi eller kedjor förhindrar träflisen att flyga ut. Serien heter FC och innehåller 6 modeller för maskiner från 1,2 till 30 t.

www.torolocoitaly.com

www.amas.se

 

Furukawa: Nya hydraulhammare

Furukawa lanserar nya små hammare med en arbetsvikt på 69-275 kg, avsedda för grävmaskiner från 0,5 till 7 t.

Effektivare ljud- och dämpningssystem som matchar EU:s krav på ett minimum av buller och vibrationer på arbetsplatsen. Konstruktionen beskrivs som kraftig. Justerbar tryck-/flödesjusterare som ger goda prestanda. Längre livslängd på slitdelar och en konstruktion som gör det enklare att underhålla och byta delar. Monoblockcylinder för undvikande av genomgående bultar. Hydraulomfånget gör att samma hammare kan användas på ett antal maskiner. Den nya serien heter FXa.

Furukawas konstruktion utan genomgående bultar har ytterligare optimerats för den lilla FXa-serien. Utvecklingen sker i samarbete med det tekniska universitetet i Tokyo. Furukawa har optimerat allt material invändigt och har en ny härdningsprocess som ger samma hammarvikt men med större kraft och minskad ljudnivå.

Furukawas stora serie av hydraulhammare, FXJ finns i sex modeller på mellan 950 kg och 5 300 kg för grävmaskiner från 9 till 75 t.

Efter intensiv forskning lanserade Furukawa sin stora FXJ-serie, den första serien utan genomgående bultar. Tack vare kontinuerlig utveckling har man lyckas öka kraften i förhållande till vikten, enligt tillverkaren. En lättare hammare med högre slagenergi och större kraft helt enkelt. Den nya serien kräver mindre underhåll och ger därmed mindre stillestånd. Hydraulomfånget medför att samma hammare kan användas för grävmaskiner i olika storlekar.

Monoblockkonstruktionen utan genomgående bultar ger en mer solid hammarkropp med bättre prestanda, hävdar tillverkaren. FXJ-serien är slimmad och smidigare att använda vid rivningar, skuthantering, rörgravar o.s.v. Ett nytt dämpningssystem gör att buller och vibrationer minskas. Nya FXJ-serien har mindre slitage tack vare större och längre slitytor, lovar importören Amas avslutningsvis.

www.frd.eu

www.amas.se

 

Simex: Markvibrator för grävmaskin

Simex är måhända mest kända för sina fräsar, men företaget utvecklar också markvibratorer. De kan även användas till pålning och andra arbeten där vibrationskraft kan hjälpa till. PV-serien är mycket kompakt och robust. Innehåller 5 modeller för grävmaskiner från 1,5 t till 40 t. Med Simex flödesbegränsningsventil blir installationen enkel.

Markvibratorn är nästan som en vibroplatta (”padda”) men med den avgörande skillnaden att redskapet tack vare montering på grävmaskin också kan användas för kompaktering på sidorna och upptill. Exempelvis väggar och tak i en tunnel.

 

Simex: Fiberfräsar för grävmaskiner & kompaktlastare

Nya RWE-serien är fräsen för grävmaskiner. Fiberfräsen används när spår för fiber eller kablar skall fräsas i marken. Fräsmassan kan återanvändas som fyllnadsmassa. Därmed undviks transporter och hantering av asfaltkakor som lösgörs vid normal grävning.

RWE-serien innehåller 3 modeller, RWE30, RWE50 och RWE60. Det är framförallt RWE50-fräsen som kommer att säljas för fiberfräsning i Sverige, en lagom stor fräs för maskiner från 9 till 18 t. RWE50 har ställbart fräsdjup (300-500 mm hydrauliskt eller mekaniskt) och utbytbara segment för anpassad bredd på frässpåret. Genom att byta segment i stället för hela hjulet erhålls olika spårbredd. Fräsen kan utrustas med antingen mekanisk eller hydraulisk djupjustering. Utloppets utformning ger ett rent spår.

Motsvarande fräs för kompaktlastare kallas RW. Serien innehåller 2 modeller, RW500 och RW700 och är en vidareutveckling av T-serien. Fräsbredden ändras, precis som på fräsarna för grävmaskiner, genom att segment byts istället för hela hjulet. Segment finns i bredder om 50, 80 100 och 130 mm.

Det hydrauliskt justerbara fräsdjupet är 250-500 mm (RW500) och 500-700 (RW700).

Fräsen är självnivellerande och sidoförskjutning är som standard hydraulisk. En fräs för hårdare material som asfalt, betong och kalksten.

 

Simex: Siktskopor med justerbar slutfraktion

Förra året släppte Simex världens första siktskopa med steglöst justerbar fraktion inifrån hytten, utan att några delar behöver bytas ut. Nu utökas serien med 2 nya modeller, VSE20 och VSE30. Detta innebär att siktskopan nu finns för maskiner från 12 t upp till 40 t. Det finns olika diskar för olika material som du enkelt kan byta utan att valsarna behöver demonteras. Skopan är utformad för att ge bra sikt så att grävmaskinens förare kan krossa, sikta, sortera och lasta material i ett enda steg.

www.simex.it

www.amas.se

 

NPK: Betongsaxar & pulveriserare

NPK kompletterar sin kraftiga SV-serie av betongsaxar med dubbla cylindrar och dubbla s.k. Power Boosters med ytterligare två storlekar. NPK SV-36 för maskiner 29-38 t. NPK SV-47 för maskiner 39-48 t. I serien finns nu 5 modeller för maskiner 19 till +100 t.

Den fasta pulveriseraren G-18JX (för maskiner 17-22 t) och den roterande U-21JRX (för maskiner 19-28 t) kompletteras med bultat motbett i kombination med den bultade tandplattan på den rörliga käften. Detta medför enklare underhåll av slitdelarna som lätt kan demonteras och bearbetas på verkstad utan att hela redskapet behöver transporteras.

NKP G-25JEH är en fast pulveriserare med inbyggd elektromagnet på 2,4 kW som drivs med 220 V likström. G-25JEH är byggd på den populära och effektiva NPK G-18J med s.k. PowerBooster. Den beskrivs som mycket effektiv och snabb med en öppningstid av käften på 0,9 sekunder vid ett oljeflöde på 200 l/min. Även på denna modell har tandplatta och motbett bultats.

Slutligen utökar NPK sitt sortiment i den nya PH-serien med modellen PH-07 för maskiner 1,5-3 t. PH-serien är konstruerad utan sidobultar, är lättare, har mindre antal delar, tomslagsskydd, är lätt att underhålla och har samma höga slagkraft som den tidigare tyngre GH-07.

www.npkce.com
www.semab.org

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×