Nu stundar vår och sommar i byggbranschen

Publicerad 21/5, 2012

Bäste läsareNu har vi hunnit en bit in på året. Det har börjat knoppas ute och sakta men säkert återvänder vår och så småningom även sommaren. Men det har varit lite trögt detta år att få uppleva den där riktiga värmen redan i april eller början av maj. Dock tillåter vädrets makter att anläggningsjobben kan komma igång på allvar.

Konjunkturerna håller i sig i det avseende att de inte har dippat en bit in på året i takt med att jobb som påbörjades förra året blivit färdiga. Det ser ut som om tillströmningen på nya jobb är ganska bra och att 2012 faktiskt kan bli ett ganska bra år trots att krisen ute i Europa fortsätter. Grekland fortsätter att gå ordentlig kräftgång och har svårigheter att få ihop en regering som vill leda landet. Vi får dessutom rapporter om att Spaniens kris fördjupats när vi hade hoppats på en svag vändning uppåt. Positivare tongångar är det dock i Tyskland som verkar gå som tåget och även Storbritannien börjar vända uppåt. Italien, ja vad säger man om Italien? Dom har valt att vara med i Eurovision Song Contest efter att ha uteblivit i 13 år. Kan det vara ett tecken på att man håller på att vända krisen i landet:-)?
Men här i Sverige har vi klarat oss ganska bra så här långt och vi får hoppas att den positiva stämningen fortsätter i takt med att marknaden förstärks. Projektering av infrastrukturen har kommit igång och många nya projekt startar inom bygg- och anläggningsbranschen.
Nu stundar om någon vecka öppnandet av Maskinexpos nya mässområde norr om Arlanda. Nästan 540 utställare är bokade. Branschen kan räkna med en nyhetsstorm av produkter för bygg- och anläggning. En hel del av maskinerna för anläggningssidan visades redan för några veckor på den franska mässan Intermat och nyheterna var många redan där. Caterpillar flaggade för att man kommer att lansera 64 nya produkter i år. Alla visades inte på Intermat och så kommer nog inte att ske i Pon Equipments monter Maskinexpo heller då lanseringen sker utspritt under året. Men räkna med mycket nytt från Cat ändå i Pons stora monter. Särskilt intressant är Cat nya automatiska snabbkopplingsfäste som markant underlättar byte av hydrauliska verktyg. Operatören behöver inte ens lämna hytten.
Andra generella nyheter från branschens leverantörer är ett antal nya minigrävare, kompaktlastare, hjullastare, grävmaskiner, dumprar, mobila siktverk och krossar för återvinning och krossning av berg. Gemensamt för de flesta nya maskiner är att de blivit energisnålare, mera miljövänliga, försetts med bättre komfort och inte minst av allt blivit effektivare och försedda med mera kraft. I de flesta maskiner sitter nya Tier 4-motorer.
Redan nu i maj vill jag även slå ett särskilt slag för demoleringsmässan DEMCON med ExpoRent som arrangeras den 6-7 september på InfraCity norr om Stockholm. Det här är en renodlad mässa inom utrustning för rivning, återvinning, betonghåltagning, betonggolvslipning, sanering och andra tjänster relaterade till dessa sektorer. Intresset är stor och de flesta aktörer i branschen är bokade. Ett stort antal av utställarna är också leverantörer till den svenska rentalbranschen. Några av dessa står i en del av mässan som fått namnet “Rentalstreet”. Nytt för i år är utdelandet av “Det Svenska Demoleringspriset”.
Jag vill också ta tillfället i akt att hälsa välkommen till vår monter på Maskinexpo som du hittar vid entrén till mässan. Vårt monternummer är P17. Slutligen önskar jag alla er läsare en fortsatt fin vår och sommar men förhoppningen att tillströmningen på jobb och affärstillfällen är god.

Jan Hermansson, redaktör
jan.hermansson@pdworld.com


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×