När inte ens stål står pall

Publicerad 21/12, 2015 kl. 15:54

Skrot är en lönsam affär om man har rätt utrustning att bearbeta det med. Där kommer effektiva stålsaxar väl till pass. I Sverige finns en handfull leverantörer av bra skrotsaxar. Några av nyheterna hittar du i PDs årliga skrotsaxtema.

Den svenska skrotsaxmarknaden är inte stor vad gäller varumärken som används bland skrothandlare och rivningsentreprenörer. I stort sett alla tillverkare av demoleringsverktyg som är representerade i Sverige har även en egen serie av skrotsaxar men det är endast ett fåtal som märken som man ser ute hos kund. Det vanligast förekommande är La Bounty, Trevi Benne, Atlas Copco, SMC, VTN och uppstickaren Rotar.

 

 

 

La Bounty och Rotar från IPE

La Bounty fortsätter att vara Rolls Roysen bland skrotsaxar. La Bounty ägs sedan långt tillbaka av amerikanska Stanley Hydraulics och i Sverige har produkterna sålts av IPE Göteborg sedan mera än 30 år tillbaka. Det var Bengt Lisén som en gång startade att sälja La Bounty och idag leds verksamheten inom bolaget av sonen Jonas Lisén. La Boutys sortiment är gigantiskt. MSD-serien består av 12 olika grundmodeller med unika lösningar som är välpatenterade. La Bounty har för en tid sedan också lanserat en minisax som lämpar sig utmärkt till framförallt rivningsrobotar. Saxen har modellbeteckningen MSD16R. Man började utveckla saxen i samband med att man började sälja finska rivningsroboten Finmac i USA. Det unika med La Bountys skrotsaxar är att de är konstruerade för att maximera prestanda, livslängd och säkerhet förenat med mindre underhåll än många av konkurrenterna. IPE Göteborg säljer också det holländska skrotsaxfabrikatet Rotar som blivit en riktig uppstickare i Europa. Rotar är tillförlitliga produkter och finns i två skrotsaxserier, RSS och RRC. Den senare är så kallade rail cutters alltså för klippning av järnvägsräls och liknande hårda material med stor rekyl.

www.ipegbg.se

 

Atlas Copcos skrotsaxar uppdateras

Inför PDs skrotsaxtema meddelar Atlas Copco att man uppdaterat sina skrotsaxar i BP-serien med en ny design och teknisk lösning på slitelementen som gör saxarna mer hållbara. De nya slitelementen innebär att skrotsaxarna i BP-serien nu är ännu bättre rustade för det slitage de dagligen utsätts för och därmed utgör en ännu bättre investering för kunderna.

”Våra kunder eftersöker kontinuerligt slitagetåliga demoleringsprodukter och vi är glada att kunna erbjuda den här förbättringen på våra skrotsaxar”, säger Tomas Ulander, Business Line Manager för Construction Tools.

Skrotsaxar används för tuffa jobb i tuffa förhållanden och utsetts dagligen för slitage. De uppdaterade skrotsaxarna från BP-serien är försedda med nya slitelement som gör dem bättre rustade för att stå emot det slitaget. Med andra ord blir de mer hållbara och långsiktigt sett en ännu bättre investering för kunderna.

Slitelementen är gjorda av ett hårt keramiskt sammansatt material som heter Vautid®, vilket skapar en slitagetålig yta som är extremt resistent mot den nötning som annars är vanlig på skrotsaxar. Materialet innehåller kromkarbid och har dessutom god tålighet mot stötar, och kan användas i applikationer med temperaturer upp till 350 grader Celsius. I material som innehåller jämnt utspriden kromkarbid och har en hård yta, är håligheter ett tecken på kvalitet. Utan dessa håligheter är materialet mer känsligt för stötar, och materialsammansättningen medför således en kraftig ökning av slitagetåligheten.

”Med det nya materialet får våra kunder ytterst slitstarka skrotsaxar som håller för användning under längre tid, vilket innebär en lägre totalkostnad för ägandeskap och gör skrotsaxarna till en riktigt bra investering”, förklarar Tomas Ulander.

www.atlascopco.se

 

Trevi Benne lanserar ny skrotsax i mellanviktsklassen

I Sverige har sedan länge italienska tillverkaren Trevi Bennes program sålts av företaget Andersen Contractor AB. Trevi Bennes skrotsaxserie CS består av 12 modeller från den minsta CS03R som väger endast 300 kg, med en klippkraft längst inne i käften på 95 ton och 25 ton vid käftens yttersta punkt, till den största CS200RS. CS200RS väger nästan 20 ton och har en klippkraft längst in i käften på hela 1540 ton och längst ut 350 ton. Hela serien går under namnet Marilyn och Trevi Benne har haft stor framgång med sin skrotsaxserie.

I dagarna lanserar man ytterligare en modell i serien kallad Marilyn CS50RS. Hela serien har utformats särskilt för rivningssammanhang där mycket klippkraft behövs på höga höjder i kombination med en smidig och förhållandevis lätt sax. CS 50RS-modellen, med en vikt på 16.500 kg, har tagits fram för att fylla gapet mellan 4.030 kg för CS 40RS modellen och CS 55RS som väger 5.900 kg. Den nya saxen kan monteras stickan eller bommen på 35-60 ton grävmaskiner. Saxen roterar hydrauliskt i 360 grader, är försedd med booster och snabbventil, shimsade vändskär som gör dem justerbara. Den nya modellen har naturligtvis samma tekniska funktioner som övriga nya saxar i serien vilket bland annat innebär en aggressiv profil för större genomslag, förstärkt axiallager-system, specialbehandlat stål som gör att skären håller längre, skydd för slitdelar och att saxens fläns är helt skyddad.

Det ryktas också att Trevi Benne kommer att släppa en modell för klippning av järnvägsräls och andra hårda metaller med hög rekyl. Tyvärr har inga bilder att visa på den nya modellen men beteckningen är RC 20.

Andersen Contractor säljer även Trevi Bennes kombinationssax MK-Serien som innehåller en kräft för klippning av stål och nibbler för klippning av ståltankar och liknande.

www.andersen-contractor.se

www.trevibenne.it

 

VTN och Furukawa från Amas

I Sverige säljs italienska tillverkaren VTN Europes serie stålsaxar av Amas Svenska AB. Serien kallas CI och erbjuder mycket god prestanda i förhållande till vikt. Hela serien har för övrigt genomgått en total uppgradering och fått en ny design. Skrotsaxen är mångsidig och kan användas för komplett rivning och nedmontering av järnkonstruktioner men även för klippning av tjocka stålbalkar, järn och metallskrot på marknivå. Stålsaxen som finns i 12 modeller monteras på bommen eller stickan på grävmaskiner från 2 ton till 130 ton. Kroppen är tillverkad av Hardox 400 som garanterar lång hållbarhet och pålitlighet även i de mest utsatta miljöerna. Med rotation har du alltid stålsaxen i rätt läge för att klippa. Som standard är stålsaxen utrustad med snabbventil som minskar stängnings- och öppningstiderna på saxen. Knivarna har en trapetsformad profil som förbättrar skärlinjen. Skrotsaxen är extremt mångsidiga och lämpar sig för många olika arbetsuppgifter. VTN har också en rälsklipp. För att möta behovet av specifika krav från entreprenörer har VTN nu lanserat sin rälsklipp. Som namnet antyder, är det ett verktyg framtaget speciellt för att klippa järnvägsräls med. Detta arbete kräver verkligen sitt verktyg och denna klipp ”RP2000” har utrustats med extra allt vad gäller konstruktion och kraft, till exempel heavy duty rotation med centrumplacerad rotor som är kompakt och fullt skyddad, stor cylinder (diameter på 225 mm) som ger mycket kraft till klippningen.

Även VTN har sin kombinationssax som kallas MT-serien som innehåller käftar för klippning av stål och nibbler för klippning av ståltankar och liknande.

Tilläggas bör att Amas även säljer FRDs hydrauliska demoleringsverktyg där även stålsaxar ingår i sortimentet.

www.amas.se

www.vtneurope.it

 

SMC, Ståhles Mining & Construction

En tillverkare som är bland de flitigast på marknaden att leverera sina olika typer av hydrauliska verktyg för krossning, klippning i betong och stål är SMC. Även SMC har en kombinationssax kallad SMC XCC-E och kan förses med olika käftar beroende på uppgiften. Verktyget är försett med dubbla cylindrar och 360 graders rotation. De utbytbara käftarna gör att kombinationssaxen kan användas som antingen pulveriserare, nibbler, stålsax, betongsax eller recyclingsax. Samtliga käftar har utbytbara slitdelar och knivar. Kombinationssaxsen är byggd helt i Hardox 400 och knivarna är av Hardox 600. De båda cylindrarna har accelerationsventiler för återföring av hydrauloljan. Kombinationsverktyg finns i två storlekar, XCC-22E och XCC-32E. Stålsaxen klipper ledigt igenom I- och H-balkar och runda järn.

www.demolering.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×