Mpirums stativ gör skillnad

Publicerad 21/10, 2015 kl. 14:46

Rätt utrustning att arbeta med kan göra stora skillnader i utförande och lönsamhet. Det kan Rival konstatera efter att man börjat använda utrustning från SDC och Mpirum.

För 10 år sedan startade Kim Ekerwald och Martin Norén firman Rival som arbetar med rivning. På den tiden såg branschen annorlunda ut. Det har gått bra för Rival och hemligheten bakom framgången har varit en seriös satsning från start. Man har en platt organisation och försöker hela tiden vara nyskapande, miljömedvetna och har en 100-procentig kvalitetssäkring.

 

Rätt utrustning och utbildning

Rival bestämde sig tidigt att satsa på utbildning för sin personal och med rätt verktyg och utrustning för uppgiften se till att jobbet utförs säkert, att de anställda trivs på jobbet. När den ekvationen gick ihop blev kunderna nöjda och kom tillbaka.

En annan självklarhet var att det alltid skulle vara rent och snyggt på jobbet, alla skall ha kollektivavtal och den bästa säkerhetsutrustningen som finns att tillgå har alltid varit grundbultar för Rivals framgång.

Strategin med effektiv projektledning, tydliga kvalitetssystem och framgångsrikt miljöarbetet har gjort att Rival AB snabbt blev godkänd som underleverantör till krävande företag som PEAB, SL Lokaltrafik, Finansinspektionen, Tekniska Museet, Fabege Fastigheter och Berga Fortifikationsverk.

 

Bra samarbete med SDC

Sedan flera år tillbaka har Rival haft ett nära samarbete med leverantören SDC i Stockholm. “För oss är det a och o med ett nära samarbete med en leverantör så att jobben flyter på. Det viktigaste är att Rival får lagerhållning av 90 % av de grejor vi behöver dagligen. Att “special” tar max 2 dagar samt att vi inte behöver slösa tid med att jaga bästa pris”, säger Kim Ekerwald på Rival.

“Detta stärker konkurrenskraften för oss och vi kan fokusera våra resurser på professionella anställda med bästa möjliga utrustning istället för ett stort varulager med stora inkuransrisker”, tillägger Jim Mannerström. 

 “Vi på SDC satsar hårt på att allt håltagaren behöver skall vara på lager, special skall vara tillgängligt inom en arbetsdag och större volymer tar max 3 dagar från fabriken i Nora”, berättar Ante Larsson på SDC.

Den allmänna trenden inom byggindustrin är kortare ledtider på jobb som dessutom skall göras både fortare och renare än bara för några år sedan. I detta sammanhang spelar leverantören en viktig roll.

“För vår del har det inneburit att vi kraftigt har ökat både sortiment och lagret av borr och klingor samt maskiner och tillbehör. Sedan några år tillbaka har vi alltid omsatta borr färdiga för hämtning så kunderna kan byta med en gång”, säger Ante.

 

Lyckan med 40+ och 50+

Ett uppskattat produktsortiment från SDC är 40+ och 50+ stämp- och bultstativ som utvecklats av företaget MPirum. “När vi kom i kontakt med Mpirum och fick titta på konceptet för dryga 18 månader sedan insåg vi att det innebar en klar förbättring jämfört det dagens 15 år gamla konstruktioner”, säger Ante Larsson på SDC.

“Möjligheten att få ett eget högkvalitativt stativsortiment med ledande ergonomi och prestanda i vårt sortiment som vi kunde vidareutveckla tillsammans med MPirum var extra viktigt”, tillägger han.

När den här artikeln skrevs hade den första batchen av MPirum-stativ i stort sett utlevererats. Enligt SDC verkar de nå upp till våra högt ställda förväntningar hos kunderna. “Stort tack till Martin och Anders på MPirum för ett fantastiskt bra samarbete, det tar mycket tid och energi att ro ett sådant här projekt i hamn men med facit i hand tycker jag att det definitivt visade sig vara mödan värt”, säger Ante.

Johan Ryman på Rival som använder stativen från Mpirum är nöjd. “Det var helt klart rätt investering när jag i mars i år köpte SDCs första 50+ stämp- och bultstativet med byggbara stämp och pelare, vevbar stämp med kuggstång på inneröret, flextopp med bulthål och roterbart underuppfäste samt bultplatta med fällbart hjulpar som standard. Särskilt värdefullt är den vevbara stämpen med kuggstång även på innerröret. Med den slipper jag dagligen 20 till 30 tunga lyft genom att enkelt veva upp maskinen och borret till rätt nivå istället. Dessutom kan jag borra både snabbare och rakare utan att behöva hålla emot stämpen jämfört med andra liknande stativ”, säger Johan.

 

Ergonomin är avgörande

En annan viktig sak som både SDC och Rival framhåller är ergonomin. För Rival är ergonomin helt avgörande då man vill erbjuda sina kunder duktiga proffs som orkar jobba smart och länge. Ett sätt är att satsa på friskvård genom att erbjuda alla anställda gratis tillgång till gym och erbjuda alla anställda att träna brasiliansk Jiu jitsu i egna träningslokaler på firman.

SDC å sin sida letar konsekvent efter nya ergonomiska produkter och lösningar då det innebär att de är lätta att etablera och underhålla samt att man har kunder som håller länge, vilket självklart är det viktigaste för SDC.

“Att underlätta eller helst eliminera tunga lyft samt spara 5-15 minuter vid varje etablering innebär att man har fått cirka 5 000 timmar extra att producera på under en femårsperiod samt en håltagare som slipper ha ont i ryggen varje kväll”, säger Ante.

 

Omdömet om de nya stativen

Kim Ekerwald tycker att man verkligen tänkt till runt utvecklingen av MPirums borrstativ. Stativen har många smarta och effektiva lösningar som gör det möjligt att arbeta mycket smartare och därmed ökar arbetstrivseln.

Johan framhåller igen den vevbara stämpen med kuggstång även på innerröret vilket gör att man kan stämpa med veven så man slipper skjuta upp för hand.

Stativen är dessutom stabila även när man pressar på och böjs inte. En annan fördel är att förlängarna har kugg så att man kan hissa armen hela vägen upp samt att plattan högst upp på stämpen är rörlig, går enkelt att stämpa fast det är lite lutning på taket. Andra små och viktiga fördelar är sugfoten när man inte får bulta eller att är kraftiga gummidäck även på proppfoten (bultfoten) som gör stativet mycket lättetablerat.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×