Midhages “facelift” i Göteborg

Publicerad 15/12, 2014

Jack Midhage AB har haft egen tillverkning av diamantverktyg i Göteborg sedan 1998-talet. Mellan åren 2003-2005 har man investerat ordentligt i modern produktionsutrustning från Dr Fritsch och under det senaste året var det dags att renovera lokalerna. I maj slog man upp portarna till de nya fräscha produktionslokalerna som nu även inrymmer kund- och servicecenter för kunderna i väst.

Jack Midhage AB, ett svensk bolag med anor som grundades 1983. Grundaren själv vars namn pryder bolagets namn kom ursprungligen från hjärtat av västkusten, nämligen en liten by strax utanför Strömstad.

Tillverkning i Göteborg sedan 1998
Jack Midhage ABs säte ligger som bekant i Båstad sedan många år men den här artikeln kommer att handla om bolagets tillverkningsenhet i Göteborg. På Marieholmsgatan 10 något stenkast från Göta älv ligger Jack Midhage ABs produktionsanläggning och lager. Här har man tillverkat sina egna typer diamantverktyg sedan 1998. Produktsortimentet omfattar kärnborr, våtkapklingor, golvslipskivor, omsättning av borr med mera. Ansvarig för verksamheten i Göteborg är Peter Petersson som är produktions- och platschef. I produktionen jobbar Johannes Karlsson , Robert Löfqvist samt Ersoy Elci. Samma gäng i ca tio år. Förutom produktionsytorna på omkring 500 kvm i två våningar, som består av produktions och kontorslokaler finns ett separat lager i en anslutande lokal.
Tillverkningssortimentet omfattas av våtkapklingor i diametrarna 400 till 1600 mm, kärnborr från 8mm till 1400mm. De största volymerna som säljs av klingorna är mellan 600 till 1000 mm och för borr 80 till 200 mm. Att kunna tillhandahålla omsättning av borr är en viktig del i verksamheten.
Verksamheten i Göteborg startades framförallt för att kunna komma in på håltagningsmarknaden och kunna erbjuda speciallösningar. Dessutom fungerar anläggningen även som ett servicecenter för bolagets samtliga kundgrupper i Göteborg med omnejd.

Omfattande ansiktslyftning
Under det senaste året har anläggningen i Göteborg genomgått en total ansiktslyftning, lokalerna har upprustats och förnyats från topp till tå. Peter Petersson visar runt i de nya lokalerna och berättar:
“Vi har haft vår verksamhet i samma lokaler i nära 17 år och en uppfräschning behövdes. Vi har gjort en del investeringar på maskinsidan under de senaste åren så nu var det dags för lokalerna som helhet. Renoveringen är också ett led i att skapa ett kund- och servicecenter dit våra kunder kan komma och handla i vår nya butik, fika i kaféet och “tjöta” lite”, säger Peter Petersson.
Peter berättar att de som kommer ihåg lokalerna innan känner nog nästan inte igen sig nu. Allt är vitt och fräscht, väggar har rivits och nya väggar har satts upp. Material och färger är fräscha och nya.
Innan uppfräschningen av lokalerna genomfördes ganska omfattande investering i produktionsmaskiner. Man köpte nya kallpressar, sinterpressar och klinglödningsmaskin och klingslip samt frekvenslödningsmaskin för golvslipskivor. Sedan länge har man en servicebil som åker runt och hämtar eller levererar verktyg och maskiner. Från Göteborgs-anläggningen levereras företagets produkter till hela Sverige och även utomlands. I den nya butiken kan som sagt kunderna svänga in och köpa förbrukningsprodukter eller maskiner och utrustningar.
“Den här servicedelen vill vi utveckla och komma närmare våra kunder. Anläggningen ligger väldigt bra till, i princip mitt i Göteborg. Det är lätt att ta sig hit och hitta parkeringsplatser. Vi hoppas att våra kunder ska ha Jack Midhage AB som sitt förstahandsval av många anledningar som att det blir trevligt bemötta, att vi har det som de eftersöker och att vi kan leverera nya verktyg och maskiner, omsatta borr med mera snabbt och bekvämt”, säger Peter Logan som är VD för Jack Midhage AB.

Lokaler att växa i
Lokalerna i Göteborg är väl tilltagna och man räknar med att kunna växa med minst 30 procent i de befintliga utrymmena. “Med en ökning på 30 till 40 procent, som vi hoppas på under de närmaste åren, klarar lokalerna det utan problem. Däremot kommer vi att behöva förstärkning av arbetsstyrkan”, säger Petersson.
Peter Petersson framhåller också service och reparationer av maskiner som en viktig del i de tjänster man erbjuder. “Om en maskin gått sönder ser vi till att den kommer på reparation och att kunden får en utbytesmaskin under tiden. Jag vill också understryka att vår tillgänglighet är mycket god även geografiskt och vi påverkas inte så mycket av trafikstockningar trots att vi ligger centralt. Man behöver exempelvis inte ta sig igenom Tingstadstunneln för att ta sig till oss. Den som känner Göteborg vet att köerna kan bli oändliga när det är stopp i tunneln”, säger Peter.
De kundkategorier som främst besöker servicecentret och butiken är slutanvändare såsom håltagare och golvfirmor samt att en stor andel även är uthyrare. Håltagarna är dock den dominerande kundgruppen som representerar cirka 60 procent av försäljningen av produkterna som tillverkas i Göteborg. Petersson berättar att det finns omkring 50 håltagningsfirmor i Göteborgsregionens närområde.
Logan och Pettersson tycker att hösten börjat bra. Det är bra snurr på affärerna men totalt under året har det varit lite ojämnt och året började ganska svagt, säger man.
“För att alltid kunna hålla en hög servicegrad mot våra kunder måste vi periodvis arbeta med viss överkapacitet”, säger Logan.

Starka varumärken
Jack Midhage ABs sortiment är omfattande och en hel del består av egentillverkade produkter som vi nämnt om. En annan betydande produktserie är Zenezis diamantverktyg som blivit mycket uppskattade på marknaden, inte bara i Sverige utan i hela världen. Produktserien tillverkas som bekant av världens kanske största diamantverktygstillverkare Ehwa Diamond i Korea. Vad som gör verktygsserien unik är den patenterade 3-D teknologin som ger mycket god skärförmåga, livslängd och ekonomi. Det unika är att diamanten är tre-dimensionellt positionerade i segmenten. Först lanserades våtkapklingor, sedan kom kärnborr och nu är man i slag med att lanserar Zenesis torrkapklingor.
“Utvecklingen går väldigt snabbt så det är viktigt att ligga i framkant med ny teknologi och vi lägger mycket resurser på att ständigt testa, förbättra och utveckla våra produkter”, säger Logan.

Oxysan, helt ny luftreningsteknik
Förutom tyngdpunkten på diamantverktyg så säljer Jack Midhage AB en rad andra verktyg och maskiner för kapning, slipning och borrning. Sedan i våras har nu Midhage även luftrenaren Oxysan i sitt sortiment, en produkt som har väckt stort intresse och som har i stort sett samma målgrupper som Midhages övriga sortiment. PD har skrivit om Oxysan vid ett flertal tillfällen tidigare. Produkten bygger som bekant på en joniseringsteknik som klumpar ihop damm och andra mikropartiklar som finns i luften så att de faller till marken och därmed är lätt att samla upp.
www.midhage.se


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×