Mera fotarbete under 2013!Bäste läsare

Publicerad 30/1, 2013

Du har ett gigantiskt nummer av Professionell Demolering framför dig med an massa pressreleaser och reportage för och om branschen. Trots att konjunkturerna vacklar så verkar det inte vara så ont om jobb ändå för landets rivare och håltagare.

Under hösten har många stora projekt genomförts och flera pågår fortfarande eller kommer att startas upp. Ett exempel på nya projekt som går igång i januari är rivningen av Råsundastadion. Detta monument över svensk fotbollshistoria skall gå i backen för att lämna plats för shoppingcenter och bostäder. På Råsunda har det hänt mycket under årens lopp. Här har viktiga matcher spelats både nationellt och internationellt. Råsunda var just den stadion där kanske världens största fotbollsspelare någonsin slog igenom, det vill säga brasilianske Pelé. Vi får hoppas att han skänkts en av de eftertraktade stolarna från stadion. För vår bransch kanske det viktigaste av allt är att det företag som tog hem rivningsentreprenad av Råsundastadion var Rivners.
Det här numret av PD handlar inte bara om pågående projekt. Vi skriver också en hel del om de rådande konjunkturerna och redogör för entreprenörernas syn på nuläget. Hur bra eller illa är det egentligen? När Europa och övriga världen krisat under flera år så har faktiskt Sverige stått emot ganska bra. Men nu hävdas från flera håll att även Sverige har dragit in i krisen på allvar. Samtidigt är det ju så att ju mer man pratar om det desto mera sant blir det. Vi har hört en hel del om att den svenska bostadsmarknaden befinner sig i en bubbla som är på väg att spricka och att vi riskerar att uppleva en kraftig sänkning av bostadspriserna med upp till 50 procent på sina håll. Värre än den marknaden upplevde i början av 1990-talet. Går vi ett öde liknande Spaniens till möte? Hur sant är det egentligen? Eller är det kanske så att vi inte alls befinner oss i någon bostadsbubbla utan snarare att Sverige nu äntligen börjat närma sig de prisnivåer som gäller i stora delar av övriga Europa. Kanske detta även gäller priset på tjänster, våra löner och så vidare?
Det går att spekulera och spekulera tills man blir tokig. Men i slutändan är det alltid så att lösningen är att arbeta hårdare, smartare och effektivare. Det är som på Råsundastadion. Fotarbetet är det viktigaste för att nå seger. Det gäller i alla avseenden.
För professionella svenska rivare och håltagare är förutsättningarna de allra bästa. Dom är medvetna om vad de gör, medvetna om vad kunden vill ha och på vilket sätt tjänsterna skall utföras och till vilken kvalitet, medvetna om att lyssna är viktigast. Till sitt stöd har de absolut de bästa hjälpmedlen som går att finna, nämligen alla de optimala maskiner, utrustningar och verktyg som de svenska tillverkarna erbjuder. Vad kan gå fel egentligen. Den svenska rivnings- och håltagningsbranschens aktörer, entreprenörer, tillverkare och leverantörer är så nära sammansvetsade vilket är en oerhörd styrka för att nå framgång både här hemma och utomlands. Ett recept som vi jobbat på och utvecklat under en väldig massa år och som vi har stor nytta av oavsett hur det ser ut i konjunkturerna.
Nu har vi några lugna veckor framför oss men sedan är det nytt år igen. Vi behöver inte vänta länge innan vi kan konstatera vad verkligen under 2013 bär med sig. Bedömare tror på att nästa år kommer att se ut ungefär som det här året med kanske en svag uppgång på en eller två procent. Detta gäller alltså Sverige vilket troligen representerar övriga Europa ganska väl också. Asien och framförallt Kina har backat en aning under både 2011 och 2012 men nu tror bedömarna på en svag vändning i Kina. USA börjar också via positiva tecken inom byggindustrin. Inga stora kliv men det går åt rätt håll. Den del av världen där vi kan prata om högkonjunktur är Sydamerika. Brasilien och Chile går som tåget vilket till viss del även gäller Argentina. Mexico med ena foten i Nordamerika och andra i Centralamerika visar också positiva siffror.
Vi lever i en spännande värld och det är väl så det ska vara. Vad vore livet om allt gick som på räls utan utmaningar? Ganska intetsägande. De två första kvartalen nästa år kommer att få lite hjälp på traven av tre viktiga mässor också. Först har vi World of Concrete i Las Vegas i februari. En viktig mässa som kommer att visa temperaturen på den amerikanska marknaden. Sedan har vi Byggmaskiner i Göteborg i mars, som för övrigt fyller 30 år och gör en ordentlig nystart. Sedan i april kommer byggmässornas byggmässa nummer 1, Bauma in München. Professionell Demolering och systertidningarna Svensk Rental Tidning och PDi Magazine ställer ut med egna montrar på alla tre mässorna.
Till sist vill jag passa på att tacka alla läsare och annonsörer för ert stöd under 2012 och tillönska en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Jan Hermansson, redaktör
jan.hermansson@pdworld.com


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×