Mastodontjobb i Salem

Publicerad 21/12, 2015 kl. 15:10

Under de senaste åren har vi berättat en hel del om en säker och effektiv rivning av balkonger. Metoden är utvecklad av Arnessons Betongsågning i Kil och för en tid sedan fick tidningen möjlighet att besöka ett stort rivningsprojekt i Salem utanför Stockholm.

Under det senaste året har Arnesson genomfört en rad balkongrivningar runt om i landet och även i Danmark och Norge. Den här gången rörde det sig om rivning av 720 balkonger i Salem sydväst om Stockholm. Det handlar om totalt 60 fastigheter som en gång i tiden byggdes av Diös men ägs numera av Akzelius Fastigheter.

 

 

 

Farlig konstruktion

Själva betongkonstruktionen för balkongerna och som också håller dem på plats är ganska märklig. Förändring av betongens hållbarhet och sättningar i marken skulle kunna innebära att konstruktionen skulle kunna rasa samman. Balkongerna dömdes ut och kommer nu att ersättas med nya balkonglösningar. Totalt handlar det om rivning av cirka 3500 ton betong. Förutom själva balkongerna river Arnessons även 480 pelare som håller balkongerna på plats. “När vi tittade närmare på konstruktionen förstod jag att man ville ersätta dom. Fastigheterna har börjat röra på sig en del. Vilket i sig innebär en risk då principen som håller balkongerna på plats bygger på dess vikt samt att de hålls samman och på plats av små rostfria stift. En rörelse på bara några centimeter kan innebära att stiften hoppar ur sitt läge vilket riskerar att hela balkongkonstruktionen rasar”, berättar Lennart Östervald som är ansvarig för balkongrivningsverksamheten på Arnessons.

Kostnaden för rivningen bedömdes till cirka 10 Mkr och arbetet startade i slutet av juni i år och beräknas pågå till maj nästa år. Man ligger dock före tidplanen och om allt funkar bör man vara klar innan tidplan. I Arnessons arbete ingår att dels ta bort de gamla balkongerna och förbereda för nya. Förutom att montera nya balkonger kommer även en ny takfot att monteras på husen.

Det här projektet är lite okonventionellt och Arnessons använder inte sin vanliga jigg. “Det här jobbet handlar framförallt om tunga lyft av betongplattor och inte så mycket sågning. Dock sågas en hel del så kallade konsoler som bär upp varje sektion av tre balkonger på varandra. Vi har utvecklat en ny typ av jigg för detta med en Husqvarna väggsåg som är fäst på jiggen”, säger Lennart.

Fastigheterna ligger i ett ganska svåråtkomligt område samtidigt som det behövs ganska mycket lyftkraft för att lyfta loss de många betongpelarna. För att klara detta har olika typer av maskiner hyrts in. Här kan nämnas teleporter, lastbilskran samt terränggående kran. I genomsnitt är åtta man från Arnessons heltid på jobbet. Förutom den egna utrustningen används högfrekvensstyrda väggsågar från Husqvarna. För att komma åt runt fastigheterna och stabilisera underlaget i den väldigt kuperade terrängen har man använt sig av balkongplattor för att bygga väg så att säga.

 

Uppsving för balkongrivning

Arnessons balkongrivningsverksamhet har tagit ordentlig fart som sagt och Lennart Östervald känner sig mycket nöjd med utvecklingen. “Under hösten och vintern har vi många olika uppdrag. Vi river i Märsta, Salem, Bergshamra, Solna, Värnamo, Fagersta, Avesta, Malmö och Simrishamn för tillfället. Jag tror att vi kommer att få fler uppdrag i Danmark också. Känslan är att vi kommer upp i en hög omsättningsnivå mycket bättre än jag kunnat hoppas på”, berättar Lennart. Numera är de gamla ägarna tillbaka i Mario Larsson, Henrik Nyman, Arne Andersson, Johnny Källhagen samt att Lennart Österwald, Per Carlsson och Marcus Jakobsson också är delägare. Två av de tidigare ägarna lämnade för drygt ett år sedan och under hösten hoppade även Göran Eriksson av som ägare. Idag sysselsätter man ca 60 anställda men har ofta extrapersonalen så antalet kan hamna på upp till 100 man.

Lennart berättar också att man precis blivit klarar med en ny balkongrivningsjigg. Jiggen är tillverkad för att kunna såga balkonger med betongräcken. Man har testat den nya lösningen ett antal gånger bland annat på jobb i Danmark. Jiggen bygger på att hela balkongsågningen skall kunna ske i ett moment vilket innebär att det sitter tre Husqvarnasågar på jiggen som drivs av samma powerpack. All sågning sker i ett och samma moment. “Det här kommer att revolutionera balkongrivningen ännu mera”, berättar Lennart. Det finns som bekant inga standardbalkonger, alla ser i princip olika ut vilket innebär att man måste bygga om jiggarna ganska ofta. Men med den nya jiggen kommer det blir lättare att anpassa utrustningen efter hur balkongen ser ut. Etableringstiden och ställningstiden minskar samtidigt som själva rivningsmomentet och kommer att bli betydligt effektivare. Den nya jiggen är redan patenterad.

www.arnessons.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×