Krügerin stoppar ett sjunkande Gamla stan med hjälp från Husqvarna

Publicerad 9/6, 2017 kl. 14:31

Varje år sjunker Gamla stan i Stockholm. “Staden mellan broarna” vilar på flera hundra år gamla träpålar som nu ska bytas ut. Håltagningsfirman Krügerin är med i grundförstärkningsarbetet,
utrustade med Husqvarnas borrsystem D 1410.

I tre källarlokaler i Gamla stan ska väggarna armeras och nya stålpålar sättas i marken. För att armeringen ska kunna utföras på det totalt 750 m² stora området har Krügerin tillkallats för att schakta källarlokalerna och borra upp anfanger i väggarna.

Trots firmans tioåriga erfarenhet kallar vd:n Janne Holttä projektet för ett av de svåraste han utfört. Trängseln, vibrationskänsligheten och det inläckande grundvattnet är bara några av svårigheterna med att jobba i den k-märkta stadsdelen. Varje fynd – tänder, porslinsskålar och slaktrester från slakteriet som låg i området – måste inspekteras av arkeolog. “Vi försöker hitta en vikingaskatt”, skämtar Janne.

 

Nära samarbete med Husqvarna

Varje anfang kräver 18 hål med ett djup på 85 cm. Vid samarbetets start för två år sedan erbjöd Husqvarna ett flertal borrmodeller, inn

an valet landade på standardborren 1410 på 182 mm som man glesat ut med två tänder för att öka trycket på varje segment för förbättrad skärning. Och det noggranna beslutet har gett resultat. “Varje håltagare brukade borra 6-8 hål per dag, men med Husqvarna borrar vi 12-13”, säger Aliaksandr Nikanau, arbetsledare Krügerin. Vid schaktning har man även använt sig av klingan S 1400 Diagrip™, en nödvändighet då större maskiner inte får plats i arbetsområdet.

Under arbetets gång lämnar och hämtar Husqvarna kontinuerligt nya och förbrukade borrar på arbetsplatsen. Husqvarna hjälpte även till med att ta fram en lösning för ett fäste i arbetsbetongen för borrsystemen, då stämpning i väggar är förbjuden av antikvariska skäl. “Vi frågade även konkurrenterna, men de kunde inte fixa det”, säger Juha Hölttä, vice vd Krügerin.

 

Ett effektivt arbete

I juni ska källarna vara färdiga. Krügerin står nu inför projektets tuffaste tid, april-maj, då vattennivån blir högre. Det kommer innebära ett intensivt pumpningsarbete som hittills tagit runt en timme vid varje arbetstillfälle. Sedan projektets start har källargrunden sjunkit 9 mm, så det gäller att jobba effektivt. Men det lär inte vara några problem. “Vi ligger en månad före tidsplan just nu”, säger Janne.

De tre källarna är bara den första i etappen i ett större grundförstärkningsprojekt av sex hus som beräknas vara klart 2020.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×