King Concrete, först med Mpirums borrstativ serier

Publicerad 18/5, 2015

Det var på mässan DEMCON som företaget Mpirum flaggade för sina borrstativserier 40+ och 50+. Nu är de lanserade och håltagaren King Concrete blev först med att testa dom.

King Concrete AB är en av de svenska håltagarfirmor som testat Mpirums stativserie och är den första håltagaren som använder stativen i sitt dagliga arbete. Janne Månsson startade King Concrete AB för snart 8 år sedan med målsättningen att kunna tillhandahålla håltagning till kunder som uppskattar hög kvalitet på jobben förenat med effektivitet, rena arbetsplatser, säkra leveranser till ett bra pris. King Concretes huvudkontor ligger i Göteborg samt att man har en depå i Jönköping.

Satsar på stativ från Mpirum
För att ytterligare förbättra arbetssituationen vid olika typer av borrjobb beslutade King Concrete att testa Mpirums nya stativserier 40+ och 50+ som idag marknadsförs av företaget SDC AB. “Våra maskinkrav är höga och vi försöker alltid jobba med de effektivaste utrustningarna för att hålla en hög och snabb servicegrad. Personalen skall gilla maskinerna och de skall vara ergonomiska så killarna inte slits ut i förtid. Därför tycker vi att Mpirums stämpar och bultstativ 40+ och 50+ ligger helt i linje med mina egna önskemål om hur bra borrstativ skall vara utformade.
Janne känner också Martin Larsson på Mpirum som jobbat med att utveckla borrstativ i en stor del av sitt liv och vet att han är vidsynt när det gäller den här typen av produktutveckling. “Martin är bra på att lyssna och ta in vad håltagaren vill ha vad gäller förändringar och förbättringar och det gjorde det som en extra sporre att verkligen få vara först ut på fältet med nya stativen”, säger Janne.
Janne nämner en del egenskaper med stativen som han gillar. “Kuggstången på stämppelaren på 40+ är ett riktigt lyft då man slipper lyft av gyroskena, matarpelare med motor för hand. Nu är det bara att släppa på låsvredet och veva upp det komplett till önskad höjd. Det nya snabbfästet på matarhuset är genialt, snabbt, kompakt och stabil infästning, även för kraftigare drivenheter”, säger Janne.

Det ergonomiska mervärdet
Janne säger att stativen på marknaden har alltsedan de gamla Hakken-utrustningarna kom, tagit små steg i rätt riktning för att göra vardagen enklare för de som borrar i betong. Han tycker att Mpirum visat att man med 40+ och 50+ tagit steget till att erbjuda ännu smidigare håltagning i betong. “Håltagning är ett ganska tungt, monotont yrke och då är det viktigt att försöka hålla utrustningarna så lättarbetade, smidiga och effektiva som möjligt”, säger Janne Månson på King.

Vad säger Mpirum själva?
”Borrstativ har ju för mig blivit lite av ett livsverk med målet att göra arbetet enklare och mera hälsosamt för håltagarna. Jag tycker att 40+-stativet är lätt etablerat och så stabilt som man kan önska, trots stämpning vid en takhöjd på cirka 4,7 meter”, säger Martin Larsson på Mpirum.
King Concrete hade ett jobb där man borrade i vägg på cirka fyra meters höjd och man bedömde att stativet med dubbla förlängare var mycket stabilt och hade inga problem att borra hål i betongvägg med en Husqvarna DM 280 motor på 2,7 kW. “Problemet kan annars bli att borren glasar om man inte får tillräckligt tryck på diamanterna, vilket inträffar om stativet inte är stabilt nog”, säger Janne Månsson.
Christoffer Zamorano, King Concrete, berättar att han gick från att köra handhållen Weka med Ø 40-60 mm till att rulla in 40+ stämpstativet med en lättare Tyrolit DME24 motor på 2 300 w. “Produktiviteten ökade givetvis då utrustningen är väldigt behaglig att flytta runt. Tröttheten i armar och axlar märktes jag inget av, som annars är normalt efter några hål vid handhållen borrning˝, säger Christoffer.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×