Karl G Hagmyr AB med anor från Olssons

Publicerad 21/12, 2015 kl. 14:55

Hagmyr AB är ett företag i västra Sverige beläget i Hjo med specialitet inom diamantverktyg. Bolagets grundare och ägare var med redan på den tiden då det begav sig i håltagningsbranschen. Karl G, som kallas Göran arbetade under ett antal år för Olssons Diamantverktyg.

Hagmyr AB är det lilla företaget, nischade mot specialapplikationer där företag som arbetar med håltagning ska kunna få sina specialbehov tillgodosedda. Verktyg för fräsning, sågning, slipning konstrueras och tillverkas för kundunika lösningar. Att ta fram verktyg och utrustning för att underlätta och kanske minimera antalet operationer för håltagare vid specialjobb, är företagets vardag.

 

Smart uppsamlare

I utbudet finns produkter som förser betonghål med invändiga spår för exempelvis tätning eller fixering. Extrautrustade eller modifierade sågklingor, som förser betongytor med spår i varierande utförande för till exempel kantstål i betonggolv o.s.v. En annan bra utrustningsdetalj som bolaget säljer är de unika vattenuppsamlarna, som används för att helt ta hand om borrslam eller borrdamm vid håltagning. Miljön blir allt viktigare för de som arbetar med håltagning, men också för inomhusmiljö i allmänhet när håltagning genomförs där verksamhet pågår. Uppsamlarna sugs fast av våtdammsugaren och kan även ge ett visst stöd åt borrkronan vid uppstart. Här finns även specialvarianter av uppsamlare som möjliggör fixering av hela maskinen genom en kombination av sugfixtur och uppsamlare. Lösningen reducerar kraftigt tiden för uppstart då behovet av fästhål för stativet elimineras.

Hagmyr AB är ett tydligt exempel på en leverantör som förser entreprenörer i håltagningsbranschen med innovativa lösningar som ger ett mervärde i deras arbete. ”Vi är precis så stora att vi fortfarande har smidigheten att snabbt och kostnadseffektivt kunna ta fram allt från små serier till enstaka specialverktyg för kunder med bibehållen attraktiv prisbild”, säger Hagmyr själv.

 

Säljer Toolgal

Hagmyr AB tillhandahåller de vanliga gångbara dimensionerna av diamantkärnborr med omgående leverans. Specialdimensioner tillverkas med kort varsel. Diamantkärnborren är bestyckade med segment från Toolgal Industrial Diamond Tools.

Att själv producera diamantsegment idag är inte lika självklart. Hagmyr AB har därför valt att åter introducera segment från det internationellt välrenommerade företaget, Toolgal från Israel. Toolgal har lång erfarenhet med gott fotfäste och startade sin verksamheten redan på 1960-talet. “Toolgal är en tillverkare med gott rykte och renommé som har sitt säte i Israel. Men de kanske var mera aktuella under 90-talet på svenska marknaden än vad de är idag”, säger Hagmyr.

 

Tiden med Olsson

Att Hagmyr AB, grundat 1994, etablerat sig i denna bransch, kan förklaras av Göran Hagmyrs tidigare år hos Olssons DiamantVerktyg AB i Karlsborg. Tiden hos Olssons gav Göran en stor insikt. Där tillverkades inte bara borr och sågklingor utan även diamantsegmenten. Där utvecklades specialsammansättningar på diamantsegment för att klara av att bearbeta materialtyper med avvikande egenskaper. Detta gav Göran Hagmyr stor erfarenhet av sammansättningen av diamant-segment, som Hagmyr AB har glädje av idag.

Verksamheten i Olssons Diamantindustri AB började egentligen vid Karlsborgs Stenhuggeri som på sent 50-tal behövde bättre utrustning för sin verksamhet. Man började helt enkelt att på egen hand tillverka diamantverktyg som kap- och slipskivor för att lösa de egna behoven.

När vetskapen spreds om dess diamantverktyg kom också förfrågningar från andra stenhuggerier om att få tillgång till dessa. Produkter med gott rykte spreds snabbt mellan kunder och efterfrågan ökade kraftigt. Under 60-talet började man därför producera diamantverktyg till andra företag och därmed var Olssons Diamantindustri AB ett faktum.

Vid den här tiden tillverkade Olssons alla delar inklusive diamantsegmenten. Det resulterade i att de byggde upp ett gediget kunnande även för produktion av diamantsegment och tillsammans med kunnandet från stenhuggeriverksamheten gav det fina möjligheter att anpassa produkter.

Olssons utökades och fler delägare kom till under 90-talet. Namnändrades till Olssons DiamantVerktyg AB och säljs så småningom till Husqvarna/Diamant Boart. Efter ytterligare några år försvinner varumärket ”Olssons” från marknaden. Därmed är Olssons DiamantVerktyg ABs verksamhet till ända.

Göran Hagmyr har ett antal år i ledningsgruppen hos Olssons Diamantverktyg AB bakom sig, och där medverkat vid utvecklingen av betongverktyg. Han har där bl.a. arbetat med att ta fram speciella diamantsegment med nya egenskaper för att lösa specifika kundbehov.

Under 2016 utökas verksamheten hos Hagmyr AB med Christer Linde som ansvarar för marknadsföring och kundkontakter.

www.hagmyr.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×