Kalas och Demoleringspriset på DEMCON 2016

Publicerad 22/12, 2016 kl. 15:22

På kvällen den 29 september efter DEMCONs första mässdag var det dags för DEMCON-kalaset i Scandic Infra Citys ballroom. Nära 280 gäster hade samlats för att äta gott, underhållas och delta vid utdelandet av Det Svenska Demoleringspriset som ägde rum för tredje gången sedan 2012.

På alla Demotech och DEMCON-mässor under åren har det alltid hållits en middag på kvällen den första mässdagen i Infracitys Ballroom. Så var fallet även i år. Middagen går sedan 2010 under namnet DEMCON-kalaset då det mera är kalasstämning än galamiddag. Stämningen är alltid uppsluppen och god och så var fallet även i år.

 

Mycket på agendan

Omkring 280 gäster kom till festen som innehöll en god middag, underhållning från husbandet High Frequency, presentation av vinnarna i Cutting Pro Competition och så det som alla väntade på, utdelning av det Svenska Demoleringspriset 2016. Sponsor för middagen och prisutdelningen var Husqvarna Construction Products som var exklusiv platinumsponsor för hela mässan. Välkomstdrinken sponsrades dock av tillverkaren Brokk.

Det Svenska Demoleringspriset instiftades 2012 av tidningen Professionell Demolering efter en idé från tidningens assisterande chefredaktör Anita Hermansson. I år delades priset alltså ut för tredje gången. Priset delas ut av Professionell Demolering i samarbete med branschföreningarna Håltagningsentreprenörerna och Riv- & Saneringsentreprenörerna inom Sveriges Byggindustrier. Nämnas bör också att de båda branschföreningarna höll ett gemensamt möte under DEMCON där man nu klubbat att slå samman föreningarna under nästa år. Ett klokt beslut som kommer att stärka de båda föreningarna. Till det Svenska Demoleringspriset hade en rad olika entreprenörer och tillverkare nominerats i totalt 11 kategorier. Tidigare under dagen hade demoleringsprisets jury samlats och man beslutade att dela ut följande företag priser 2016:

 

Årets rivningsentreprenör

Trellegräv AB

Motivering: Ett utomordentligt välskött bolag som av en faders starka hand och en syskonstrio, sedan nära tre decennier tillbaka, drivits upp till en av branschens idag starkaste aktörer. Priset Årets Rivningsentreprenör 2016 tilldelas Trellegräv AB.

 

Årets håltagningsentreprenör

Falkenbergs Håltagning AB

Motivering: För att under ganska kort tid lyckats med att åta sig omfattande projekt utförda med hög professionalism och placera sig som en av landets ledande aktörer inom håltagning tilldelas priset för Årets Håltagningsentreprenör Falkenbergs Håltagning AB.

 

Årets rivningsprojekt

VOID AB

Motivering: För att minutiöst, med stor säkerhet och professionalism genomfört en av årets största industririvningar tilldelas priset för Årets Rivningsprojekt företaget VOID AB.

 

Årets saneringsentreprenör

Industri- & Skadesanering AB, ISKAD

Motivering: Med ett dokumenterat stort kunnande och erfarenhet och för att under många år legat i framkant när det gäller utveckling och nytänkande inom verksamhetsområdet industri- och skadesanering tilldelas priset för Årets Saneringsentreprenör till Industri- & Skadesanering AB.

 

Årets håltagningsprojekt

VOID AB

Motivering: Hur tar man bort ett ugnsfundament utan att orsaka mikrosprickor? Jo genom komplicerade alternativa metoder utfördes en demontering. Genom sågning, borrning och framförallt vajersågning utfördes detta stora projekt på rekordtid. Projektet beräknas i första vändan av Void att ta 11 dagar. Av beställaren fick man sex. Void genomförde på fem dagar! Priset Årets Håltagningsprojekt tilldelas VOID AB.

 

Säkerhet- och arbetsmiljöpriset

Hilti Svenska AB

Motivering: För sin målmedvetna strävan att alltid verka för sin personal och sina kunders bästa tilldelas Årets Säkerhets- & Arbetsmiljöpris företaget Hilti Svenska AB.

 

Recycling- och miljöpriset

Destroy Rebuilding Company AB

Motivering: För sin smarta lösning för att radikalt minska förbrukning och utsläpp på arbetsplatsen med minst 60 ton tilldelas Årets Recycling- & Miljöpris 2016 företaget Destroy Rebuilding Company AB.

 

Årets saneringsprojekt

Rivningsentreprenad Group

Motivering: I en mycket komplex arbetsplats på centralsjukhuset i Kristianstad utfördes in- och utvändig PCB-sanering, asbestsanering allt i omedelbar närhet av bland annat infektionskliniken. Genom god planering, bra utrustning utbildad personal genomfördes arbetet utan komplikationer och till beställarens stora belåtenhet. Priset för Årets Saneringsprojekt tilldelas Rivningsentreprenad Group AB.

 

Årets tillverkare/leverantör

Brokk AB

Motivering: Med en mycket imponerande produktlanseringstakt inom ett tufft teknikfält toppat med avancerade tekniska lösningar och innovationer samt bland annat en produktion i LEAN-tänkande går priset för Årets Tillverkare 2016 till Brokk AB.

 

Stora innovationspriset för tillverkare/leverantörer

HTC Sweden AB

Motivering: För att som bolag ursprungligen skapat och utvecklat en helt ny internationell metod och standard för behandling av betonggolv. Och för att under de senaste tre åren vänt upp och ner på alla begrepp och implementerat en ny tekniskt och smart plattform i sin nya produktserie Duratiq tilldelas företaget HTC Sweden AB årets Stora Innovationspris för tillverkare.

 

Det Svenska Demoleringsprisets “Honorary Award”

Arne Holgersson

Motivering: Han har under sitt verksamma arbetsliv personifierat svensk betonghåltagning. Han är del i det kitt som håller samman både leverantörer och entreprenörer. Uppskattad för sitt stora branschkunnande, härliga framtoning och med sin klingande småländska. En sann vän. Årets Hederspris tilldelas…ARNE, allas vår Arne Holgersson.

 

Curt Sundqvist

Motivering: En legend utan dess like, kraftfull i ord och handling. Med tydlighet, bestämdhet och kraft utvecklade han ett tillverkande bolag som idag är en världsledare. Årets Hederspris tilldelas Curt Sundqvist.

 

Mikael Södergren

Motivering: För oss i branschen är en presentation överflödig. Han har under 40 år lett utvecklingsarbetet och lyft anseendet och skapat seriositet för en hel bransch. Han har skapat utbildning. Han var med och startade Riv- och Saneringsentreprenörerna, arbetat ideellt i såväl Sveriges Byggindustrier som i BCA, Byggbranschens Centrala Arbetsmiljöutskott, utbildat Bygghälsan, Previa m fl i saneringshantering. Han har ett CV som är armslångt. Man kan hålla på hur länge som helst…. Årets Hederspris tilldelas Mikael Södergren ISKAD.

 

Ulf Dolfei

Motivering: Han kom tidigt och som ung in i demoleringsbranschen. Likt en Rookie har han med åren byggt upp ett genuint kunnande och erfarenhet. Smart och målmedvetet har han och hans bolag försett den svenska demoleringsbranschen med förstklassiga produkter och service för rivning och återvinning. Årets Hederspris tilldelas Ulf Dolfei.

 

Claes-Göran Bergstrand

Motivering: Han har byggt upp och utvecklat ett genuint familjeföretag till en starkt växande global aktör. Årets Hederspris tilldelas Claes-Göran Bergstrand.

 

Alfred Landl

Motivering: En stor ledare som med över 35 års erfarenhet från den internatinella håltagnings- och diamantverktygsmarknaden satt ett tydligt avtryck även i den svenska håltagningsbranschen. Med sin positiva charisma och alltid varma personlighet har han uppmuntrat optimism och framåtanda bland anställda, industrikollegor och entreprenörer. Det Svenska Demoleringspriset Hederpris tilldelas därför österrikaren Alfred Landl.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×