ISS menar allvar med vattenbilning

Publicerad 23/12, 2009

ISS Industriservice AB har bestämt sig att satsa fullt ut på vattenbilningstjänster. Något som man bevisat under de senaste två åren då man så sakteliga plockar hem den ena vattenbilningsentreprenaden efter den andra. Både i Stockholm och ute i landet. I somras genomfördes ett intressant kantbilningsjobb med en ny typ av kantbilningsrobot.

Vattenbilning av betongytor är ett återkommande ämne i tidningen Professionell Demolering och varje år publicerar tidningen ett särskilt tema. Branschen utvecklas men det dyker inte upp så många aktörer.

ISS nästan 50 år på nacken
Bland tillverkarna är de oftast samma välkända namn som omnämns och det gäller nästan i samma utsträckning de som utövar vattenbilningstjänsterna. Men sedan inte allt för lång tid tillbaka har ett nytt företag dykt upp bland utövarna nämligen ISS Industriservice AB.
ISS Industriservice ABs verksamhet har funnits sedan slutet av 1960-talet men till en början genom bolaget NFI. ISS huvudkontor ligger i Norrköping. Man sysselsätter omkring 350 personer och omsätter drygt 350 miljoner. Man är ett välbekant namn ifråga om industrisanerings- och industrirengöringsarbete men vattenbilningstjänsterna är något som växt till sig på allvar under de senaste två åren.

Kraftfull satsning på vattenbilning
I våras talade PD, i samband med PD tema om vattenbilning, med ISS Industriservice vd Åke Söderberg. Han berättade då att företaget sedan två år tillbaka ökat sin satsning på professionella vattenbilningstjänster. Man har under den senaste tiden investerat i en hel del ny utrustning både från tillverkarna Conjet och Aquajet Systems. Man har en Conjet Robot 322 och en Conjet Robot 363 och två Aqua Cutter HVD från Aquajet Systems AB varav en är den nya Evolution-modellen. I sortimentet finns även vattenbilningsramar från de båda tillverkarna.
“Vi har för avsikt att erbjuda professionella vattenbilningstjänster fullt ut över hela landet. Vi bygger successivt upp maskinparken och vår kompetens. Idag har vi ett antal utbildade vattenbilningsoperatörer, totalt 11 lokalkontor spridda över landet och förutom den specifika vattenbilningsutrustningen ett 40-tal högtryckspumpar plus ytterligare 8 för vattenbilning, på över 1000 bar och ett 10-tal handlansutrustningar”, säger Åke Söderberg.
ISS vattenbilningsavdelning består av fem personer som uteslutande arbetar med vattenbilning. När behov tar man in ytterligare personal från ISS som vanligtvis arbetar med handlansjobb. Ansvarig för vattenbilningsverksamheten är Per Hansson och Kenneth Ingmarsson som har lång erfarenhet i yrket. Per Hansson har bl a tidigare arbetat för E-Schakt Vattenbilning.

Kantbalksbilning i Svedmyra
I somras besökte PD en av ISS vattenbilningsentreprenader söder om Stockholm. Vid Svedmyra tunnelbanestation utförde ISS kantbalksreparationer för huvudentreprenören JM Bygg. Totalt handlade det om 460 m kantbalk som skulle bilas fördelat på 2x140 m utvändig kantbalk och 2x90 m invändig kantbalk. JM Entreprenad AB uppgift var sedan att bygga om sidorna och ersätta de tidigare träspontade sidorna med betongkanter ovanpå kantbalkarna. ISS påbörjade arbetet strax innan semestern och man höll en avverkningstakt på 20 m per dag.
Som ofta är fallet vid vattenbilningsentreprenader behövdes en specialkonstruktion för att på smidigaste och effektivaste sätt bila de nära 500 kantbalksmetrarna.
Initialt var JM Bygg inne på att genomföra bilningen med handlansar men man bedömde att det skulle ta för lång tid. Men man behövde en lättare utrustning än robot fast med i princip samma effekt. ISS i samarbete med Aquajet Systems, föreslog att använda en specialkonstruerad ramrobot som löpte längs ett gejdersystem. En lösning som visade sig mycket effektiv och som inte provats tidigare på kantbalksjobb.
“Lösningen med den hängande robotlösningen blev mycket lyckad. Konstruktionen gör att den är mycket anpassningsbar och kan enkelt justeras för bästa möjliga vattenbilningseffekt. Det går inte att jämföra den här lösningen ifråga om effekt med handlansar. Handlansarna skär mera medan den här lösningen bilar och lämnar en bättre yta för vidhäftning. Handlans passar bättre för finputsning och dessutom är handlans mycket jobbigare för operatören”, säger Per Hansson.
“Vi hoppas nu att fler bygg- och anläggningsföretag skall inse hur effektiv den här “kantbalksroboten” blev”, tillägger han.
Kantbalksroboten väger allt som allt 300 kg och operatören kan på betryggande avstånd övervaka vattenbilningen. Man får dock, som i alla vattenbilningsapplikationer, hålla sig undan för flygande sten och betong.
ISS Industriservice börjar alltmer sälja sina tjänster till de större byggarna såsom JM Bygg, Vägverket, Banverket och Svevia. Man hoppas även få visa NCC och Skanska vad man går för.
www.iss-is.se


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×