IPAF lyfter kunskapen vid användning av mobila arbetsplattformar

Publicerad 9/6, 2017 kl. 15:48

Marknaden för mobila arbetsplattformar, eller liftar som de även kallas, växer kraftigt. Allt fler inom bygg, underhåll, gruvdrift, skogsbruk, transport och logistik ser fördelarna med att arbeta säkert och effektivt på hög höjd. Säkerheten handlar om det tekniska utförandet, men också om att ha rätt kunskap. På årets MaskinExpo berättade IPAF om hur utbildning och säkerhet går hand i hand.

IPAF, International Powered Access Federation, har sedan starten på 80-talet vuxit i takt med att branschen med mobila arbetsplattformar har utvecklats. Den globala branschorganisationen tillhandahåller bland annat utbildning, tekniskt och säkerhetsmässigt stöd i 62 länder runt om i världen. I Norden och de baltiska länderna representeras IPAF av Kent Boström, som bemannade organisationens monter på MaskinExpo den 18-20 maj.

“Organisationen började med 11 brittiska medlemmar vid starten 1983. Idag är organisationen global med över 1 200 medlemmar runt om i världen. Varje år utbildas mer än 150 000 operatörer genom ett världsomspännande nätverk av över 600 utbildningscenter”, berättar Kent Boström.

Utbildningen varar i allmänhet en dag med både teori och praktik. Efter godkända teoretiska och praktiska prov i olika kategorier av liftar utfärdas ett PAL-kort (Powered Access License). Det är en erkänd branschackrediteringsstandard för operatörer över hela världen. Idag finns det mer än 600 000 giltiga PAL-kort runt om i världen. Ett PAL-kort är giltigt i fem år.

“Vi ser ett ökande behov av utbildning. För oss är det viktigt att erbjuda ett högt kunnande och rådgivning inom arbetssäkerhet till våra medlemmar”, tillägger Kent Boström.

Utbildningen bygger på den internationella standarden ISO 18878:2013, liksom den svenska Liftläroplanen, LLP. Liftutbildningsrådet (LUR) rekommenderar företag att acceptera utbildningsbevis från IPAF som underlag för att utfärda körtillstånd till arbetstagare att få använda liftar på arbetsplatser Sverige.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×