Intressanta strömningar i vår lilla bransch

Publicerad 22/5, 2013

Bäste läsareDet här året har börjat på ett ganska märkligt sätt. Marknaden är oerhört trög fortfarande trots att vi snart passerat maj månad. En viss ljusning finns dock som tyder på att jobben i byggbranschen börjar komma tillbaka på den svenska marknaden. Men det är för tidigt att göra en riktig bedömning. Vi har snart avverkat tre stycken viktiga mässor under våren.

Byggmaskiner blev tyvärr inte vad branschen hoppats på och många spår att mässan inte har någon framtid. Det återstår att se. MaskinExpo har minskat i format och även runt denna mässa finns ett visst missnöje och många av de stora aktörerna har valt att inte ställa ut i år. Bauma i Tyskland som hölls i april blev dock den bästa någonsin med rekord vad gäller både besökare och utställare. Intresset för nya produkter var också rekordstort och det var stundtals så trångt i hallarna så det var svårt att komma fram till alla nyheter i montrarna. Nyhetsskörden var enorm och förbättringarna lika många. Dock var det som många gånger tidigare ganska glest mellan de verkliga innovationerna. Men våra svenska aktörer skötte sig mycket bra och bjöd på en hel del banbrytande nyheter och jag tycker vi fortsatt håller ställningarna som marknadsledande ifråga om håltagningsteknik, rivningsutrustning, utrustning för slipning och polering av betonggolv, vattenbilning och hantering av damm och slam.
Men globaliseringen inom framförallt håltagningsindustrin blir allt tydligare. Mängden asiatiska tillverkare bara ökar och ökar på mässor som Bauma. Kinesiska företag trycker på och på Bauma pratade alla om att den tyska tillverkaren Gölz, som grundades redan 1946, har förvärvats av ett kinesiskt företag. Dessvärre har PD inte lokalisera namnet på den nya ägaren. Denna händelse markerar dock en ganska viktig brytpunkt inom håltagningsbranschen. Att ett företag som Gölz numera är kinesiskt innebär dock inte att kartan ritas om direkt men det kan vara början till den typ av ägandeförändringar som vi kommer att se mera av även inom vår ganska smala bransch.
En annan nyhet som introducerades på Bauma var finska tillverkaren Avant Tecnos första egna rivningsrobot Avant Robot 185. Produkter bottnar i Finmac Demolitions maskin men har designats om en hel del. Avant Tecno förvärvade Finmac för ett par år sedan. vad som är intressant är att det idag finns tre tillverkare av rivningsrobotar i Norden, Brokk, Husqvarna Construction Products och Avant Tecno. Avant Tecno har 20 års erfarenhet av utveckling och tillverkning av kompaktlastare och har ett väl utbrett nät av serviceställen.
Robotbranschen börjar faktiskt bli ett riktigt hett ämne. Det märktes till och med på en av huvudaktörernas, Carl Bennets, uttalande i Affärsvärlden för några veckor sedan. Carl Bennet, som äger Lifco som i sin tur äger Brokk, kritiserade med ganska hårda ordalag främsta konkurrenten Husqvarna.
Brokk har under de senaste åren hållit ett mycket högt utvecklingstempo och lanserat flera nya modeller och i april lanserade man ytterligare två, Brokk 60 och Brokk 400 i en dieselversion. Systerföretaget Darda lanserade flera nya rivningsverktyg. Husqvarna har nyligen också lanserat två nya rivningsrobotmodeller, DXR 270 och DXR 300, och har i nuläget fem olika modeller inom det mest högfrekventa viktsegmentet. Brokk har 10 modeller från 500 kg upp till 8 ton.
En annan intressant förändring som kom till PDs kännedom strax efter Bauma är att tillverkaren Atlas Copco valt att gå in i segmentet slipning och polering av betonggolv. Som med rivningsrobotar så kommer kunnandet och tekniken ursprungligen från Brokk och Sverige. Samma är det med de moderna systemen för slipning och polering av betonggolv som först utvecklades av HTC Sweden AB i början av 1990-talet.
Metoden har fått en enorm popularitet i synnerhet i USA, Australien och flera andra länder. Slipning av betonggolv har länge utförts i Europa men nu kommer även polering av betongen till en färdig golvprodukt allt mer. Därför väljer även Atlas Copco att hoppa på denna trend och man börjar med den engelska marknaden i samarbete med en annan mycket välkänd svensk aktör inom slipning och polering av betonggolv, nämligen i Scanmaskin i Lindome. Scanmaskin OEM-tillverkar maskiner för Atlas Copcos räkning. Med den marknadsnärvaro Atlas Copco har kan man bara gissa vilken betydelse det kan få om produkterna lanseras globalt. Atlas Copcos program av golvslipar lanserades på mässan PlantWorX i Warwickshire för någon vecka sedan.
Med andra ord är den en spännande tid vi lever i nu med en hel del intressanta förändringar på marknaden. Kanske inte, som sagt, så många riktiga innovationer men en väldig massa intressanta förbättringar av produkter som för branschen framåt. Vi kan nu bara önska att konjunkturerna blir lite bättre både här hemma och utomlands så att alla nya produkter och satsningar får slå ut i full blom. Om du har vägarna förbi mässan Maskinexpo är du välkommen att besöka vår monter som du hittar i entrén med monternummer P12.

Jan Hermansson, redaktör
jan.hermansson@pdworld.com


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×