Integration är modeordet

Publicerad 20/5, 2016 kl. 14:41

Integration är ett ord som varit på tapeten under ganska lång tid nu, i alla fall i Europa med tanke på alla flyktingar från Mellanöstern. Hur de som får stanna skall integreras i Sverige och andra europeiska länder?

Men på mässan Bauma pratades den en hel del om en annan typ av integration som har att göra med väggsågar. Nämligen att några tillverkare i allt större utsträckning börjar integrera kraftenheten för väggsågarna med själva sågen. Det vill säga allt i en enhet och inget kraftpaket som står på golvet förankrat med en kabel. Det som är unikt är att man lyckats hålla ner vikten på dessa nya enheter vilket bygger på en helt ny teknologi ifråga om elektronik. Tyrolit var först ut och sedan kom Hilti, eller var det tvärs om?. I båda fallen handlade det i alla fall om små väggsågar. På Bauma tisslades och tasslades det en hel del om att Hilti smygvisade en riktigt stor väggsåg i sin lounge för utvalda besökare. Det stämmer kan PD bekräfta som sett den med egna ögon. Pentruder visade också en stor integrerad väggsåg fast helt öppet i sin monter. I båda fallen har man lyckats hålla ner både format och vikt och det ser riktigt lovande ut och en verklig innovation på årets Bauma. Vi hoppas ju nu naturligtvis att sågarna kommer kunna beskådas på DEMCON också. Men vi ska hålla i minnet att det handlar om prototyper i båda fallen och det kan dröja innan de både kan testas eller ännu mer köpas i handeln.

Men alla ser inte enbart fördelar med integrerade kraftpaket eller E-boxar, som Hilti kallar det. Husqvarna har en annan syn på det hela. Med en separat kraftenheten som passar flera olika verktyg blir det smidigare att växla mellan olika arbetsapplikationer. Med på sikt integrerade kraftpaket i varje verktyg blir det både dyrare, mera komplicerat och tyngre arbetsmoment, tycker en del. Husqvarnas Prime-serie bygger på att kraftpaketen driver alla verktyg och att det är lätt att växla mellan verktyg. Framtiden får utvisa i vilken riktning utvecklingen kommer att gå men utan tvekan finns det många fördelar med integration bland annat mindre risk för avbrott och mindre ytan för vatten, slam och annat att tränga in i utrustningen.

Totalt sett så visades ett stort antal nya och intressanta produkter på Bauma och med all säkerhet kommer en hel del av dessa nyheter att finnas med på DEMCON i september för den svenska marknaden att titta lite närmare på, känna på och även testa. Som bekant är DEMCON en small mässa där tillverkare och användare får gott om tid att prata och utväxla idéer och erfarenheter. Så missa inte chansen att besöka mässan i år också. Datumen är 29-30 september på InfraCity så klart.

Men året är mässintensivt och innan dess ska branschen avverka fyra andra mässor, Maskinexpo, Svenska Maskinmässan, Load Up North och EntreprenadLive. Den här utgåvan tar sikte på Maskinexpo och Svenska Maskinmässan.

 

Jan Hermansson,

jan.hermansson@pdworld.com

Chefredaktör

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×