Holer Diamond Tools dominerar Nya Zeeland

Publicerad 21/10, 2015 kl. 14:26

Nya Zeeland är en liten men aktiv håltagarmarknad och den största leverantören med mer än 50 procent av marknaden på verktyg och maskiner är Holer Diamond Tools. PDs utsända, Malin och Lennart Östervald delar här med sig av sina intryck efter en resa i landet.

Den femte januari, 2015 anländer vi till staden Nelson på den Nya Zeeländska Sydön. Utomhus är det riktigt varmt, nästan för varmt, så att välkomnas av en kyligare luftkonditionerad luft när vi kliver in på Holers huvudkontor känns skönt.

 

 

Full fart på verksamheten

Holer Diamond Tools Ltd är Nya Zeelands största leverantör av verktyg och maskiner inom betonghåltagningsbranschen. De innehar mer än 50 % av den inhemska marknaden men framför allt så är de även exportörer. Under våra fem veckors vistelse i Nya Zeeland hade vi som mål att få titta närmare på det här företaget. Turligt nog går de tillbaka till arbetet efter juluppehållet ett par dagar tidigare än vad vi normalt sett gör i Sverige.

Den femte januari är den första jobbardagen efter ett par veckors jul- och semesterledighet. En av ägarna, Simon Holer möter upp och tar med oss direkt till personalrummet för att bjuda på en kopp kaffe. Som överallt i Nya Zeeland så känner vi av den gemytliga och trevliga atmosfären. Simon berättar glatt om att det naturligtvis var skönt att ha ledigt ett par veckor men att det också är skönt att komma igång igen eftersom de har fullt upp på företaget. Företaget Holer ägs idag av bröderna Simon och Phil men allt startades av deras österrikiske far som bosatte sig i Nya Zeeland för 45 år sedan. Deras pappa jobbade med betonghåltagning i Österrike och han var med om att bygga Europabrücke, den stora bron mellan Österrike och Italien som byggdes under åren 1960-63.

Sedan fadern startade Holer Ltd 1992 har de växt så det knakar. Här i Nelson på Sydön har de haft sitt huvudkontor och serviceverkstad i 15 år och de behöver utvidga, då de helt enkelt har vuxit ur sin kostym. Dessutom har företaget en filial i Christchurch på södra delen av Sydön och i Auckland på Nordön.

 

Ordning och reda

Efter att vi har druckit ur kaffet påbörjar vi en rundvandring på företaget. Även här slås vi av den goda ordningen det är på allt. Allt är pedantiskt sorterat, var sak på sin plats och det är rent och snyggt över allt. Först passerar vi expeditionsavdelningen. Det är här alla varor packas för att skickas vidare. Nya Zeeland, med sina 4,5 miljoner invånare, är ingen stor marknad med internationella ögon sett. Företagets största marknad ligger utanför landet. I snitt skeppas 60 000 artiklar iväg årligen.

En del av företagets affärsidé består i att importera produkter, kontrollera kvalitén, packa om i Holers egna förpackningar och sedan sälja vidare till kunder. Eftersom man är ytterst noggrann med kvalitén så lägger man ner mycket jobb på att säkerställa att produkterna håller Holers högt satta kvalitetskrav. Totalt köper de in varor från ett 30-40 tal olika leverantörer. Några välkända varumärken som man är återförsäljare för är Tyrolit, Diamond Products, ICS, HTC, Stihl med flera. De håller dock inte bara på med import och att sedan exportera vidare eller sälja lokalt. Holer tillverkar även egna diamantverktyg som säljs vidare till kund. Efter att ha blivit förevisade varumottagning och varukontroll gick turen över till höglagret där större maskiner lagras i väntan på att levereras.

 

Egen utveckling och tillverkning

I fabriksdelen som stod näst på tur var det full aktivitet och Simon visade oss företagets stolthet tillika deras senaste stora investering. Den bästa lasersvetsroboten på marknaden enligt Simon som nöjt demonstrerade processen. Från det att han tryckt in data så tog det två minuter för den helt datoriserade roboten att svetsa fast sex diamantsegment på borrstommen till ett kärnborr. De kan tillverka allt ifrån korta borr till borr på 3 meters längd. Andra verktyg som tillverkas är till exempel handsågar, specialtillverkade slipskydd för kantslipar med mera. Målsättningen är att kunna erbjuda kunderna vad de behöver och vara flexibla. Simon berättar att på en kunds begäran tillverkade man en golvslip som var 2.7 meter i diameter.

Simon tror själv att de har klarat att växa och få sin plats på såväl hemmamarknaden som på den internationella marknaden tack vara att vara kvalitetsmedvetna, noggranna, flexibla och inte minst innovativa. På hans agenda härnäst har han att ta tag i det angenäma ”problemet” att planera för att kunna utöka sina lokaler för att kunna fortsätta växa och möta framtidens behov. Vi önskar Holer Diamond Tools Ltd lycka till!

www.holer.co.nz

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×