HiB i Sydafrika

Publicerad 22/3, 2016 kl. 14:09

I höstas reste några medlemmar i branschföreningen Håltagningsentreprenörerna till Sydafrika. Dels passade man på att besöka mässan Bauma Africa och dels besökte man byggföretaget NMC i Johannesburg. Arne Holgersson höll i resan och berättar här kort om besöket i Sydafrika.

NMC höll som bäst på med att renovera ett stort köpcentrum i centrala Johannesburg. Arbetsplatschefen Rudolph Theunisson tog vänligt i mot HiB-grupp. På bygget arbetade cirka 300 personer och utav dessa var 200 lärlingar som togs om hand av 50 arbetsledare. “Ni kan förstå hur svår logistiken blir, men det  är en följd av politiken att så många som möjligt skall ha arbete”, berättar Rudolph. Lönen för en lärling är mellan 3000-5000 Rand/månad vilket motsvarar 2000 till 3250 kronor. Arbetsledarna har mellan 15 000-20 000 Rand rand/månad vilket är 10 000 till 13 000 kronor.

Rudolph visade gruppen rund på hela arbetsplatsen. Rudolph berättade att de hade strikta säkerhetsregler. Hjälm, västar och säkerhetsselar är ett krav på arbetsplatsen. Kanske inte något som är nytt för svenskar. Arne berättar att gruppen tyckte det var intressant att se en sådan arbetsplats med mycket folk i arbete och så många diskussioner. Betong till murningen blandades för hand. Kjell Nilsson som var med på resan och som är en erfaren murare kommenterade: “Den murningen gör jag själv på ett par dagar”. NMC hyr också in håltagare och specialföretag för särskilda objekt.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×