Grattis Byggmaskiner som fyller 30 år

Publicerad 14/3, 2013

Bäste läsareDå har det hänt alltså, för 2013:e gången sedan vår tideräkning. Det är nytt år igen. För många var slutet av 2012 som om marknaden stod på randen till undergång, ganska uppförstora av media. Men nu är vi här i början av 2013. Faktum är att vi börjar närma oss slutet av det första kvartalet och all de farhågor som blåstes upp under förra årets sista kvartal verksar så här långt ganska överdrivna.

Många är med ganska gott mod, både tillverkare och entreprenörer. De entreprenörer jag pratat med inför det här numret tycker rent ut sagt att det ser ganska bra eller i vissa fall väldigt bra ut. Orderböckerna är, om inte fulla, så fyllda några månader framöver och definitivt inte värre än förra året. Riktigt bra är det för landets vattenbilningsentreprenörer som går att läsa om längre fram i tidningen. Det finns gott om jobb så det räcker året ut. Riktigt så ser det kanske inte ut bland landets håltagare och rivare men betydligt ljusare är bilden än vad som förutspåddes förra året.
På tillverkarsidan upplevs kanske en något större försiktighet än tidigare. Första kvartalet på året är som regel lite lugnare innan jobben på allvar kommit igång. Men i år är inte som alla andra år och det finns en viss risk för vad vi brukar kalla Bauma-effekten. Den tyska mässan i april som arrangeras vart tredje år spelar faktiskt en viss roll på konjunkturen. Inte att den skapar jobb för entreprenörerna men mässan rör upp en hel del positiva känslor som till viss del kan förvränga verkligheten. Det är först i maj som vi på allvar vet hur det här året kan komma att utvecklas.
Men innan det är dags för Bauma har vi vår egen hemmamässa att tänka på, Byggmaskiner 2013 som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg. I år fyller faktiskt Byggmaskiner 30 år. Mässan i Göteborg har spelat en utomordentligt stor roll för den svenska byggmaskinmarknaden under många år. I takt med att konjunkturerna varit lite knackiga har också Byggmaskiner fått utstå en del kritik om att budskapet inte varit tydligt vilket också lett till att vissa besökargrupper svikit. Inför årets mässa har man dock gjort en ordentlig nystart. Man har ökat fokus på de produktgrupper mässan vänt sig till historiskt sett det vill säga framförallt byggmaskiner. Man har nästan helt plockat bort de produkter som ställde ut under namnet Scanbygg och namnet i sig är helt borttaget. Nu heter mässan kort och gott Byggmaskiner. Att göra en så pass omfattande helomvändning innebär också att mässan automatiskt slimmas eller krymper en aning. Det är ett helt naturligt resultat av förändringen. I stort är de flesta aktörer inom diamantverktyg, håltagning och slipning samt polering av golv med på mässan. Leverantörerna av rivningsutrustning, i alla fall tung sådan har man kanske inte lyckats få med denna gång heller. Men de har å andra sidan aldrig valt att ställa ut på mässan. Vad som Byggmaskiner dock stärker från år till år är gruppen leverantörer till den svenska maskinuthyrningsbranschen. Byggmaskiner 2013 har en riktig utmaning framförsig och kanske den 30:e gången mässan arrangeras blir en tydlig vändning tillbaka till rötterna. Som branschtidning ser vi mycket fram emot den viktiga mässa i Västsverige för hela Sverige.
Det är nu 18:e året som jag skriver den här spalten. Åren går fort och det märker man framförallt på att barnen blir allt äldre. Man märker kanske inte i samma utsträckning att man själv åldras. Men det blir tydligare när en förälder lämnar jordelivet. Mitt 2013 började inte på det sätt jag skulle önska när min far gick bort i början av februari efter en tids sjukdom. Han fick ett långt och värdefullt liv men oavsett är saknaden stor när i livet en anhörig försvinner. Jag är dock tacksam för den tid jag fick lära känna honom. Men när man når den punkten då man själv helt plötsligt befinner sig som äldsta generation då slår åldersklockan till. I alla fall i mitt fall. Man kanske börjar fundera på om man tar vara på livet, om man lever det på rätt sätt, vad som är viktigt och inte viktigt, ska jag göra andra prioriteringar eller ska jag leva på som tidigare? När livet rusar på stannar man sällan till och funderar. Men när det förändras på något sätt bromsas allt upp och det uppstår tid för eftertanke. Min egen paroll är nog trots allt att låta livet gå vidare ungefär som tidigare men ge sig själv tid för eftertanke. Kanske försöka att inte jaga upp sig själv över saker som egentligen inte har så stor betydelse i det stora hela. Att i större utsträckning försöka leva livet fullt ut varje dag istället för att bara se det rusa förbi fyllt av olika typer av krav eller måsten. Helt plötsligt fick den här spalten en lite filosofisk “touch”. Men vi är ju människor också trots att vi älskar prylar som diamantverktyg, rivningsgripar, återvinningskrossar, golvslipningsmaskiner med mera. Det finns ju en annan dimension av livet även för oss. God fortsättning på 2013.

Jan Hermansson, redaktör
jan.hermansson@pdworld.com


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×