En karlstápôjks resa i vida världen

Publicerad 18/5, 2015

Född och uppvuxen i Karlstad, över tio år i Tyskland och sedan 2006 kanadensare. Och den röda tråden har sedan start varit håltagning i alla dess former. Möt Andreas Külz.

En berättelse om en människas liv är bland det mest fascinerande som finns. I alla fall tycker vi på Professionell Demolering det. Det är därför vi under de 20 år som tidningen funnits har publicerat så många berättelser om de människor som jobbar i den här branschen. Och det är lika roligt varje gång att berätta en historia om håltagning, rivning, golvslipning eller någon av de verksamheter som vi skriver om. Någon kanske tycker att det kan verka tjatigt i längden när det handlar om en så smal bransch. Men vi tycker raka motsatsen. Det kan aldrig bli tjatigt för våra berättelser handlar främst om människan bakom och det finns inte en människas berättelse som liknar en annan. Så vi tänker fortsätta att berätta och i den här artikeln kan du läsa om Andreas Külz, en håltagare från Värmland som efter några svängar i Europa slog sig ner i Kanada och fortsatte arbeta som håltagare.

Med pappa på Rivteknik
Det är säkert flera av er som läser den här tidningen regelbundet som känner Andreas Külz från Karlstad. Sedan 2006 bor han i staden Kitchener som ligger i södra Kanada mitt bland de “Stora Sjöarna” Ontario, Erie och Huron. Han bor där med sin fru Mandy och sina tre barn Kayla 12, Alexa 9 och Morgan 7. Kitchener ligger cirka 10 mil från Toronto och har en folkmängd på cirka 230 000 vilket är omkring tre gånger så mycket som Karlstad. Andreas jobbar som håltagare på företaget Graff som idag ägs av amerikanska Penhall. Penhall räknas som en av de största håltagarkedjorna i världen. Om inte den största.
Men historien Külz börjar i Karlstad när Andreas föddes. Andreas är 40 år idag och större delen av sitt vuxna liv har han arbetat som håltagare. “Jag kom tidigt in i håltagnings- och rivningsbranschen genom min far som var Brokk-operatör på Rivteknik i Karlstad. När jag var ledig från skolan följde jag ofta med pappa på olika byggen”, berättar Andreas. Andreas har håltagning och rivning i blodet men har en industriell teknisk utbildning vid Rikssågverksskolan i botten.
Andreas kommer särskilt ihåg några viktiga större projekt som han varit med om i Sverige som har haft betydelse för hans inlärning av yrket. “Jag hade ett guldjobb på Commerce i Skövde sommaren 1992 där vi rev, borrade och sågade en massa. Sedan kommer jag ihåg ett jobb på Kvarnsvedens pappersbruk sommaren 1993 som var ett projekt där jag lärde mig en massa om håltagningsyrket. Värdefulla milstolpar i min karriär”, säger Andreas.

“Long story short”
Men vägen till familj och boende i Kanada började 1994. “Long story short” som Andreas säger började med det faktum att Andreas pappa kom från DDR, eller Deutsche Demokratische Republic, som Östtyskland hette på tiden innan muren föll. Tack vare tysktalande pappa fick Andreas och hans bror språket på köpet. Andreas berättar att det var ont om jobb på den tiden. Han hade gjort lumpen och Rivteknik hade lagts ner. Utsikterna för jobb i Sverige såg ganska dystra ut. Han fick ett så kallat KAS-jobb och jobbade på Arnessons i Kil ett tag. Ett av projekten som han jobbade med utfördes i Tyskland och blev anledningen till att familjen så småningom flyttade till Mannheim i Tyskland. Här startade man en liten håltagningsfirma och affärerna snurrade på. Inför fotbollsmatcher brukade Andreas och hans bror besöka en irländsk pub som låg i stan. Här träffade Andreas Mandy år 2000 som sedermera blev hans hustru. Tillsammans fick de två döttrar i Tyskland. “Min fru kom från Stratford i Kanada och började få hemlängtan, så vi bestämde oss för att anta en ny utmaning i våra liv och flytta till Kanada och det var året 2006”, säger Andreas.
Innan flytten hade Andreas letat upp så många håltagningsfirmor han kunde hitta i det område som man kom att bo i. Redan andra veckan i Kanada reste Andreas med sin svärfar till Toronto som inte ligger så långt frän Kitchener där familjen bor. På hemvägen från Toronto passade Andreas på att lämna in sitt CV hos håltagningsfirman Graff i Toronto. När han kom hem samma dag hade han ett meddelande på telefonsvararen att de ville träffa honom för en intervju nästa dag. Efter intervjun var saken klar, han blev anställd. Sedan dess har Andreas jobbat för Graff som idag heter Graff/Penhall. Bolaget köptes upp av amerikanska håltagnings- och rivningsjätten Penhall som idag räknas som en av de absolut största håltagarna i världen.

Både lika och olika
Andreas trivs jättebra på jobbet och tycker inte att det är några gigantiska skillnader att jobba som håltagare i Kanada eller Sverige. Det finns både skillnader och likheter. “En likhet är att det är svinkallt i båda länderna vintertid. Negativt i Kanada, liksom i USA, är att man måste ha med sig sin egen ström på arbetsplatserna. När vi exempelvis jobbar i stora kontorsbyggnader måste vi ha med oss en stor transformator som en elektriker måste ansluta då de flesta byggnader har 600 volt och våra maskiner använder 480 volt. Det ser man inte i Sverige”, säger Andreas. Han tillägger också att mycket drivs med diesel där borta vilket inte är det bästa för miljön. En tydlig skillnad som Andreas framhåller från Sverige är att på svenska arbetsplatser anstränger man sig mer för att göra arbetet lättare för håltagaren. Utrustningen är lätt och de finns en massa hjälpmedel som underlättar arbetet som exempel borrstativ med Gyro-funktion. “Något sådant tänkande är ovanligt bland cheferna här. Om jobbet skal bli smidigare måste vi håltagare själva övertyga våra chefer. Det är helt annorlunda i Sverige. Men jag trivs här i Kanada och jag trivdes i Sverige också”, säger Andreas okomplicerad som han är.
Andreas berättar att det har skett en hel del utveckling inom håltagaryrket i Kanada sedan han kom hit 2006. “När jag kom hit var skillnaden mellan Kanada och Sverige större. Utrustningen var som regel ganska gammal och inte alls användarvänlig. Dom väggsågar vi använde var mest Longyear 360 eller Hydrostress. HF-sågar var en otänkbarhet. Det var först 2009 vi fick en HF-såg från ett företag som heter DTI men kvaliteten var medioker och den gick sönder hela tiden. Den borrutrustning som användes var främst Milwaukee eller Black & Decker med stora klumpiga stativ och motorn var alltid i ett stycke med matarhuset. Nu kör vi mest Hilti när det gäller borr- och sågutrustning. Först 2012 fick jag min efterlängtade Hilti TS-20 och sedan dess har bolaget köpte sex utrustningar till”, berättar Andreas.
Andreas berättar att säkerheten har alltid prioriterats högt på arbetsplatserna. Det är ingen skillnad från Sverige. Han tycker att Penhall är en väldigt bra arbetsgivare ifråga om att värna om håltagarnas säkerhet. Dom backar alltid upp sina anställda om något skulle gå snett på arbetsplatsen. Om det exempelvis är säkrare att hyra en lift för 400 dollar så är det aldrig någon diskussion utan man hyr in det som behövs. Hjälm, skyddshandskar, visir och skyddsskor är en självklarhet på alla arbetsplatser. “När vi golvsågar här är det krav på att bära så kallade “High Voltage-handskar”, isolerade gummistövlar och handtagen på golvsågarna är alltid av icke strömförande material”. Andreas berättar att GPR-utrustning (Ground Penetration Radar) används i stor utsträckning i Kanada. I Sverige är GPR ovanligt men i Kanada är det dels en säkerhet och en bra extra inkomst för håltagaren.
Andreas säger att han tycker effektiviteten är högre i Kanada än i Sverige. Han tror att detta har att göra med betongens hårdhet. I Kanada är betongen mycket mjukare. Han berättar att han på vissa jobb väggsågar 100 meter på en dag med en betongtjocklek på cirka 230 mm. På senare tid med nyare utrustning har effektiviteten gått upp ytterligare plus att “downtime”, när utrustningen står still på grund av fel, har minskat betydligt tack vare bättre utrustningar och maskiner. Andreas berättar också att metoderna skiljer sig ibland mellan Kanada och Sverige. “Ett bra exempel är att i Sverige när man inte kan översåga så borrar man i varje hörn. Här i Kanada använder man uteslutande kedjesågar eller ringsågar när man avslutar hörnen. Det handlar uteslutande om bensindrivna kedje- eller ringsågar. Andreas berättar att man har en hydraulisk kedjesåg med 600-svärd men den har legat på en hylla och samlat damm sedan 2006.
I Kanada är trots allt hydrauldriven utrustning det som fortfarande används mest. Men användandet av HF-utrustning är på frammarsch och ökar snabbt. “Vi underhåller bara våra hydrauldrivna maskiner. När de är slut fasas dom ut. Det köps inga nya. Jag tror att de flesta av våra chefer är övertygade om att det är HF-utrustning som är framtiden. Mindre “downtime” som jag nämnde men om något skulle gå sönder så ringer jag Hilti och oftast har jag en reservutrustning inom någon timme. HF-maskinerna kan dessutom sättas in på de flesta jobb med hydraulmaskiner eller där hydraulutrustningar är för tunga att släpa uppför trappor. I våra bilar har vi Longyear 360 med hydraulenheten fast monterade i bilarna men ibland räcker inte hydraulslangarna eller att de gått sönder och då åker HF-grejerna fram direkt”, säger Andreas.
Andreas tror att det bara är en tidsfråga innan HF-tekniken slår igenom fullt ut i Kanada. “Vi har bevisat så många gånger att produktionen inte går ner med HF-utrustning, som tidigare var det den kritiken den fick utstå. Idag ser jag även mindre firmor som kör med HF-maskiner”, säger Andreas.
Det som just nu diskuteras inom Graff/Penhall är att satsa på Husqvarnas Prime-system för ring och kedjesåg. Andreas berättar att han argumenterat hårt för att med Prime kan man både spara tid i produktionen och få mera plats i bilarna. Dessutom tycker Andreas att man med Prime inte limiterar sig till tunga hydraulenheter. Andreas väntar nu på ett positivt svar så man kan gå vidare och investera i Prime.

Kraven på håltagarna
Bland håltagarfirmor i Kanada och framförallt Penhall finns riktlinjer för hur mycket en håltagare ska prestera per timmer eller dag. Men allt berör naturligtvis på själva jobbet i sig som kan variera mycket. Men i genomsnitt skall exempelvis en väggsågare hos Penhall såga cirka 2 meter i timmen. Andreas framhåller dock att håltagarens säkerhet kommer först hos Penhall. Man prioriterar också att de anställda har en positiv attityd mot slutkunderna och att håltagarna arbetar självständigt och löser problem själva på plats med säkra arbetsmetoder, något som också har betydelse för arbetstakten.
Vad gäller den utrustning man använder så bestod den som sagt tidigare av ganska tung hydraulisk utrustning. Men sedan några år tillbaka har HF-utrustning gjort inträde och det har dykt upp allt fler europeiska varumärken. “Vad gäller väggsågar och borrsystem så använder vi in nuläget mest utrustning från Hilti. Vi har nyligen köpt två Hilti vajersågar men i övrigt kör vi Tyrolits grejer. När det kommer till elektriska golvsågar kör använder vi enbart amerikanska Diamond Products som för övrigt ägs av Tyrolit. När det kommer till dieseldrivna sågar använder vi Husqvarna. Diamantverktygen kommer uteslutande från Hilti, Husqvarna och Diamond Products. Jag upplever att i Kanada är Diamond Products starkast”, berättar Andreas.
Andreas bor som sagt med sin familj i staden Kitchener som ligger ungefär 100 km väst om Toronto där Graff/Penhall ligger. Andreas har bilen hemma hos sig och utgår därifrån. Han får nya uppdrag per email och arbetar i huvudsak i sydvästra delen av provinsen Ontario som spänner över områdena Kitchener, Windsor och Niagara. “Det är ett ganska stort arbetsområde så det är inte ovanligt att man kör cirka 40 mil vissa dagar. Jag har allt i bilen som väggsåg, golvsåg, tre borrsystem, handkap, vattentank, borr upp till 350 mm och klingor upp till 1200 mm samt lite annan extrautrustning”, säger Andreas.
Penhall som äger Graff är som sagt amerikanskt och grundades 1957 i Kalifornien. Idag har man 39 lokalkontor i USA och två i Kanada. Andreas berättar att som kanadensare kan man inte arbeta i USA utan tillstånd men tvärs om går bra, underligt nog. Däremot händer det att Graff/Penhall lånar ut utrustning till amerikanarna. Det händer att Andreas och hans kollegor är på utbildning i USA eller utbildar amerikanska kollegor.

En perfekt ambassadör för håltagning
På det mera privata planet så ägnar Andreas så mycket tid som möjligt med sin familj. Under veckorna blir det inte så mycket ledig tid. Andreas jobbar ganska långa dagar, frugan jobbar en del kvällar och barnen spelar fotboll och sjunger i kör. Men däremot på helgerna har man mer tid för varandra. Man gillar att vandra och göra diverse utflykter till nationalparker. Dessutom är Niagara-fallen bara en och en halv timme med bil från Kitchener. På sommaren blir det mycket bad i framförallt Lake Huron som är en av de Stora Sjöarna. Men Kanada är liksom Sverige ganska kallt och familjen gillar att sticka iväg till värmen lite då och då och man reser då främst till Karibien. “Det är oftast lite lugnare i januari och februari så då brukar vi sticka i väg till värmen. Det har tyvärr inte blivit några resor till Sverige sedan 2006 men jag planerar att resa dit i år”, säger Andreas.
Det händer väl att Andreas ibland saknar Sverige men han trivs mycket bra i Kanada. Hemma är där familjen, fru och barn finns runt honom. “Jag och min fru har båda bra jobb som vi trivs med och ett hus som vi älskar så några planer på flytt till Europa finns inte”, säger Andreas.
På frågan om han funderat någon gång på att starta eget svarar han att troligen har alla håltagare funderat på det någon gång. “Det är nog en dröm för alla att vara sin egen men jag trivs väldigt bra med att jobba på Graff/Penhall. Men man ska ju aldrig säga aldrig”.
“Jag hoppas snarare att Penhall kan ha nytta av mig i framtiden när jag inte vill jobba i fältet mera. Jag gillar att dela med mig av mina kunskaper till de yngre och jag har tränat tre unga killar de senaste åren. Den typen av jobb gillar jag och jag kan se mig göra något i den stilen när jag blir äldre”, säger Andreas.
Håltagare som Andreas Külz, som sysslat med håltagning hela sitt liv, är en tillgång för branschen och en bra förebild för unga som ska läras upp och ta sig in i verksamheten. Det handlar om att förstå de olika metoderna och välja vilken metod som är rätt för jobbet som skall utföras. Att sedan kunna förmedla kunskaperna till andra på ett effektivt sätt är inte alla förunnat. Andreas besitter dock utan tvekan den känslan vilket han bevisat i den här berättelsen. Det kanske inte bara som entreprenör man har nytta av Andreas kunskaper. Han skulle även passa bra som ambassadör för ett varumärke.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×