Jan Hermansson

En fulladdad utgåva inför DEMCON 2018

Publicerad 19/9, 2018 kl. 11:03

Bäste kollega

Allt för många ledare i svenska branschtidningar handlar om vädret när det är brist på ämnen. Men den här gången kan jag inte låta bli att skriva några rader om den varmaste sommaren sedan mannaminne. Vädret har ju så oerhört stor betydelse för oss svenskar då vi sannerligen inte är bortskämda med bra väder. Man hör sällan en spanjor prata väder.

Men i år har vi haft en kanonsommar som började redan i maj och det var först en bit in i augusti som vi fick en släng av traditionellt svenskt sommarväder. Men sedan kom värmen tillbaka och just nu upplever vi lite av en brittsommar. Med mässan DEMCON i annalkande hoppas jag naturligtvis att det varma vädret håller i sig. Startfältet inför mässan ser bra ut och i den här tiden hittar du all information om mässan som du behöver och lite till. Du som tänker besöka DEMCON vet väl om at du kan skriva ut din entrébiljett på www.demcon.se under rubriken Besökare och Entrébiljetter. Även om den här utgåvan handlar väldigt mycket om mässan så finns en hel del andra godbitar. Vår redaktör Mikael Karlsson har besökt företaget IPE Göteborg under augusti. IPE säljer och serverar som bekant bland annat La Bounty sedan 1980-talet. Du hittar också en intressant temaartikel om den svenska rivningsbranschen med ett flertal korta texter om en handfull svenska rivningsentreprenörer och bland annat ett reportage om rivningsentreprenören BTT som nu även satsar på vattenbilningstjänster.

För några veckor sedan besökte jag Los Angeles och Kalifornien. Då vi även ger ut en internationell tidning och en amerikansk tidning i ämnena rivning, håltagning och återvinning så besöker jag USA ganska ofta. Den här gången var det ganska slående att det är full fart på byggandet i alla fall i södra Kalifornien. Det byggs bostäder, kontorshus och infrastrukturen i form av vägar och broar repareras och byggs ut i större grad än vad jag sett tidigare. Samtidigt pågår ett politiskt krig mellan Trump administrationen och de amerikanska demokraterna och det råder tydliga inre stridigheter i det republikanska partiet. Donald Trump är vecka efter vecka i det ena blåsvädret efter det andra. Samtidigt som jag var i Los Angeles gick senator John McCain ur tiden efter en tids sjukdom, 82 år gammal. Han led av en hjärntumör och valde själv att avsluta sin cancerbehandling. Att McCain var en mycket aktad och omtyckt politiker råder ingen tvekan om. På alla offentliga byggnader och även andra byggnader som hotell, shoppingcenter och liknande flaggades det på halv stång under minst en vecka. McCain ansågs som USAs bästa president trots att han aldrig blev president. “A true American hero”, var det allmänna omdömet om John McCain bland republikaner som såväl demokrater. Även om vi svenskar inte är så bekväma med hjälteepitet så imponeras jag av denne politiker när jag läser hans biografi. Han verkade inte vara den stridstupp som så många andra amerikanska politiker i hans position utan arbetade för att bygga broar mellan republikaner och demokrater och med samverkan arbeta för ett bättre USA. Han var öppet motståndare till Donald Trump. McCain var en väldekorerad militär, fyrstjärnig amiral och deltog som stridsflygare under Vietnamkriget. Han sköts dock ner vid ett anfall och hamnade i en sjö. Under händelsen bröt McCain båda armarna och ena benet. Han tillfångatogs och satt som krigsfånge i fem år på det beryktade fånglägret Hanoi Hilton. Vid hans begravning vid Washington National Cathedral närvarade ett stort antal politiker och delegater från den amerikanska senaten och bland annat Barack och Michelle Obama, George W och Laura Bush samt Bill och Hillary Clinton. Dock inte Donald Trump!

 

 

Jan Hermansson, 

jan.hermansson@pdworld.com

Chefredaktör

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×