Elverktyg: årets nykomlingar!

Publicerad 2/4 kl. 12:12

Senaste året har kantats av flera spännande nyheter på elverktygsfronten. Här är några av de främsta nyheterna, för användaren som söker mobilitet (och miljövänlighet) för arbetsuppgiften.

En av dem som satsar på mobilitet på arbetsplatsen är Hikoki, som släpper nya 36V Multi Volt-verktyg och 36V-batterier. Med Hikokis egna ord är styrkan i verktygen densamma som i ett 230V nätdrivet verktyg. Multi Volt-batterierna går att användas i alla Hikokis verktyg, såväl 18V som 36V. Anslutningstekniken upptäcker automatiskt om maskinen är 18V eller 36V och justerar därefter spänningen, 5,0Ah för 18V och 2,5Ah för 36V. Batterierna har 1500 laddcykler och tre års garanti.

De nya 36V-maskinerna har samma storlek, vikt och ergonomi som 18V. 36V-maskinerna är dessutom 110 % snabbare med Multi Volt-batterier än 18V-maskinerna, beroende på maskintyp. Det integrerade kylsystemet gör så att batteriet värms upp långsammare, vilket har en positiv effekt på dess kapacitet och livslängd. Med medföljande laddaren UC18YSL3 laddas Multi Volt-batteriet fullt på 32 minuter. Laddaren kan även användas till 18V slide-batterier. Motorerna är kolborstfria.

Hikokis 36V-sortiment kommer att breddas för att bli en heltäckande plattform. Först ut på den svenska marknaden släpper Hikoki åtta verktyg med kompletterande produkter i sortimentet Multi Volt under vintern 2018/2019.

 

Dewalt

Dewalt lanserar nya borrhammaren DCH733, som ingår i 54V XR Flexvolts 8 kg-sortiment med SDS Max-fäste. Det är den hittills starkaste batteridrivna SDS Max-borrhammaren från Dewalt, specialutvecklad för tunga betongkonstruktioner, rivningsarbeten och avancerade infästningar i murverk. DCH733 har en slagstyrka på 13,3 Joule och klarar borrningar på upp till 48 mm i betong, vilket innebär att den har kapacitet att (med ett DCB547-batteri) borra åtta 32 x 180 mm hål på en enda laddning.

Borrhammaren ingår i Dewalts säkerhetsprogram Perform & Protect, vilket innebär att vibrationer, användarkontroll och dammhantering tas i beaktande. Vibrationsnivåerna ligger på 9,0m/s² tack vare sitt antivibrationshandtag. Ett mekaniskt och elektroniskt antirotationssystem ger kontroll och stänger av maskinen om något skulle gå fel. Tillbehör som skyddar mot skadliga dammpartiklar finns tillgängliga.

Ytterligare en nyhet i Dewalts 54V Flexvolt-serie är betongkapen DCS690 (230 mm), som är designad för att snabbt skära igenom material som till exempel sten, betong och asfalt. Med hjälp av en inbyggd överbelastningsindikator kan användaren anpassa kaphastigheten och skärkraften under kapningar för ökad säkerhet och färre avbrott. Den har även ett dammkontrollsystem som matar vatten på båda sidor om klingan och därmed skyddar mot damm. Betongkapen är utrustad med kolborstfri motor, har ett varvtal på upp till 6600 RPM och ett skärdjup på 83 mm.

 

Flex Scandinavia

Flex Scandinavia lanserar tigersågen RSP DW 18.E-EC med dubbellagrad lyftstångsstyrning med vibrationsbalansering. Den har en nyutvecklad, kolborstfri EC-motor med 10 % längre livslängd, 20 % mer effekt och 65 % effektivare användning av batterikapaciteten. Det steglösa och justerbara pendelslaget från 0-3 mm gör att avverkningen är snabbare och att temperaturutvecklingen på sågklingan minskas. Tigersågen har en slaglängd på 32 mm, tomgångsslagtal 0-3000/min och är utrustad med hastighetsreglage för hastighetsjustering. Med en vridbar sko med öppen topp får användaren optimal syn under skärningen. Bladen finns i olika längder och utföranden, anpassade för bland annat trä, metall och rivning. Låsknappen på maskinen förhindrar felaktig användning och oavsiktlig start.

 

Milwaukee

Milwaukee lanserar sin snabbaste och mest kraftfulla 18V SDS-Max kombihammare, M18 FMH. Kombihammaren generar samma effekt som ett nätdrivet verktyg i samma storlek, har en elektromagnetisk koppling och klarar av att mejsla ett halvt ton material per laddning. Kopplingen aktiveras vid kärvning för att undvika överrotation och minimerar den potentiella rotationen till endast 45 grader. Den är utrustad med Milwaukees mobilfunktion One-Key som möjliggör spårning, hantering och skydd direkt via deras app. Kombihammaren är utrustad med M18 Redlithium-Ion High Output 12,0 Ah-batteri (M18 HB12) som levererar 50 % mer kraft, genererar 50 % mindre värme och ger 33 % längre drifttid än ett 9,0 Ah-motsvarigheten (M18 B9).

Dessutom lanserar Milwaukee sin nya 18V M18 Fuel-sticksåg FBJS-502X. Den använder sig av Milwaukees kolborstfria Powerstate-motor som levererar bibehållen hastighet vid 3500 SPM. Med ett Redlithium-Ion 5,0 Ah-batteri har den en total sågningskapacitet på 32 m i 19 mm laminerad träfiberskiva. Sågen har ett verktygslöst sågbladsbyte, tvåhänta på- och avströmbrytare och sex såghastigheter med automatiskt startläge. Sticksågen har en obelastad slaghastighet på 800-3500 spm, maximalt sågdjup på 100 mm i trä och en slaglängd på 25 mm.

 

Ryobi

Ryobi lanserar i år sin nya sticksåg R18JS7, med ny förstärkt sågpendel som förbättrar exaktheten av varje slag. Den borstlösa motorn levererar upp till 3500 slag/min och 25 mm slaglängd. Med dess aluminiumbas får den ökad stabilitet, kontroll och uthållighet. Övriga produktegenskaper är en hastighetskontroll där man 

kan justera hastigheten med en hand under tiden du sågar, skydd till basplatta som minimerar repor på omtåliga ytor, fyrstegs justerbar pendelrörelse som ökar verktygets prestanda, verktygslös vinkeljustering från 0-45 graders vinkel vänster/höger, dammutsug och gummibeläggning för komfort och kontroll i flera fattningar.

En annan nyhet från Ryobi är deras mest kraftfulla rivningsverktyg, den borstlösa 18V-tigersågen R18RS7 med 40 % mer kraft och längre driftstid än andra 18V-tigersågar från Ryobi. Den har en hastighet på 3200 slag/min och en slaglängd på 30 mm. Elektroniken kommunicerar med alla Ryobi 18V Lithium-batterier. Vid användning identifierar motorn och batteriet vilken effekt som krävs. Anti-Vibe-handtaget hjälper till att absorbera vibrationerna. Tigersågen har ett verktygslöst bladfäste, en säkerhetsbrytare för att förhindra oavsiktlig start, inbyggd LED-lampa och justerbart anhåll som gör det möjligt att styra vilken del av sågbladet som ska användas. Tillsammans med Ryobis ONE+ 5,0 Ah Lithium-batteri når denna tigersåg upp till 260 kapningar av reglar på 45 x 90 mm.

 

Festool

Festool släpper isolersågen 18V ISC 240 Li EB-Basic med sågblad med vågformade tänder (SG-240/W-ISC) och adapterbord med mera. Den kan användas för sågning i isoleringsmaterial av till exempel glasull, stenull, mineralfiber och naturfiber, samt ljudisoleringsplattor i PUR eller polystyren. Du kan använda den på fri hand eller med styrskena och anslagssystem (som finns i set eller som tillbehör) för upprepade, raka snitt med exakta vinklar. Sågbladen är avstämda med stabiliseringsblad för snabba snitt och har ett sågdjup på upp till 350 mm. Bladen byts utan verktyg. 18V Li-jonbatteriet tillsammans med den borstfria EC-TEC-motorn ger hög hastighet. EC-TEC-drivningskonceptet ger hög kraftutveckling med liten energiförbrukning. Det finns även ett integrerat bajonettlås, Cleantec, som koppling mellan dammsugare och verktyg. Varvtalet är reglerbart för materialanpassa arbetet. Övriga produktegenskaper är FastFix, som underlättar byte av verktyg vid till exempel fräsning, sågning och hyvling, samt ett patenterat rälsstyrsystem för säker styrning av såg- och fräsverktyg.

 

Ny batteridriven kap från Husqvarna

På Bauma 2016 presenterade tyska tillverkaren Stihl en serie bateridrivna kapmaskiner. Serien har tidigare presenterats i PD och heter TSA 230. Enverklig innovation och en intressant markör för åt vilket håll utvecklingen är på väg. På mässan World of Concrete var det Husqvarnas tur att släppa sin första batteridrivna kapmaskin, Husqvarna K 535i XP. I nuläget har PD ganska lite teknisk information om nyhet men hoppas publicera mera fakta i PD som är mässnummer för mässan Bauma som hålls i april. Nyheten kommer med all säkerhet att lanseras på Bauma för europamarknaden. Är det här början på att branschen i framtiden kommer att se fler batteridrivna maskiner som borrsystem, vägg- och vajersågar, golvslipar och liknande? I nuläget har batteritekniken inte kommit så långt så att den kan leverera den kraft och livslängd som en vanlig eldriven maskin kan. Men kommer detta vara möjligt i framtiden? Kommer batteritekniken att kunna leverera den kraft som behövs och hur tunga blir batterierna? Om man behöver bära batterierna i en väska på ryggen är det tveksamt om det kommer att funka.

 

AGP Power Tools

Sist men inte minst släpper AGP Power Tools sin elektriska 230V handkap C16. Den är kompakt, välbalanserad, lätt och säker och har ett sågdjup på 150 mm och en maximal klingdiameter på 415 mm. Dessutom har AGP Power Tools även en mindre 230V C14-såg (sågdjup 125 mm och maximal klingdiameter 350 mm), som är lika kraftfull som C16 och dessutom har ett dammskydd. Dessutom levererar AGP även betongslipen G125 med variabel hastighet, justerbart handtag och verktygslöst nosskydd. I Sverige är Jack Midhage AB återförsäljare för AGP.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×