Från vänster Christer Jansson, Jakob och Roger Jonasson.

Drome, nytt Premium Brand i Sverige

Publicerad 11/4, 2017 kl. 10:45

“Från och med 2017 ska namnet Drome vara på alla svenska håltagares läppar. Ett nytt “premium brand” från Västergötland”, berättar Roger Jonasson ägare och grundare av Drome AB i Dalstorp.

Företaget Drome i Dalstorp, tre mil söder om Ulricehamn, dök liksom upp från ingenstans i den svenska håltagningsbranschen för några år sedan. Företaget grundades dock redan 2005 av Roger Jonasson. När Professionell Demolering träffar Roger och hans kolleger på företaget i Dalstorp skulle det visa sig att Roger har en gedigen industribakgrund och har gjort en resa som få i hans ålder hunnit vara med om. Han skulle komma att ta många omvägar innan han började handla med diamantverktyg, som är huvudnäringen idag. “Jag känner att vi hamnat rätt. Diamantverktyg för så kallade Heavy Users med höga krav på kvalitet, skärhastighet och livslängd, det är där vi hör hemma. Och det ska vi bevisa”, säger Roger.

 

Raketkarriär som kraschade i väggen

Roger är född och uppvuxen inom textilsektorn i Ulricehamn. Textilindustrin som under många år har dominerat bygden i den här delen av Västergötland. Rogers pappa jobbade i branschen och redan i slutet av tonåren började även Roger att arbeta i samma bransch. Han tog anställning i företaget IRO, där hans pappa arbetade. IRO tillverkar maskiner för textiltillverkning och har gjort sedan 1950-talet. Roger har gått den långa vägen så att säga. Han började arbeta på fabriksgolvet en gång i tiden. Gjorde karriär inom bolaget, hamnade på olika chefspositioner, blev divisionschef och hamnade till sist på den absoluta toppen inom bolagsgruppen. Man hade dotterbolag utomlands med tillverkning både i Sverige, Italien, Tyskland och Kina. En verksamhet som Roger också ansvarade för. Roger levde hela tiden i hetluften och var ständigt på resande fot någonstans i världen. Ekorrhjulet snurrade fortare och fortare. Men sedan tog det stopp. Pressen blev för hård och Roger gick in i väggen, som det populärt heter, och han sjukskrevs mellan åren 2002 och 2004.

 

In i stenbranschen

Efter tillfrisknandet gick inte Roger tillbaka till IRO. Han hade fått nog och ville sadla om. “Att bli utbränd av sin arbetssituation är något jag inte önskar någon. Det var en hemsk upplevelse och jag har än idag en del sviter av det. Jag har exempelvis svårt att sätta mig i ett flygplan igen, i alla fall inte på fönsterplats. Numera sitter jag alltid vid gången långt fram i planet nära dörren. 

Efter IRO och sin sjukdomstid bestämde Roger sig för att göra något nytt. Han behöll kontakterna med tillverkarna i Kina och 2005 bildade Roger Drome AB. Verksamheten i det egna bolaget var till en början import av hjälpmedel och utrustning för kontoret. Året därpå, 2006, fick Roger frågan av en vän om han var intresserad att ge sig in i naturstensbranschen. Roger nappade på idén och man beslutade att tillsammans börja importera natursten. Verksamheten placerades i det nya bolaget Stenia. En stor del av produkterna importerades från Kina och Portugal. Roger har aldrig varit den som legat på latsidan och verksamheten tog snabbt fart. Som mest importerade man 900 containers från Kina och 16 tusen ton natursten från Portugal per år. Man förvärvade en bearbetningsfabrik i Sverige som var komplett med maskiner och anställda. Affärerna i Stenia snurrade på riktigt bra och man tillverkade alla typer av produkter i natursten. 2010 började man även intressera sig för svenska naturstensprodukter vilket resulterade i att man förvärvade ett gammalt nedlagt stenbrott i Bohuslän. Under en tid var Stenia störst på naturstensprodukter i Sverige. Stenbolaget S:t Eriks började intressera sig för verksamheten och 2013 lade man ett bud och bolaget såldes. Fram till 2015 var dock Roger delägare i S:t Eriks och arbetade i verksamheten. Men under sin resa inom stenbranschen hade Roger kommit i kontakt med diamantverktygstillverkare vilket naturligtvis inte var så märkligt. Inledningsvis handlade det om diamantverktyg för stenindustrin men senare också för bearbetning i betong och andra byggnadsmaterial. Man importerade klingor och även lösa segment från Kina och Korea. 

 

Satsar på Premium Line-verktyg i Drome

2015 lämnade Roger S:t Eriks och gick tillbaka till sitt eget bolag Drome igen. Nu började han fokusera på att utveckla och importera diamantverktyg. “Jag hade många bra kontakter i branschen både sedan tiden på IRO och under tiden med Stenia så det var inte så svårt att etablera ett bra nätverk av tillverkare”, säger Roger. Sedan dess har verksamheten rullat på bra. Idag säljer man ungefär 60 % till stenindustrin och resterande till bygg- och anläggning. Man har hela Norden som sitt arbetsfält.

Med så många år av erfarenhet har Roger sitt eget recept på tillverkning av olika typer av diamantverktyg. Med jämna mellanrum, cirka fyra gånger per år, besöker han sina tillverkare i Kina och Korea för kontroller och tester av nya modeller. Verktygen brandas i Dromes kulörer och design. Att verktygen rent fysiskt tillverkas i Kina eller Korea har Roger inga problem med. “Jag har inga som helst problem med det och det har inte mina kunder heller efter att de provat våra verktyg. Jag har lång erfarenhet från att ha arbetat med asiatiska tillverkare och jag är mycket nöjd med slutresultaten. När man som jag har möjlighet att vara med i hela utvecklingsprocessen vet jag att slutresultatet blir som jag vill ha det. Rätt asiatisk tillverkare är en fröjd att arbeta med”, säger Roger som har arbetat med Kina sedan 1996.

“Så jag är helnöjd med kvaliteten och bemötande hos våra tillverkare i Kina och Korea. Det är sällan några problem och vi säljer enbart förstklassiga produkter både i fråga om skärförmåga och livslängd, så kallad Premium Line. Våra produkter är också OSA-märkta”, tillägger Roger.

Idag har man ett sortiment av klingor från 115 till 3500 mm och borr från 18 till 650 mm.

“Vi är störst på stensidan men vi växer hela tiden inom bygg- och anläggning och det är vårt fokus att bli starkare här. Vi vet att vi har bra produkter och konkurrenskraftiga priser. Men vi håller oss inom premium-segmentet och vi säljer bara till proffsanvändare. Våra produkter är inga lågprisverktyg från Kina utan produkterna är lika konkurrenskraftiga som andra stora varumärken. Faktum är att merparten av våra stora konkurrenter också tillverkar sina verktyg i lågprisländer som Kina och Indien men verktygen utvecklas i Europa, samma som med oss”, säger Roger.

Drome har sålt till entreprenörer inom bygg- och anläggning sedan 2012. Roger berättar att man förstås jobbar över hela landet men att man nu börjar bli starkare i storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö. Vissa kunder köper verktyg för specifika jobb och andra önskar ha ett K-lager. Roger fortsätter och berättar att sortimentet är brett och att verktygen skär bra i alla typer av betong. Framförallt i hårt material har de funkat mycket bra.

Drome har ett bra kärnteam i bolaget. Roger basar för verksamheten medan hans två söner Jakob och Robert också arbetar i verksamheten. Christer Jansson är nyanställd och har arbetat med håltagning under många år. Han har exempelvis varit håltagare i Stockholm under åtta år och känner marknaden väl.

Anläggningen i Dalstorp förvärvade man hösten 2016 och är perfekt anpassad för den här typen av verksamhet med rymliga lokaler och gott om plats för bearbetningsmaskiner. Kontor och verkstad mäter hela 1300 m2.

“Jag kommer egentligen från Ulricehamn där vi också bor men Dalstorp ligger bara några mil söder ut och jag fastnade för den här lokalen. Den har potential och här kan vi smidigt utöka vår verksamhet inom försäljning, administration, utveckling, tillverkning och service”, säger Roger.

Just nu är det diamantverktygsverksamheten som har största fokus men Roger är inte främmande för att på sikt kanske även börja sälja maskiner för håltagning och stenbearbetning. I nuläget säljer man faktiskt en serie hydraulhammare av det koreanska märket D and A. 

Men Roger är noga med att understryka att Drome inte är en tiokampare, som han säger. “Med det menar jag att man är lite bra på mycket. Istället ska vi vara jättebra på lite, det vill säga nischade och specialister på just våra diamantverktyg ut mot så kallade High End-kunder. Det är bara så man blir riktigt framgångsrik”, säger Roger. 

www.drome.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×