Det som skiljer proffsen från amatörerna

Publicerad 15/12, 2014

Bäste läsareDagarna bara flyger fram och snart är det jul igen. För ett år sedan var den genomsnittliga uppfattningen i branschen att 2013 var OK men ändå inte så bra som man hoppats på. Men all tyckte sig känna att 2014 så lossnar det. Lossnade det? Nja, inte riktigt eller både ja och nej. På något vis släpar sig branschen fram en aning och har gjort det under några år, genomsnittligt talat.

Sedan är det en del entreprenörer och leverantörer som tycker att det är stendött, andra tycker det är riktigt bra medan det stora flertalet tycker att det är OK men kunde varit bättre. Så då frågar man sig hur tror vi att 2015 kommer att bli? Man vågar nästan inte spekulera men jag skulle tippa på som 2014 men med en viss förbättring av konjunkturerna. Byggindustrin i landet går ju faktiskt ganska bra och det började ta fart precis innan valet. Hade det inte varit för valet och allt tuffat på som vanligt hade man med större säkerhet kunnat säga att uppgången kommer att hålla i sig. Men regeringsskiftet har skapat oro i leden då den nya regeringen flaggat för en del förändringar i ekonomin men bland annat ökning av skattesatserna.
Det återstår att se också vad riksbankens åtgärd att sänka reporäntan till 0,00 innebär för landets konsumtion och om inflationen vänder upp till 2 procent som är målet. Organisationen Svenskt Näringsliv säger dock i en kommentar att de är osäkra på om åtgärden verkligen kommer att få den effekt som Riksbanken eftersträvar. Dels är sänkningen så pass liten att det är svårt att kunna se någon egentlig förändring för företagare eller industri. Svenskt Näringsliv framhåller istället att det är viktigt att den sittande regeringen inför finanspolitiska åtgärder som stimulerar marknaden och företagandet. Det skall löna sig med att investera och anställa arbetskraft. Att istället införa skattehöjningar, som regeringen planerar, är helt fel väg att gå, säger man på Svensk Näringsliv.
Att vara arbetstagare, arbetsgivare eller kort sagt människa är som oftast inte enkelt när man dagligen ställs inför en rad vägval som man måste välja mellan. Men har man rätt inställning i grunden till hur man lever och vad man håller på med så brukar det gå ganska bra ändå. Rent professionellt i vår bransch handlar det om att först och främst skaffa sig rätt kunskaper för de tjänster man utför. Att sedan välja rätt maskiner, utrustningar och verktyg som lirar bra ihop med ditt kunnande, som är enkla att etablera och jobba med, som är säkra både för dig och omgivningen, som är enkla att serva och reparera ifall de går sönder brukar vara viktigt också. Och sist men inte minst ska dina maskiner och ditt kunnande ta dig genom arbetsuppgiften snabbt och effektivt samt med ett bra slutresultat. Om allt detta samverkar brukar saker och ting lösa sig ganska bra även om konjunkturerna går upp och ner, även om konkurrensen hårdnar periodvis med andra entreprenörer eller leverantörer som kraftigt dumpar sina priser för att kortsiktigt öka sin försäljning. Att hålla riktningen och följa sina principer vinner i längden. Det är det som skiljer proffsen från amatörerna.
Det får bli mitt peptalk så här i slutet av verksamhetsåret och inför 2015. Nästa år bär med sig en hel del intressanta händelser på mässfronten att se fram emot om tiden och kassan tillåter. I februari är det återigen dags för den amerikanska mässan World of Concrete i Las Vegas. Vad vi hört så utlovas det en hel del nyheter bland våra svenska tillverkare. PDs systertidningar PDi och PDa ställer ut i Central Hall som vanligt. I mars skulle mässan Byggmaskiner, eller Byggmässan Väst som den nu heter, gått av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg. Tyvärr är den inställd på grund av den låga uppslutningen. Vi har sedan länge fått frågan från branschen om vi inte är intresserade att arrangera en lightversion av DEMCON i Göteborg. I nuläget har vi dock inte tagit ställning till det men vi återkommer om det. Senare i april arrangeras Intermat i Paris. Nytt för i år är att man i samarbete med Hanley Wood kommer att arrangera World of Concrete Europe parallellt. Andra mässor är Maskinexpo, Entreprenad Live och Entreprenad Expo. Och i oktober arrangerar vi tillsammans med bolaget Riverbends Publishing ett forum i Brasilien kallat Latin American Concrete Cutting & Demolition Forum 2015. Känslan idag inför forumet är att det kommer att blir en export av svenskt kunnande och teknik inom områdena demolering, håltagning, slipning och polering av betonggolv, stofthantering och mycket mera. Planen är också att mellan 50 till 80 Hibbare kommer att resa till Brasilien och forumet. Så till slut vill jag tillönskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Jan Hermansson
jan.hermansson@pdworld.com
Chefredaktör

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×