Dags att positionera sig

Publicerad 22/3, 2016 kl. 14:03

Bästa kollega
Vi har ett spännande år framför oss. Inte nog med att tydliga signaler visar att byggindustrin fortsätter sin stadiga vandring uppåt. Behovet av bostäder har inte varit större sedan miljonprogrammet byggdes på 60- och 70-talen vilket bådar gott för både installationshåltagningen, renoveringsarbeten och rivning av äldre byggnader med mera.

Som entreprenör gäller det nu att positionera sig på bästa sätt. Priskonkurrensen kommer att hårdna både inifrån och utifrån, det vill säga att vi kommer att se fler lycksökare än tidigare med risk för att priserna dumpas ytterligare. Enda sättet att skyddas sig mot detta är genom att leverera kunnande, säkerhet och effektivitet i arbetet. Valet av personal och vilken utrustning eller vilken lösning man använder i jobbet visar på ens kompetens. Och det kan inte lycksökarna konkurrera med då de saknar den erfarenheten och ofta även resurserna att investera i rätt utrustning. Men en ökad medvetenhet hos beställarna är också att önska. Välj inte alltid det lägsta anbudet utan studera noga de övriga parametrarna i ett anbud såsom vilka säkerhetsåtgärder som har beaktats, hur materialet återvinns, hur man ser på den yttre och inre arbetsmiljön, hur man kvalitetssäkrat och hur snabbt jobbet beräknas vara klart, och så vidare. Behöver man som beställare mera kött på benen är det alltid värt att kontakta en branschförening såsom Håltagningsentreprenörerna eller Riv- & Saneringsentreprenörerna om man har frågor om ett anbud eller om ett företag.

Lagom till att den svenska byggindustrin lägger in en högre växel kommer en rad nya och mer effektiva maskiner och verktyg att lanseras. Det brukar vara så när en rad större mässor sammanfaller på ett och samma år. Den som hade möjlighet att besöka den amerikanska mässan World of Concrete i februari  kunde redan då beskåda en del nyheter från Husqvarna Construction Products, Tyrolit, Hilti med flera. Rent generellt var bedömningen ändå att många leverantörer höll igen lite med sikte på mässan Bauma i april och det var nog vår egen bedömning också. Så det kommer att bli spännande att besöka Bauma i år. Drygt en vecka innan Bauma arrangeras dessutom den svenska byggmaskinmässan Nordbygg i Stockholm. Det är främst B-hallen som de flesta leverantörerna i vår bransch återfinns. Här kan vi nog räkna med att det kommer att bli en del smygpremiärer också. När sedan alla nyheter sett dagens ljus efter att Bauma genomförts kan ni räkna med att leverantörerna i vår bransch kommer att visa upp nyheterna på DEMCON på Infracity, 29-30 september i år. I skrivande stund har startfältet börjat samlas sig ganska väl på DEMCON och jag rekommenderar att du tar en titt på www.demcon.se. Jag vill också passa på att hälsa er välkomna att besöka vår monter på Bauma i hall A1 och monter nummer 136.

 

Jan Hermansson,

jan.hermansson@pdworld.com

Chefredaktör

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×