Från vänster till höger: Bert Heijligers, Greg Skeels, Bart Finn och Laurent Delcher.

Caterpillar Work Tools firar jubileum med att släppa tre nya multiprocessorer

Publicerad 19/9, 2018 kl. 12:33

Caterpillar Work Tools firade nyligen sitt 20-årsjubileum och markerade evenemanget genom att släppa tre nya multi-processorer. PDs Jan Hermansson rapporterar.

PDs chefredaktör Jan Hermansson hade privilegiet att besöka Caterpillar Work Tools i Hertogenbosch, mer känt som Den Bosch, som ligger cirka en timmes tåg sydost om Amsterdam i Nederländerna, i mitten av juni. Besöket berodde på flera anledningar: För det första firar Caterpillar Work Tools 20 år i sina lokaler i Den Bosch efter Caterpillars förvärv av Verachtert, den välkända nederländska tillverkaren av rivnings-, sorterings- och återvinningsverktyg. Berömt för sina snabbkopplingar är Verachtert fortfarande ett välkänt namn i Nederländerna.

 

Full fart i produktionen

Caterpillar Work Tools bjöd en komplett och intressant presentation av anläggningen i Den Bosch och värdar för dagen var Bert Heijligers, Global Marketing Consultant på Caterpillar Work Tools och Francine Shore från Caterpillar Press Relations. Dagen började med en presentation om företagets historia från början av 1950-talet, till de senaste 20 åren i Caterpillars ägo. Verachtert startade i staden Kerkdriel, och var i början involverad i att utveckla och reparera draglineskorpor. 1979 flyttade produktionen till Den Bosch, där företaget förvärvades av Caterpillar 1998. I dag sysselsätts 250 anställda. I fabriken Den Bosch tillverkars en mängd olika skopor för grävmaskiner och hjullastare. Bucket tillverkning består nästan till 100 procent av komponenterna som tillverkas och monteras vid fabriken.

Fabriken på Den Bosch producerar också ett brett, omfattande sortiment av rivningsverktyg, bland annat betongsaxar, pulveriserare, sorteringsgripar, skrotsaxar och så vidare. Caterpillars utbud av skrotgripar tillverkas också här liksom sortimentet av olika snabbkopplingar och fästen. De flesta komponenterna för rivningsverktygen  kommer från leverantörer i och utanför Europa men montering och testning genomförs vid fabriken i Den Bosch.

För att maximera genomströmning och kvalitet i produktionen, använder Caterpillar Work Tools en lane-strategi i sin tillverkning. Lane 1 erbjuder fördefinierad konfiguration av de mest populära modellerna, vilket garanterar snabb tillgänglighet. Lane 2 är för specifika förkonfigurerade produkter som erbjuder kunderna fler valmöjligheter. Lane 3 är för generiska produkter som är mycket konfigurerbara och har därför med en längre ledtid. Slutligen är Lane 4 för produkter som är konstruerade för beställning och byggda för kundernas specifika krav.

Caterpillar Work Tools platschef, Laurent Delcher, genomförde en rundtur i produktionsanläggningarna och nämnde att produktionen går för högvarv just nu och det har pågått sedan en tid tillbaka. Det finns stor efterfrågan på alla typer av verktyg, i synnerhet rivningsverktyg, där varje produkt lämnar fabriken nästan omedelbart. ”Vi ser också att gruvssektorn har ökat. I år uppskattar vi en ökning av omsättningen på 25% ”, säger Delcher, och tillägger: ”För rivningsverktygen har vi sett efterfrågan med över 40% sedan förra året, och det verkar hålla i sig.”

Edward van Amelsfoort, som är konstruktionschef, gav en mer detaljerad presentation över vilka typer av produkter som producerats och för vilken typ av produktlinje (bygg- och anläggning, tunga byggnadsarbeten, skogsbruk, industri och rivning och återvinning). Amelsfoort nämnde också att Caterpillar marknadsför E och B-serien samt modellerna H25 till H180 för hydrauliska grävmaskiner mellan 0.8 ton och 80 ton.

För närvarande sker det ganska mycket hos Caterpillar Work Tools när det gäller nya produkter. I slutet av förra året lanserade man två nya skrotripar, Cat GSV520 och GSV520 GC. Vad som är helt nytt nu är de nya Cat-processorerna med utbytbara käftar avsedda för avancerad rivningsfunktioner som ger ökad produktivitet.

 

Caterpillar presenterar nya multi-processorer

Caterpillar Work Tools har utökat sitt sortiment av grävmaskinstillbehör med tre nya multiprocessorer, MP332, MP345 och MP365. De är alla utrustade med nya funktioner som specifikt riktar sig till användare som kräver stora, flexibla, specialbyggda verktyg som kan hantera praktiskt taget alla rivningsuppgifter. Utformningen av de nya multiprocessorerna möjliggör användning upp till sex käftsatser, vilket ökar arbetsplatsens mångsidighet. Designen ökar också produktiviteten med de patenterade funktionerna som ett nytt käftlåsningssystem och snabbventil. De nya modellerna är kompakta och konstruerade med ett högt viktförhållande, vilket ger extremt stark klipp- och krosskraft samtidigt som belastningen på bäraren minskas. Dessutom innehåller verktygskropparna som används för de nya verktygen en kraftig rotator som gör verktygen runtomsvängande i 360°.

Vid drift, när käftarna möter motstånd, aktiveras den integrerade hydrauliska boosterventilen automatiskt. ”Speed Booster”-systemet kombinerar ”hastighet” och ”booster”-ventilen som möjliggör användning av en mindre cylinderdiameter, vilket nästan halverar cykeltiden för käftens öppning och stängning. Dessutom är stängningskraften, beroende på vilken käftsatsen som används, upp till 19% högre jämfört med tidigare seriemodeller. Detta är en helt unik lösning sedan det berömda NPK-booster-patentet avslutades.

De nya modellerna finns med utbytbara käftsatser. Dessa inkluderar: betongsax(CC); rivningssax (D); pulverisererare (P); skrotsax (S); universal (U); och nibbler (TS). Käftsatserna är utformade för att bytas på så få som 10 minuter med endast standardverktyg. Större modeller har ett pin-system som håller cylinderbulten med käften för att möjliggöra snabba, säkra käftbyten. Jämfört med tidigare utföranden har käftsatserna färre svetsar (färre stresspunkter) och mer utbytbara slitdelar. Många slitdelar kan enkelt och snabbt bytas ut i fält, vilket sparar tid och kostnad för att flytta verktyget till verkstaden för rengöring, slipning och svetsning av nya delar på plats. Käftkonfigurationerna D, CC och P dra fördel av gemensamma delar. Dessutom använder P-käften Caterpillars intervallverktyg, medan D och CC använder samma retentionssystem som Caterpillars jordkopplingsverktyg.

Utformningen av de nya verktygen skyddar hydraulkomponenter och slangar, inklusive rotatorn. Konstruktionen gör det också möjligt att få tillgång till cylindern, vilken har en skyddad stång. Antalet smörjningspunkter har minskat, jämfört med tidigare modeller, vilket förenklar rutinunderhåll, vilket bara innebär smörjning, kontroll av slitage och byte av slitdelar. Dessutom har varje käft ett nytt system för transport, vilket förenklar flyttning, lagring och positionering av käften vid utbyte.

CC-käftsatsen har utformats för att exakt klippa och riva betong- och stålbalkar och and betong- och stålkonstruktioner samtidigt som man enkelt skär och krossar stora bitar av starkt armerad betong. D-uppsättningen används för primär rivning, klippning och krossning av hårdbetong, måttligt förstärkta strukturer och valv. P-käften river och reducerar betong i ett enda steg, separerar armering från betong och reducerar betong till mindre delar redo att återvinnas. S-käften är konstruerad för rivning av stålkonstruktioner, klippning och minskning av metallavfallets storlek, med en nålspets och slitageblad i överkäken och ett korsblad med ytterligare styrblad i underkäken. U-käften klipper ner armerad betong i små hanterbara bitar för ytterligare krossning och återvinning, och kan användas både i primär och sekundär rivning. TS används för klippning av plåt i fartyg, järnvägsvagnar, tankar, lager samt andra plåtkonstruktioner.

Multi-processorerna i MP300-serien stöds fullt ut av alla Caterpillars återförsäljare. Kunderna kan beställa delar och service för maskiner och arbetsredskap från en enda källa. Varje verktyg stöds av ett omfattande utbud av före- och efterförsäljningstjänster som innehåller råd om val av verktyg, operatörsutbildning, utrustningshantering och en rad finansierings- och försäkringslösningar. Bert Heijligers nämner att fler nyheter på rivningssidan kan förväntas till Bauma nästa år.

 

Caterpillar rivningslösning

Efter en snabb lunch fortsatte dagen med ett intressant samtal med Caterpillar Global Product Manager Greg Skeels, och Global Trade Manager Bart Finn, som båda är baserade i Illinois, USA.

Skeels påpekade att det har hänt en hel del under de senaste fyra åren på Caterpillar, och särskilt på Caterpillar Work Tools. “Vi säljer inte bara maskiner och verktyg. Vi säljer en komplett lösning till rivningsentreprenören som ökar användarens effektivitet, säkerheten och hela upplevelsen med att arbeta med all involverade delar från Caterpillar från bärare till verktyg. Det är i den här riktningen vi vill fortsätta att utvecklas”, säger Skeels.

När det gäller marknaden upplever Caterpillar idag tillväxt över hela världen. USA och Asien ökar kraftigt, Europa ser bra ut och exempelvis i Japan upplever man en stark tillväxt. ”Det finns stora behov i den amerikanska infrastrukturen, och vi förväntar oss att både federala och statliga pengar kommer att släppas inom en snar framtid för att uppgradera och förbättra den amerikanska infrastrukturen”, säger Bart Finn. Både rivnings- och skrotindustrin växer i USA, och verksamheten ser bra ut för den närmaste framtiden, kommenterade Greg Skeels, som tillade: “Vi ser också en förändring på den amerikanska marknaden och behovet av snabba verktygsbyten ökar och därmed behovet av snabbkopplingar, på samma sätt som varit fallet i Europa under en längre tid. Tidigare i USA bar en rivningsgrävmaskin en eller maximalt två verktyg, och verktygen byttes inte så ofta.”

Finn betonar också värdet av djupa och nära relationer med Cat-återförsäljarna runt om i världen. “Vi satsar mycket tid idag för att arbeta nära våra återförsäljare och ge dem det bästa stödet. Vi anser att detta är väldigt viktigt för att slutanvändaren ska vara fortlöpande effektiv och lönsam.”

 

Nya skrotgripar från Caterpillar Work Tools

Nya Cat® GSH420 och GSH520 skrotgripar är utvecklade för att ersätta GSH15B griparna och har utformats för ett brett utbud av applikationer. Dessa inkluderar hantering av strimlat skrot, såsom långa konstruktionsbalkar och bilkroppar; hantering av stenar på byggarbetsplatser; och avfall vid återvinning och överföringsstationer. Prestanda och effektivitet hos de nya Cat griparna hjälper till att hantera avfallshantering och i synnerhet utmaningarna av ökad miljöreglering, ökat tryck för att återvinna en blandning av material enligt strikta budgetar.

De nya griparna har en horisontell placering av cylindrarna, vilket skapar en profil som möjliggör effektiv materialpenetration och effektiv bulkhantering. Konstruktionen ökar styrkan, tillförlitligheten och hållbarheten hos de nya griparna, som finns i fyra- och  fembenta konfigurationer, såväl som i stängda eller semi-öppna versioner. Dessutom har GSH420 och GSH520 ett omdesignat rotationssystem och har utformats för att fungera med Cat MH3022, MH3024 och MH3026 materialhanterare.

 

Lång livslängd

GSH griparna är tillverkade i högkvalitativt slagfast stål som skyddar utsatta områden, såsom hydraulcylindrar. För ökad hållbarhet används högkvalitativa bussningar med smörjspår och härdade stift i alla svängpunkter. Tänderna är konfigurerad med utbytbara gjutna spetsar från ett BHN 445-555-material som motstår slitage. Dessutom säkerställer en solid gångjärnskonstruktion och robusta slutstoppar en lång livslängd, och omdirigering av hydrauliska slangar i tänderna minskar slangslitaget.

Alla monteringsbeslag har ett fast stift för att hålla konsolen i upprätt läge för att underlätta installationen. De nya GSH-griparna har också en vanligt lyftögla på botten av huset för ökad mångsidighet, till exempel montering av en magnet. Den nya HR10-rotationsmotorn, som har en ny vridbarhet, minskar väsentligt hydraulisk restriktion genom att öka returflödesförmågan med 160% och genom att öka den öppna flödesförmågan med 30%. Mindre begränsning resulterar i snabbare cykler och lägre bränsleförbränning.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×