Brokk medverkar i byggandet av det femte tornet i “Four Towers” i Madrid

Publicerad 12/12, 2017 kl. 13:58

Brokk spelar en viktig roll i Madrid, på Four Towers-komplexet. Komplexet omfattar de högsta skyskraporna i Spanien, och några av de högsta i Europa.

Beläget i hjärtat av Madrids finansiella distrikt, kommer de fyra ikoniska strukturerna snart att förenas med ett femte, Caleido Tower, som för närvarande är under uppbyggnad och planeras färdigställas i slutet av 2019.

Ansvarig för byggnationen av Caleido Tower är OHL Desarrollos, en av Spaniens största byggnadsentreprenörer. Med en höjd på 165 meter och 50 000 kvadratmeter golvyta kommer, den 35 våningar höga byggnaden som ligger på Paseo de la Castellana, att rymma det nya högkvarteret och campus vid IE-universitetet, samt en klinik och köpcentrum.

Perfox, en ledande spansk rivningsentreprenör, har dragit igång rivning av de på platsen existerande byggnaderna för att skapa utrymme för den nya skyskrapan. Perfox använder sig av sex Brokk-maskiner på projektet: en Brokk 500, två Brokk 180s, två Brokk 160s och en Brokk 90. Dessa fjärrstyrda rivningsmaskiner hjälper till att bryta upp över 1000 kubikmeter betong (350 i hårdhet med tre armeringslager) i de primära väggarna och betongplattorna. Ett antal rivningsutrustade grävare på 30 till 40 ton används också. Men byggnaden har många begränsade utrymmen där Brokk-maskiner har visat sig vara det bästa alternativet för att slutföra projektet inom det snäva schemat.

En av de största utmaningarna i jobbet har varit mängden extremt hårt armerad betong att bryta upp. Brokk-maskinernas ovanliga kraft har varit utomordentligt till hjälp i detta avseende, med exempelvis Brokk 500s rivande prestanda som kan jämföras med en 30-ton grävmaskin. Och i de små, begränsade utrymmena i konstruktionen skulle säker och effektiv rivning ha varit omöjlig utan den kompakta och fjärrstyrda Brokk 160.

“Vi är väldigt nöjda med Brokk”, säger Ramiro Núñez, generaldirektör för Perfox. “Vi har jobbat tillsammans i mer än tolv år, och vi har alltid fått bra stöd från dem. Vi har för närvarande åtta Brokk-maskiner, och vi kommer snart att expandera vår flotta. Detta jobb skulle ha varit omöjligt att slutföra utan våra Brokk-maskiner. Kraften och prestandan hos dessa robotar är otrolig och jämförbar med mycket större grävmaskiner, men med Brokk kan komma in och riva i mycket små utrymmen. Brook 500 är ett litet monster, och den fungerar på ställen där vi helt enkelt inte kunde få in någon annan maskin”, avslutar Ramiro.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×