Att lära och gå vidare

Publicerad 20/12, 2013

Nu är vi här igen, det vill säga i slutet av året. I alla fall när det här skrivs. När du läser det kanske det hunnit bli nytt år. Åren går alldeles för fort. Det börjar kännas lite som med veckorna, det är bara fredag och måndag hela tiden. När man börjar komma upp i åren en aning, utan att på någotvis hävda att jag känner mig gammal, så går tiden oerhört fort. Vart tog alla år vägen sedan man var runt 20-25 år?

Det är i alla fall så jag känner mig i hjärtat, som en 20-åring. Men tyvärr så fort jag tittar mig i spegeln eller ser på mina barn så blir jag snabbt varse att åren faktiskt har gått, vare sig jag vill eller inte.
Så här i slutet av året så är det lite tid för eftertanke. Eller så kanske man ska unna sig det. Vad har jag egentligen presterat så här långt och vart är jag på väg? Hade jag kunnat göra något annorlunda? Definitivt hade jag kunnat göra det, men trots allt gör vi våra val i livet och kanske vi måste vara nöjda med dom val vi redan gjort och istället inrikta oss på de val vi har framför oss. “Var dag är en sällsam gåva”, brukar man säga. Och varje dag ger oss möjlighet att påverka utgången av just den dagen och framtiden för en själv och andra. Det vi gjorde i går som kanske inte var så lyckat för dig eller för någon runt omkring dig. Får du möjlighet att rätta till idag eller imorgon. Det kan handla om affärsrelationer, relationer och situationer med nära, bekanta eller högst tillfälliga relationer. Det handlar också ofta om att “lära” och “gå vidare”. På den här punkten är vi lite olika från person till person eller från situation till situation. Ibland tar vi lärdom och samlar på oss erfarenhet tills vi ställs inför en liknande situation och vet hur vi ska navigera oss vidare. Ibland gör vi det inte alls, tar lärdom alltså, utan upprepar samma “misstag” om och om igen. Om det nu är ett misstag. Det här förhållningssättet gäller i alla situationer både i arbetslivet och på det djupare personliga planet. I arbetslivet är det ofta svårt att veta vilken väg man ska välja. Ett nytt verksamhetsår står för dörren. För många entreprenörer har 2013 varit ett ganska svagt år, kanske också för en hel del leverantörer. Hur förhåller man sig till det? Vilka val ska vi göra för att 2014 ska bli ett bättre år även om inte marknaden blir bättre eller starkare? Ska man köra på i samma hjulspår eller behövs en förändring? Eller vågar vi att förändras med risk för att läget blir sämre? Vi ställs hela tiden inför olika val, medvetna eller omedvetna. De medvetna valen kan vi påverka eller agera inför men däremot inte de omedvetna eller de som vi tvingas att ta.
Jag tänker nu särskilt på alla utsatta i den katastrof som drabbade Filippinerna för en tid sedan. Dom gavs ingen valmöjlighet. För många ändrades livet totalt på bara några timmar. Många har förlorat allt, familjemedlemmar, hem och hus. Totalt har cirka 11 miljoner människor drabbats på något sätt av tyfonen. Den officiella siffran på antal dödsoffer hamnade i mellan 4000 till 5000 personer. På ett oerhört brutalt sätt har Filippinernas invånare tvingats lära sig att allt kan förändras på ett ögonblick. Sedan är den stora frågan “Hur går man vidare?”. När en katastrof av den här typen händer, och de händer ganska ofta nu, bleknar de flesta andra vardagsnära problem här hemma i trygga Sverige. I alla fall om man börjar fundera lite på vad den här typen av naturkatastrofer innebär för de som drabbas. Men samtidigt så kommer händelserna i Filippinerna att tyvärr börja blekna ganska snart också. Och har redan gjort till viss del. Livet går vidare, ibland på ett brutalt sätt. Men de drabbade i Filippinerna kommer att behöva lång tid för att bearbeta sin sorg och börja bygga upp landet och tillvaron för de drabbade innan de på allvar kan gå vidare. Det är inte utan att man får dåligt samvete när så många människor i vår omvärld drabbas på ett mycket brutalt sätt. Med vår väl utbyggda mediabevakning kommer händelserna runt om i världen in i vårt vardagsrum och våra liv. Förr var vi i allmänhet lyckligt ovetande om allt elände som drabbade andra människor långt bort men även i vår närhet. Att vi nu har kännedom innebär det att vi också har ett ansvar? Ja definitivt. Men vi kanske inte kan bli hjälparbetare allihop men vi kan bidra på olika sätt genom kända och säkra hjälporganisationer som Rädda Barnen, Plan, Diakonia, Läkare Utan Gränser, SOS Barnbarnbyar med flera. Nu när julen närmar sig med ljus och värme för många av oss ser den helt annorlunda ut för andra. Kanske något att ta i beaktan när de andra julklapparna skall inhandlas.
Till sist en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År tillönskas alla våra läsare och annonsörer. Och tack för det gångna året.

Jan Hermansson, Chefredaktör
jan.hermansson@pdworld.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×